+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megkezdődött a szúnyoggyérítés a Balaton körül
2020. április 2. csütörtök 16:10 - Balaton
Megkezdődött a szúnyoggyérítés a Balaton körül
Idén az elmúlt évekhez képest korábban kell elkezdeni a védekezést a szúnyogok ellen. Erről tájékoztatott Lombár Gábor, a balatoni szúnyoggyérítés koordinálásban résztvevő Balatoni Szövetség elnöke. Az első légi biológiai irtást ma végezték el a Balaton körül 2138 hektárnyi területen.

Az enyhe időjárás miatt vált szükségessé, hogy az első szúnyoggyérítés április első napjaiban legyen. Az eljárás környezetkímélő légi biológiai úton valósult meg,mely kizárólag a szúnyog-lárvákat pusztítja el, a többi élőlényre ártalmatlan. Ebben az időszakban ugyanis az imágóirtásra kell a hangsúlyt helyezni.A beavatkozás a parti területekre, a mocsaras és nádas részekre koncentrálódott a 47 balatoni település környékén.

„Keszthely-Hévíz közötti részen is van, illetve a Vonyarcvashegy-Gyenesdiás-keszthelyi partszakaszon is Fenékpusztáig lenyúlólag, tehát viszonylag nagyobb területek vannak ezen a környéken is. Ugye ezekről a tenyészőhelyekről rajzanának ki az úgynevezett imágók, a csípőszúnyogok és jönnének a lakott területre. Ami valószínű, hogy így is lesznek, de lényegesen kisebb lesz a számuk és a mértékük abban az esetben, hogyha ezeket a biológiai ütemesen el tudjuk végezni a térségbe.” - ismerette Sáringer-Kenyeres Tamás, a Balatoni Szövetség szakértői csoportjának vezetője.

A beavatkozás eredetileg a hét elején valósult volna meg, azonban a szeles időjárás miatt a pótnapokra, azaz április 2-ra és 3-ra csúszott a kivitelezés. A Balatoni Szövetség évtizedek óta gondozza a szúnyoggyérítés kérdését. Az elő- és utószezonban az ő koordinálásuk alapján valósulnak meg a beavatkozások. A mostani biológiai gyérítés mintegy 25 millió forintba került.

„Finanszírozásban állami pénz is van benne, de az önkormányzatok is nyilván ehhez hozzájárulnak a területükön lévő nádasok területének arányában. Az összterület az  2138 hektár. Ez ugye a partizónát, illetve a háttérterületeket nádasokat, mocsarakat, vízállásos területeket jelenti.” - mondta el Lombár Gábor a Balatoni Szövetség elnöke.

A főszezonban az Országos Katasztrófavédelmi Szolgálat végezteti majd el a szúnyoggyérítést, melynek minden költségét ők fogják állni. Ezeken kívül, ha úgy ítélik meg az önkormányzatok, hogy további beavatkozások szükségesek, lehetőségük van arra, hogy a saját maguk területére külön kérvényezzék a gyérítést. Az idei évben kémiai beavatkozást már nem lehet a levegőből végezni. Az Európai Unió ugyanis kivonta azokat a szereket, amiket ilyen módon lehetett alkalmazni. A földi módszer során egy speciális kisteherautóról juttatják ki majd a permetet, így javarészt az utak befolyásolják, hogy hol tudják gyéríteni a vérszívókat.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó