+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 300-nál is többen csatlakoztak az Összetartozunk 100 folkhoz
2020. június 4. csütörtök 17:25 - Keszthely
300-nál is többen csatlakoztak az Összetartozunk 100 folkhoz
Online táncolták körbe a Kárpát-medencét a néptáncosok, erről kisfilm is készült a Nemzeti Összetartozás Napjára. Az Összetartozás 100 folk elnevezésű felhíváshoz több mint 300 kisfilmmel csatlakoztak a népi együttesek. Gyenesdiásról szóló táncos összeállítással is készültek a nem mindennapi kezdeményezéshez.

A Gyenes Néptánc Együttes is csatlakozott a felkéréshez. Szamosmenti táncokat adtak elő, melyeket több helyszínen is eljártak. Az Összetartozás 100 folk felkérésének eleget téve ugyanis az együttesek lakóhelyének nevezetességeit is be kellett mutatni. Így jelenik meg itt például a Diási Játékstrand, a Pásztorház és a Festetics Kilátó is.

A néptáncegyüttes tagja, Fodor Mátyás szólótáncot is elkészített. Széki ritka tempót táncolt a bányánál, a Mária-szobornál és a Balaton közepén egy hajó fedélzetén is. Mint elmondta, jó lehetőségnek tartja ezt a kezdeményezést, hiszen a járvány miatt senki sem tudja úgy megélni az összetartozás élményét, ahogy év elején elképzelte.

„Szerintem, aki látja ezeket a felvételeket, úgy tudom több száz videó érkezett ebbe. Szerintem minden magyar embernek ad egy olyan magyarságtudatot, hogy még ebben a kirekesztett helyzetben is meg tud emlékezni és érezze ezt az összetartozási élményt.”

Az Összetartozás 100 folk felhívás a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes egyik táncosának ötlete nyomán a szombathelyi ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttessel közösen valósult meg. A kezdeményezés szerint minden csatlakozónak 1-2 perces videót kellett készítenie és beküldenie számukra. A felhívásnak nem várt sikere lett, több mint 300-an jelentkeztek.

„Csodák születtek. Nagyon-nagyon szép volt látni a táncosokat, a táncokat, azokat a gyönyörűségeket, legyen az természeti vagy pedig épített örökségünk. Nem sorolom a kassai dómtól az epelényi kastélyig. A jáki templomtól mindenig a Munkácsy-várig. Csoda. Tényleg csodaszépek és hát ez egy különleges találkozás lesz azt gondolom.” - ismertette Varga Albin a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes vezetője.

A beküldött videók helyszíneit egy térképen is megjelenítik. A jelölésekre kattintva könnyen megtalálhatók a táncok. A május 20-ig beérkezett összeállításokból egy negyedórás filmet készítettek el, melyet ma hoztak nyilvánosságra. Ez az Összetartozás 100 folk Facebook-oldalán tekinthető meg.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus