+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Banán terem egy gyenesdiási kertben
2020. április 25. szombat 18:11 - Gyenesdiás
Banán terem egy gyenesdiási kertben
Finta Maya és családja már második éve tapasztalja, hogy a trópusokon honos növény termést hoz. A banánok még kicsinyek, és kevés az esély, hogy be is érjenek. A gyenesdiási család nagy rajongója a mediterrán növényeknek, a teába saját termesztésű citrom levét facsarják, de a gránátalmáért és a fügéért sem kell a boltba menniük.

Finta Maya 15 éve kapta ajándékba a két kis szál banáncsemetét. Hogy védjék az északi széltől, egyszer átültették a ház védelmébe. Azóta szépen gyarapszik és növekszik, nagy leveleket enged, melyek árnyékában a forró nyáron is kellemesen lehet pihenni. Telente egy házi készítésű kerettel veszik körbe és a fa leveleivel takarják be a növényt.Tavaly hozott először termést a fa, mely azonban elfagyott. A tél elmúltával vették észre, hogy újra terem a lágyszárú növény.

„Leszedtük róla körbe a leveleket és akkor vettük észre, hogy már ott vannak a banánok. Szerintem elképzelhető, hogy ez ősszel képződött és mivel olyan sok volt rajta az a kis levél, ami védi, nem volt hideg és így megmaradt. Április elején vettük észre, szerintem ez októberre talán be is fog érni. még soha nem ettünk házi termesztésű banánt, úgyhogy reméljük idén megkóstoljuk” - nyilatkozta a gyenesdiási asszony. 

A banán a trópusokon elterjedt, de hazánkban is egyre több helyen látható a hatalmas levelű, dús, élénkzöld növény. Szakértők szerint kicsi az esély, hogy az apró banánok beérjenek a magyarországi körülmények között. Ehhez ugyanis 8-10 hónapon keresztül 20 fok feletti hőmérséklet szükséges.Finta Mayáék kertjében még számos egzotikus növény található. Citromból kétféle is van, melyeket már meg is kóstolhattak. A pálmák mellett még gránátalmafa és fügefa is tarkítja a szép udvart. Utóbbiak termését nyersen, vagy feldolgozva is szívesen fogyasztják. A család minden tagja örömét leli a kertészkedésben.

„Mindhárman – férjem, fiam és én is – nagyon szeretünk kertészkedni. Én valamikor kertészmérnök szerettem volna lenni, de aztán közbeszólt az élet és fényképész lettem, amit nem bánok meg. Tulajdonképpen először nem tudatosan kezdtük ezeket a mediterrán  növényeket gyűjteni„ - tette hozzá Finta Maya. 

Az első pálma 27 éve került a kertbe, azóta csak gyarapszik a mediterrán növények száma. A Kárpát-medencében az éghajlatváltozás erős mediterrán hatást eredményez, ami még inkább kedvez ezen növények életének.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
Utakat javítottak, de megújul a polgármesteri hivatal épülete és bölcsőde is épül a községben.
 
Június 4-én nagyszabású installáció készül a Fő téren a békeszerződés jubileuma alkalmából.
 
Egyelőre nem született döntés az ügyben, a Balaton kotrása azonban elengedhetetlen - vélik a szakemberek.
 
A Kékszalagot is megtartják július végén, a versenyzők felkészülését azonban megnehezítette a járvány.
 
Közleményt adott ki a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.
 
Az ingatlanközvetítők élénkülést tapasztalnak, de a hazai érdeklődők ár-visszarendeződésre spekulálnak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó