+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Bővül az óvodai ügyelet Keszthelyen
2020. május 4. hétfő 18:15 - Keszthely
Bővül az óvodai ügyelet Keszthelyen
Április 30-tól kötelező bölcsődei és óvodai ügyeletet biztosítani a hazai településeken, így Keszthelyen is. A városban a kezdetek óta működik az Életfa Óvoda központi épületében az ügyelet, azt bővítik ki a jövőben. Az óvodavezető azonban felhívta a figyelmet arra, a létszám korlátozott, így kéri, hogy csak azok éljenek a lehetőséggel, akik valóban nem tudják megoldani gyermekeik elhelyezését. Az ügyeleti igényt az óvodánál kell jelezni.

A koronavírus járvány miatt március elején az iskolákkal együtt bezártak az óvodák és a bölcsődék is. A rendelkezés szerint ezek az intézmények csak ügyeletet tarthattak azokon a településeken, ahol ezt az önkormányzat rendelkezése lehetővé tette. Április 30-tól azonban változott a rendelet, így minden településen kötelező ügyeletet tartani az óvodáknak és a bölcsődéknek. Keszthelyen az elmúlt hetekben is ügyeleti rendszerben működött az Életfa óvoda, most ezt bővítik ki hétfőtől.         

„Mi az elmúlt időszakban is a központi óvodánkban ügyeletet tartottunk, ami igazából azt jelentette, hogy mind a hat óvodánkból fogadtuk ide azokat a kisgyerekeket, akiknek a szülei a járvány közvetlen elhárításán dolgoztak. Itt most annyiban változott meg a helyzet ezzel a kormányrendelettel hogy kicsit szélesebb körben is tudjuk fogadni a gyermekeket, mert végül is miután most már kinyitnak újabb munkahelyek és a szülőknek is vissza kell menni dolgozni, ezért akinek munkahelye van, annak a gyermekét is tudjuk most már fogadni.” - tájékoztatott Szabóné Lancz Anna, a Keszthelyi Életfa Óvoda óvodavezetője.

A járvány miatti óvodabezárások sok szülő életét nehezítették meg. Az otthoni munkavégzés során is kihívást jelentett lefoglalni a gyerekeket, azok azonban, akik a kialakult helyzet ellenére is bejártak dolgozni, még nehezebb szituációba kerültek. Az új rendelkezés most az ő életüket is megkönnyíti. Fontos tudni azonban, hogy az új rendelet nem jelenti a bölcsődék és óvodák teljes körű megnyitását. Az ügyelet szigorú szabályok mentén zajlik, és a létszám továbbra is korlátozott.

„Azt is tartalmazza ez a jogszabály, hogy egy csoportban csak öt kisgyermeket láthatunk el, így tehát tulajdonképpen az összlétszámunknak majdnem csak az 1/5-ét áll módunkban fogadni, ami városi szinten összesen 135 gyermeket érint. Ebben kell közösen nagyon-nagyon átgondoltan és felelősségteljesen döntenünk, úgy nekünk, mit a szülőknek, hogy valóban azok hozzák csak a gyermekeiket, akiknek tényleg nincsen más megoldása. Továbbra is arra kérek mindenkit hogy aki meg tudja oldani az legyen szíves próbálja meg otthon tartani, hogy valóban tudjanak bejutni azok a szülők, akiknek munkába kell menni.” - tette hozzá az óvodavezető.

Jelenleg az igényfelmérés zajlik, ennek megfelelően nyitják majd meg a keszthelyi óvodákat. Az igényeket az eddig megszokottak szerint előző nap 9 óráig kell jelezniük az intézmény részére. A járványhelyzetre való tekintettel a szülőnek írásban nyilatkoznia kell, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben. Az óvódavezető elmondta, a különböző tagóvodákat takarítják és fertőtlenítik a megnyitás előtt. Szabóné Lancz Anna hozzátette, bízik benne, hogy a jövőben fokozatosan visszatérhet az élet a megszokott kerékvágásba, és egyre több gyereket tudnak fogadni, de addig is a kormányrendeletkehez igazodva szervezik meg az óvoda működését.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus