+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nemzetközi denevérvédelmi program indul
2020. április 21. kedd 17:15 - Keszthely
Nemzetközi denevérvédelmi program indul
Határokon átnyúló denevérvédelmi akció keretében igyekszik eloszlatni a tévhiteket és felhívni a figyelmet a bőregerek hasznosságára a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A projekt keretein belül felmérik a denevérpopulációt, ugyanakkor figyelmet fordítanak az állatcsoport szálláshelyeinek gyakorlati védelmére és új búvóhelyek létesítésére is. A programba a lakosságot is bevonják.

A denevérek nem tartoznak a legnépszerűbb állatok közé, holott hasznosságuk megkérdőjelezhetetlen. Az éjszakai életmódot folytató szárnyas emlősök mára már védett fajjá váltak hazánkban is. A bőregerekkel nem csak a ritkás erdőkben, hanem lakott területeken is lehet találkozni. Kifejezetten kedvelik a régi épületek padlásait, de üreges fákat és mesterséges fészekodúkat is választanak lakhelyül. A denevérek a szúnyogok legnagyobb ellenségei, egy 800 fős kolónia akár 55 ezer példányt is képes elfogyasztani egy nap alatt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője kiemelte, a bőregerek a leghatékonyabbak a szúnyogirtásban.

„A denevérek veszélyeztetett élőlénycsoportot képviselnek illetve képeznek. Ugyanakkor az országonkénti, illetve akár kontinentális, globális szinten is az egészségvédelmünk szempontjából a denevérek egyre fontosabbak. A denevérek alapvetően rovarokat fogyasztanak, a Magyarországon élő 29 denevérfajból is igen sok jelentős mennyiségű vagy igen jelentős mennyiségű szúnyogot fogyaszt. Egy kisebb-közepesebb termetű faj példánya is egy éjjel megehet 8-900, akár 1000 szúnyogot.” - tájékoztatott Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Az MME most útjára indít egy határokon átnyúló denevérvédelmi programot, amelynek célja felhívni a figyelmet a denevéreknek az ökológiai rendszer egészséges működésében betöltött szerepére. A projektben hazánk mellett Ukrajna, Szlovákia és Románia is részt vesz. Az elkövetkező két évben a szakemberek felmérik a denevérpopulációt, hangsúlyt fektetnek a szálláshelyek gyakorlati védelmére és új búvóhelyek létesítésére is. Emellett a programban figyelmet fordítanak a lakosság szemléletformálására is, de az érdeklődők a gyakorlati védelmi munkákba is bekapcsolódhatnak, például a figyelemfelkeltő, denevérodúk készítésével egybekötött akciók során.

„Mesterséges denevérodúk kihelyezésével lehet segíteni ezt az állatcsoportot. Most pont a program keretén belül magyarországi denevérkutató kollégával egyeztetve őszre kijön a Madártani Egyesület webboltja két olyan új, nagyon jól bevált technológiájú mesterséges denevérodúval. Az egyiket lehet használni lakótelepeken, magánházaknál, kertben, épületfalon. A másik típus, ami még izgalmasabb, és Magyarországon ezt még nem használták szélesebb körben, ezt a panelházak szigetelésénél lehet beépíteni a szigetelésbe.” - emelte ki a szóvivő.

Orbán Zoltán hozzátette, újabb és újabb kártevő fajok jelennek meg hazánkban is, ezek elpusztításában is hatalmas szerepük van a denevéreknek. A szakemberek szeretnék elérni, hogy a lakosság felismerje a bőregerek szerepét, emellett pedig cél az állatcsoporttal kapcsolatos tévhitek eloszlatása is. A BAT4MAN projekt segítségével a szakemberek már nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten tudnak értékes természetmegőrzési és ismeretterjesztő munkát végezni a jó gyakorlatok megosztásával és a helyiek bevonásával.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Tiszteletjegyeket kaptak rászoruló családok.
 
Egy héttel ezelőtt a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere vett mintát a Balatonból, megjött az eredmény.
 
Az újdonságokról a Vodafone, az Országos Mentőszolgálat és a vízimentők vezetői számoltak be.
 
Kiváló minőségű hazai borokkal várják három napon át az érdeklődőket.
 
Új hétvégi program várja a Helikon Kastélyba látogatókat.
 
Tanulnak, alkotnak és játszanak a rajztáborban a gyerekek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó