+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ingatlanpiac - élénkülés és kivárás
2020. május 27. szerda 15:10 - Keszthely
Ingatlanpiac - élénkülés és kivárás
Növekvő érdeklődés jellemzi most az ingatlanpiacot. A televíziónk által megkérdezett szakemberek kivárást is tapasztalnak, sokan arra spekulálnak, hogy visszarendeződnek az ingatlanárak. Az egyik nagy, hazai ingatlanközvetítő szerint az, hogy előbb vidéken enyhültek a korlátozások, megmutatkozott az adásvételek területi eloszlásában is. Az enyhítések első hetében a tranzakciók ¾-e vidéken történt.

A járvány betörésekor és a korlátozások bevezetésével az ingatlanpiac teljesen megállt. A személyes találkozások korlátozása nem tette lehetővé, hogy az ügyfelek találkozzanak az ingatlanügynökökkel. A kormány enyhítő intézkedéseinek köszönhetően változásokat tapasztalnak az ingatlanközvetítők. 

A Capital ’99 ingatlanközvetítő kereskedelmi vezetője azt mondja, hogy egyelőre az érdeklődés növekedett meg, a vásárlás nem. Keszthelyen és térségében is nagyot emelkedtek az ingatlanárak az elmúlt években. Az építési költségek és telekárak emelkedése miatt a tartós lakhatásra keresett kisebb családi házak, vagy lakások kevésbé elérhetőek.    ifj. Kozma László azt tapasztalja, hogy sokan ár-visszarendeződésre spekulálnak: „Most van egyfajta élénkülés, viszont mellette egy kivárás is van a piacon. Sokan reménykednek abban, hogy árcsökkentő hatása lesz ennek a vírusnak, majd meglátjuk. Én azt gondolom, hogy ebben az évben ezt még nem fogjuk érzékelni mivel a hitelmoratórium nem fogja azt lehetővé tenni, hogy kényszereladások legyenek a piacon.”

A határzár miatt a jól fizető, külföldi ügyfelek nincsenek jelen, csak érdeklődést mutatnak. A Capital ’99 ingatlanközvetítőnél arra számítanak, hogy ha feloldják a határzárakat, az kedvezően hathat majd a forgalomra.

„A külföldieket a gyenge forint is fogja motiválni, hogy itt vásároljanak. A határzár előtt is, márciusban még 332-333 forint körül kereskedtek az euróval, most 350 forint - ez azért egy lényeges változás a vásárlóerőben, illetve az euró árfolyamba a külföldiek javára” - tette hozzá Kozma László.   

Országos szinten is élénkülés tapasztalható – mondta el televíziónknak az Otthon Centrum elemzési vezetője. Soóki - Tóth Gábor szerint a korlátozások részleges feloldása növelte az érdeklődést, elsősorban vidéken: „Jól kirajzolódott az a mintázat, hogy ahol hamarabb enyhülés volt a kijárási korlátozásokkal, ott ez még inkább érezhető volt. Azon a héten a ¾-e a tranzakcióknak vidéken történt, nem a központi régióban, ami még korlátozások alá esett. Az adásvételek számában egy nagyon erős visszaesés volt, azonban most azt mondhatom, hogy már lassan 40-50 százalék fele kúszunk felfele.”  

Az elemzési vezető hozzátette: az Otthon Centrum adatai szerint Keszthelyen és környékén 2020 első negyedéves – járvány előtti - forgalma vetekedett az előző év azonos időszakával. A szakember szerint ennek oka az lehet, hogy a dráguló balatoni régióban a Budapesttől távolabb eső alacsonyabb árfekvésű nyugati-medence illeszkedett jobban az emberek pénztárcájához. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az elkövetőt egy órán belül elfogta a rendőrség, előrterjesztik letartóztatásának indítványozását.
 
A szervezet is cstalakozott a világméretű Jerusalema tánc-kihíváshoz.
 
A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége több mint 4 évtized munkáját ismerte el.
 
A tavaly év végi enyhe időjárás miatt kevesebb madárral lehetett találkozni az etetőkben.
 
A Balaton-part fejlesztésével kapcsolatban várja a város vezetése a lakosság javaslatait.
 
A világ legdrágább gyógyszerére gyűjt kisfiúk gyógyulásáért a Horváth család.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár