+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az Aranykor - a Haladás SC 1945 és 1990 között
2020. június 9. kedd 16:40 - Keszthely
Az Aranykor - a Haladás SC 1945 és 1990 között
Hiánypótló munka látott napvilágot a keszthelyi labdarúgás aranykoráról. A Haladás SC 1975 és 1990 közötti időszakát Dr. Török Lajos, a klub egykori játékosa majd későbbi vezetője foglalta kötetbe. A könyv a játékosok és vezetők interjúin, valamint korabeli újságcikkek, tudósítások mentén eleveníti fel az eredményeket és a rendkívüli sikereket. A könyv a korábban megjelent, 1945-1975 közötti időszakot bemutató kötet folytatása.

Mintegy félezer oldalon elevenedik meg a keszthelyi labdarúgás aranykora. A Dr. Török Lajos szerkesztésében megjelent kötet sporttudósításokon keresztül beszéli el az 1975-1990 közötti időszakot. A kötet elsődleges célja, hogy emléket állítson a Haladás SC vezetőinek, sportolóinak és minden dolgozójának, akiknek részük volt abban, hogy Keszthely az NB II-es ligában játszhatott.

A frissen megjelent kötetet az elmúlt héten mutatta be a szerkesztő és mindazok, akiknek részük volt a könyv elkészítésében. A könyvbemutatón részt vett számos egykori játékos is, akik nagy örömmel emlékeztek vissza az aranykorra.     

„Azért jöttem ide szívesen, mert ismertem a garnitúrának több mint a felét. Nagyon jó érzés volt ebben a csapatban játszani, kár, hogy utána szétment ez a csapat, mert a félidőben úgy nézett ki, hogy NB I-es reményeket is kecsegtettünk, hogy talán még föl is tudunk jutni. Jó élményeim voltak itt, mind a közönségről, mind a játékosok körében.” - mondta a 16-szoros labdarúgó válogatott, Nagy III János.

Az eseményen elhangzott, a most megjelent könyv egy korábbi kötet folytatása, amely az 1945-1975 közötti időszakot mutatja be az érdeklődőknek. Dr. Török Lajos kifejtette, a Haladás SC eredményei felülmúltak minden várakozást. A könyv tartalmazza a klub mérkőzéseiről készült tudósításokat, az egyesülettel kapcsolatban megjelent újságcikkeket és az utánpótlás csapatok eredményeit is. A sporttudósításokat Dr. Iglódi Endre jegyzi.

„Abban az időszakban az NB II-es labdarúgó mérkőzéseken 3500-4000 ember volt. Keszthely és Keszthely környékének meghatározó kulturális, művészeti eseménye volt ez a fajta labdarúgás, a keszthelyi labdarúgás, amelyik akkor – így fogalmazok – Magyarország 25 legjobb csapata közé tartozott. Ennek következtében játszott itt a magyar labdarúgó válogatott, a Ferencváros, az Újpest, az MTK, a Videoton, a magyar utánpótlás válogatott, ki is kapott a keszthelyi Haladástól.” - tájékoztatott az ügyvéd, sporttudósító.

A könyvbemutatón elhangzott, a keszthelyi Haladás aranykorához három fő mozzanatra volt szükség. Először is kiemelt szerepet játszott az, hogy a ’70-es évek közepén működő sok kis egyesület fúziója megtörtént. Ezzel egyidőben került vissza Keszthely Zala megyéhez, ahol komoly sportélet folyt és a vezetőség szívesen támogatta a keszthelyi labdarúgást. Ugyanezt tették a helyi vállalkozók is. A megye most is kiemelt figyelmet fordít a sportra, a kötet megjelenését Zala Megye Közgyűlése is támogatta. Az eseményen részt vett Sifter Rózsa is, akit személyes barátság fűz a könyv szerkesztőjéhez.

„Török Lajost hosszú évek óta ismerem, abban a szerencsében van részem, hogy talán a barátomnak is mondhatom, illetve ő engem annak, a barátjának tekint. Lajostól én nagyon sok futballemlékről, a magyar sport történetéről, benne Zala megye futballtörténetéről kaptam információkat, történeteket. Nagyon sok híres sportolóval sikerült nekem is ismeretséget kötni Török Lajos révén, az ő kapcsolatai révén.” - emelte ki Zala megye kormánymegbízottja.

A kötetben játékosokkal, vezetőkkel készült interjúk is olvashatók. Ezekből kitűnik, hogy a Haladás SC tagjai pályafutásuk során és ma is élvezik a lakosság tiszteletét, sokan közülük a mai napig Keszthelyen élnek. A könyvbemutatón elhangzott, a keszthelyi labdarúgás aranykora a mai sportolók számára is példaértékű.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
 
Új programmal várják Gyenesdiáson a vendégeket.
 
A 80-90-es évek kedvelt játékából, a Schenk figurákból nyílt kiállítás.
 
Egész nyáron a Balaton-parton és a Sétáló utcán is várják az érdeklődőket.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó