+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A szombati, város napi szentmisén lép fel a Salve Regina Kórus
2020. június 4. csütörtök 17:07 - Keszthely
A szombati, város napi szentmisén lép fel a Salve Regina Kórus
Június 6-án szombaton tíz órakor, Keszthely város napján ünnepi szentmise lesz a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban. Ez alkalommal mutatják be ismét a Keszthelyi Mise című művet, amelyet tíz esztendővel ezelőtt ugyancsak a város napján ismerhetett meg a közönség.

Ezt a felvételt szinte napra pontosan tíz esztendővel ezelőtt készítette a Keszthelyi Televízió a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban. A Keszthelyi Mise „ősbemutatójára” a város napján került sor.

A helyszín ugyanaz, csak a dátum változott: napjainkban tartja a próbáit a Salve Regina Kórus a szombati városnapi szentmisére készülve. A korlátozások miatt ugyan kevesebb hívőt tud fogadni majd a templom, de a kórus tagjai nagyon várják már az ünnepet. "2010 óta már rengeteg helyen előadtuk ezt a darabot. Többek között Passauban, Salzburgban, Lengyelországban, Székelyudvarhelyen. Úgyhogy én arra buzdítok mindenkit, jöjjenek el és nézzék meg. Nagy élmény nekünk énekelni is, ‘10 óta már többször is, most főleg így, a karantén után egy kis örömzenének is felfoghatják ezt a misét" - vélekedik Bognár István kórustag.

A Missa Salve Regina, a Keszthelyi Mise azzal a céllal jött létre, hogy a város egyházi ünnepein egy saját zeneművel emelje fel a hívők és a hallgatóság lelkét Istenhez. Így a keszthelyiek elmondhatják, hogy van tulajdonképpen ”saját miséjük is”. A Salve Regina Kórusban a régió tehetséges énekesei, zenészei működnek közre. Gyulassyné Nagy Henriett kórustag így látja: "Nagyon jó hangulatban telnek mindig a próbáink is, nagy öröm a karnagyunknak a művét, a Keszthelyi Misét énekelni, ahogy az összes többi művet, amit ő írt. Boldogok vagyunk, hogy a sok hét karantén után újra együtt lehetünk, és előadhatjuk a nézőknek. Buzdítunk mindenkit, hogy hallgassák meg ezt a csodálatos művet."

A Keszthelyi Mise szerzője C. Tóth Zoltán, aki a Salve Regina Kórus karnagya is egyben. Zenekarra, orgonára és kórusra írta meg a művet, pontosan tíz évvel ezelőtt. A próbák a szombati szentmiséig folyamatosan zajlanak. "Szombaton, a tíz órai városnapi misén fogjuk énekelni a Salve Regina kórus azon tagjaival, akik vállalták ennek az előadását, és erre készülünk most. Akkor, tíz évvel ezelőtt az volt a cél, hogy a város kórusai és énekesei együttesen, egy közösségi élményként adják elő ezt a misét. Sajnos ezt most nem tudjuk kivitelezni" - modta el C. Tóth Zoltán karnagy.

A kórus ünnepélyesebb keretek között szeretett volna megemlékezni a mise bemutatójának tíz éves évfordulójáról. A koronavírus járvány miatt viszont csak kisebb taglétszámmal tudja megszólaltatni a művet a június hatodikai, város napi szentmisén.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
 
Új programmal várják Gyenesdiáson a vendégeket.
 
A 80-90-es évek kedvelt játékából, a Schenk figurákból nyílt kiállítás.
 
Egész nyáron a Balaton-parton és a Sétáló utcán is várják az érdeklődőket.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó