+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kulturális kínálat online
2020. április 8. szerda 16:48 - Keszthely
Kulturális kínálat online
Online tartalmakkal szolgálják ki a közönséget a keszthelyi kulturális intézmények. A Helikon Kastélymúzeum eddig nem látott érdekességeket, történeteket oszt meg a közösségi oldalán, a Balaton Színház pedig színházi előadásokkal, koncertekkel kedveskedik az érdeklődőknek. Működik a NépmesePont Családi Döngicsélője is az online térben. A Balatoni Múzeum a digitális archívumát teszi közzé, emellett pedig a néprajzi kincseket mutatja be.

A Helikon Kastélymúzeum kiállításait évente több százezren látogatják. A főúri életmódot bemutató tárlat a kastély főépületében a legnépszerűbb látnivalók között szerepel. A Festetics család egyedülálló könyvtárában számos ritkaságot lehet szemügyre venni, de a tárlatvezetések alkalmával a látogatók beleshetnek az arisztokrácia életmódjába is. A járványhelyzet miatt közel egy hónapja zárva tart a múzeum, a munkatársak azonban a közösségi oldalon keresztül osztanak meg tartalmakat az érdeklődőkkel.

„A könyvtár olyan kincseit mutatjuk be, amelyeket a látogatók sem nagyon látnak, hiszen a polcokon sorakoznak. Például most vasárnap Mary Hamilton Bibliájáról volt egy kis írás, ami több mint 10 kilót nyom és az egyik legszebb kötésű könyv a könyvtárban. Van egy másik sorozatunk, amelyik a Festeticsek asszonyait mutatja be, ebből volt már három rész és még folytatódik tovább, hiszen bemutatjuk az összes feleséget, lánytestvért, lánygyermeket, tehát mindenkit, aki a Festeticsek szempontjából fontos.” - tájékoztatott Kardos Laura, a Helikon Kastélymúzeum művészettörténésze.

A kastélymúzeum munkatársai mindemellett felvillantanak érdekességeket a Festetics család életéből és azt is elképzelik, hogy mi történne a kastélyban egy hasonló járványhelyzetben. A tartalmakat a Helikon Kastélymúzeum közösségi oldalán és honlapján lehet elérni.

A Balaton Színház munkatársai sem hagyták magukra a közönséget. Az online térben számos színházi előadást, koncertet vetítenek az érdeklődőknek. A Goldmark Károly Művelődési Központban működő klubok vezetői és előadói is csatlakoztak a mozgalomhoz, így napról napra egyre színesebb tartalmakkal találkozhat a közönség.

„A filmklubbunk vezetőjét is éppen most, tegnap kértem meg, hogy egy húsvéti ajánlást készítene-e a kedves érdeklődőknek, filmekből egy válogatást fog készíteni. Ugyanúgy a klubjainkkal is kapcsolatban vagyunk, a Természetgyógyász Klub vezetője, például pont tegnap beszéltünk vele és tegnap küldött át egy kis húsvéti összeállítást, amit most az ünnepekre készülve fogunk mi is megosztani az érdeklődőkkel. Tehát mindig próbálunk aktuálisan, most jelen esetben a tavaszról és a húsvétról megosztani tartalmakat, koncerteket, előadásokat.” - emelte ki Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója.

Online működik a NépmesePont is. Az hivatalos közösségi oldalon meséket mondanak az intézmény dolgozói, különböző tartalmakat osztanak meg, de táv-családi döngicsélőt is tartanak a gyerekeknek és a szüleiknek.

A Balatoni Múzeum kiállításai is nagy népszerűségnek örvendenek a látogatók körében. A járvány miatti bezárás előtt sokan látogatták a múzeumpedagógiai foglalkozásokat és a különböző előadásokat is. A járvány ideje alatt az intézmény úgy döntött, hogy a több ezer tárgyat felvonultató digitális archívumait osztja meg elsősorban a közönséggel, de új tartalmakkal is készülnek.

„Nemrég készült el és folyamatosan frissül és csinosodik a Balatoni Kincsestár nevű honlapunk, a honlapunk, amibe a Néprajzi Látványtárhoz kapcsolatos tartalmakat teszünk fel. Elsősorban azokat a tárgyakat, amelyeket ki fogunk rakni majd a látványtárba is, tematikusan próbáljuk őket csoportosítani és ilyenkor mindig készülnek hozzá kis magyarázó szövegek, leírások. Például a kuglófsütőkről tettünk fel egy kis digitális kiállítást, és a mézeskalácsoksokról, a keszthelyi mézesbábú mesterekről.” - mondta Gyanó Szilvia, a Balatoni Múzeum néprajzkutatója.

A Balatoni Múzeum nem csak a közösségi oldalon, hanem a honlapján és a YouTube csatornáján is oszt meg tartalmakat. Emellett az országos múzeumi adatbázisok információit is megosztják. A keszthelyi kulturális intézmények folyamatosan igyekeznek olyan tartalmakkal szolgálni, amelyek nagy érdeklődésre tarthatnak számot.

Regman Karola - Keszthelyi TV            

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Tiszteletjegyeket kaptak rászoruló családok.
 
Egy héttel ezelőtt a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere vett mintát a Balatonból, megjött az eredmény.
 
Az újdonságokról a Vodafone, az Országos Mentőszolgálat és a vízimentők vezetői számoltak be.
 
Kiváló minőségű hazai borokkal várják három napon át az érdeklődőket.
 
Új hétvégi program várja a Helikon Kastélyba látogatókat.
 
Tanulnak, alkotnak és játszanak a rajztáborban a gyerekek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó