Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Nemzetközi denevérvédelmi program indul
2020. ápr. 21. kedd | Keszthely
Nemzetközi denevérvédelmi program indul
Határokon átnyúló denevérvédelmi akció keretében igyekszik eloszlatni a tévhiteket és felhívni a figyelmet a bőregerek hasznosságára a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A projekt keretein belül felmérik a denevérpopulációt, ugyanakkor figyelmet fordítanak az állatcsoport szálláshelyeinek gyakorlati védelmére és új búvóhelyek létesítésére is. A programba a lakosságot is bevonják.

A denevérek nem tartoznak a legnépszerűbb állatok közé, holott hasznosságuk megkérdőjelezhetetlen. Az éjszakai életmódot folytató szárnyas emlősök mára már védett fajjá váltak hazánkban is. A bőregerekkel nem csak a ritkás erdőkben, hanem lakott területeken is lehet találkozni. Kifejezetten kedvelik a régi épületek padlásait, de üreges fákat és mesterséges fészekodúkat is választanak lakhelyül. A denevérek a szúnyogok legnagyobb ellenségei, egy 800 fős kolónia akár 55 ezer példányt is képes elfogyasztani egy nap alatt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője kiemelte, a bőregerek a leghatékonyabbak a szúnyogirtásban.

„A denevérek veszélyeztetett élőlénycsoportot képviselnek illetve képeznek. Ugyanakkor az országonkénti, illetve akár kontinentális, globális szinten is az egészségvédelmünk szempontjából a denevérek egyre fontosabbak. A denevérek alapvetően rovarokat fogyasztanak, a Magyarországon élő 29 denevérfajból is igen sok jelentős mennyiségű vagy igen jelentős mennyiségű szúnyogot fogyaszt. Egy kisebb-közepesebb termetű faj példánya is egy éjjel megehet 8-900, akár 1000 szúnyogot.” - tájékoztatott Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Az MME most útjára indít egy határokon átnyúló denevérvédelmi programot, amelynek célja felhívni a figyelmet a denevéreknek az ökológiai rendszer egészséges működésében betöltött szerepére. A projektben hazánk mellett Ukrajna, Szlovákia és Románia is részt vesz. Az elkövetkező két évben a szakemberek felmérik a denevérpopulációt, hangsúlyt fektetnek a szálláshelyek gyakorlati védelmére és új búvóhelyek létesítésére is. Emellett a programban figyelmet fordítanak a lakosság szemléletformálására is, de az érdeklődők a gyakorlati védelmi munkákba is bekapcsolódhatnak, például a figyelemfelkeltő, denevérodúk készítésével egybekötött akciók során.

„Mesterséges denevérodúk kihelyezésével lehet segíteni ezt az állatcsoportot. Most pont a program keretén belül magyarországi denevérkutató kollégával egyeztetve őszre kijön a Madártani Egyesület webboltja két olyan új, nagyon jól bevált technológiájú mesterséges denevérodúval. Az egyiket lehet használni lakótelepeken, magánházaknál, kertben, épületfalon. A másik típus, ami még izgalmasabb, és Magyarországon ezt még nem használták szélesebb körben, ezt a panelházak szigetelésénél lehet beépíteni a szigetelésbe.” - emelte ki a szóvivő.

Orbán Zoltán hozzátette, újabb és újabb kártevő fajok jelennek meg hazánkban is, ezek elpusztításában is hatalmas szerepük van a denevéreknek. A szakemberek szeretnék elérni, hogy a lakosság felismerje a bőregerek szerepét, emellett pedig cél az állatcsoporttal kapcsolatos tévhitek eloszlatása is. A BAT4MAN projekt segítségével a szakemberek már nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten tudnak értékes természetmegőrzési és ismeretterjesztő munkát végezni a jó gyakorlatok megosztásával és a helyiek bevonásával.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. okt. 20. péntek 17:13 | Keszthely
Tapasztalatuk szerint az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában ennek veszélyeivel.
| 2023. aug. 9. szerda 16:52 | Fenékpuszta
1338 fióka lábára került gyűrű a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület jóvoltából.
| 2023. jan. 19. csütörtök 16:16 | Fenékpuszta
Ezzel a madárfajjal Fenékpusztán is lehet találkozni a nyári madárgyűrűzések során.
| 2022. aug. 3. szerda 18:07 | Keszthely
Véget ért az idei szavazás
| 2022. júl. 7. csütörtök 18:18 | Keszthely
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nem győzi felhívni a figyelmet erre.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.