+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 300-nál is többen csatlakoztak az Összetartozunk 100 folkhoz
2020. június 4. csütörtök 17:25 - Keszthely
300-nál is többen csatlakoztak az Összetartozunk 100 folkhoz
Online táncolták körbe a Kárpát-medencét a néptáncosok, erről kisfilm is készült a Nemzeti Összetartozás Napjára. Az Összetartozás 100 folk elnevezésű felhíváshoz több mint 300 kisfilmmel csatlakoztak a népi együttesek. Gyenesdiásról szóló táncos összeállítással is készültek a nem mindennapi kezdeményezéshez.

A Gyenes Néptánc Együttes is csatlakozott a felkéréshez. Szamosmenti táncokat adtak elő, melyeket több helyszínen is eljártak. Az Összetartozás 100 folk felkérésének eleget téve ugyanis az együttesek lakóhelyének nevezetességeit is be kellett mutatni. Így jelenik meg itt például a Diási Játékstrand, a Pásztorház és a Festetics Kilátó is.

A néptáncegyüttes tagja, Fodor Mátyás szólótáncot is elkészített. Széki ritka tempót táncolt a bányánál, a Mária-szobornál és a Balaton közepén egy hajó fedélzetén is. Mint elmondta, jó lehetőségnek tartja ezt a kezdeményezést, hiszen a járvány miatt senki sem tudja úgy megélni az összetartozás élményét, ahogy év elején elképzelte.

„Szerintem, aki látja ezeket a felvételeket, úgy tudom több száz videó érkezett ebbe. Szerintem minden magyar embernek ad egy olyan magyarságtudatot, hogy még ebben a kirekesztett helyzetben is meg tud emlékezni és érezze ezt az összetartozási élményt.”

Az Összetartozás 100 folk felhívás a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes egyik táncosának ötlete nyomán a szombathelyi ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttessel közösen valósult meg. A kezdeményezés szerint minden csatlakozónak 1-2 perces videót kellett készítenie és beküldenie számukra. A felhívásnak nem várt sikere lett, több mint 300-an jelentkeztek.

„Csodák születtek. Nagyon-nagyon szép volt látni a táncosokat, a táncokat, azokat a gyönyörűségeket, legyen az természeti vagy pedig épített örökségünk. Nem sorolom a kassai dómtól az epelényi kastélyig. A jáki templomtól mindenig a Munkácsy-várig. Csoda. Tényleg csodaszépek és hát ez egy különleges találkozás lesz azt gondolom.” - ismertette Varga Albin a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes vezetője.

A beküldött videók helyszíneit egy térképen is megjelenítik. A jelölésekre kattintva könnyen megtalálhatók a táncok. A május 20-ig beérkezett összeállításokból egy negyedórás filmet készítettek el, melyet ma hoztak nyilvánosságra. Ez az Összetartozás 100 folk Facebook-oldalán tekinthető meg.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Több helyi érték a megyei és országos kincsek közé is bekerült. A Híradó Plusz vendége: Csótár András.
 
A térség értékes és érdekes témái mellett az idei kötetben megemlékeznek Pelcz István szerkesztőről.
 
“Mondjunk nemet a szankciókra!” - országjárást hirdetett a kormány, Keszthelyre Menczer Tamás látogatott.
 
Aktív évet zárt a Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja.
 
A horgászoknak, modern, 21. századi lehetőségeket biztosít a kormányzati teámogatásból megújult terület.
 
Az alkalmazásnak köszönhetően bárki megismerkedhet a város történelmi nevezetességeivel.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus