+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nem kell élelmiszerhiányra számítani
2020. március 31. kedd 17:47 - Keszthely
Nem kell élelmiszerhiányra számítani
Hazánk ellátottsága mintegy 120%-os az alapvető élelmiszerek terén, így hiányra nem kell számítani – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ugyanakkor a járványhelyzet hatással van az agráriumra is, problémát jelent az import akadozása és az export visszaszorulása is. A tavaszi munkákhoz szükséges felszereléssel azonban rendelkeznek a gazdák.

Az új típusú koronavírus az élet minden területén érezteti hatását. Így van ez a mezőgazdaságban is, ahol most van az ideje a tavaszi munkáknak. Az agráriumban számos olyan ágazat van, ahol a munka nem állhat meg, ilyen például az állattenyésztés, de a megfelelő élelmiszer ellátáshoz a szántóföldeket is művelni kell. Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem igazgatója – aki a járványhelyzet miatt telefonon adott interjút – azt mondja, egyelőre nincs nagy baj.

„A mezőgazdaságban, élelmiszer ágazatban dolgozók sem tehetik meg, hogy otthon maradjanak, nekünk ma is be kell menni az istállókba, ki kell menni a földekre, illetve be kell menni az üzemekbe. A mezőgazdaságban, különösképpen az állattenyésztés és kertészeti ágazatokban nagyon sok munka nem gépiesíthető, ezeket a feladatokat csak kétkezi munkával lehet végrehajtani. Ugyanúgy a gépek, berendezések működtetése sem valósítható meg otthoni munkavégzés keretein belül. Tehát a munka folyamatos, másképpen a mezőgazdasági ágazatok nem tudnának működni.” - mondta a szakember.

A szakemberek úgy vélik, a mezőgazdaság tekintetében a humán-erőforrás esetén lehet probléma akkor, ha többen is kiesnek a munkából az esetleges vírusfertőzés miatt. Emellett az import akadozása is jelentős, ez több ágazat életét is megnehezíti. Ugyanakkor vannak olyan ágazatok, ahol az éves bevétel nagyobb részét az export jelenti, itt előfordulhatnak nagyobb problémák. Az agráriumban dolgozók azt mondják, jelenleg nincs hiány sem vetőmagból, sem a korokozók ellen bevethető szerekből, sem pedig takarmányból. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kijelentette, hazánkban nem kell tartani élelmiszerhiánytól.

„Én úgy gondolom, hogy a hazai élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására. Ebből kifolyólag egy kampánnyal is előjött a kamara, ez a Ne spájzoljon! kampány, szerintem azért jónéhányan hallottak már róla és remélem egyre többen fognak. Hazánk önellátottsága mintegy 120%-os az alapvető élelmiszerekből. Az üzletekben ideiglenesen tapasztalható hiányok alapvetően abból adódnak, hogy sokan pánikvásárolnak és ez sokszorosát veszi el a szokott mennyiségnek.” - tájékoztatott Sabján Krisztián, a NAK Zala Megyei Szervezetének elnöke.

A szakemberek azt mondják, a korlátozó intézkedések bevezetésével egyidőben speciális jogokat kell biztosítani az agráriumnak a zavartalan működéshez. Ugyanakkor fontos a már bevezetett hiteltörlesztési moratórium, emellett viszont szükség van az adó- és járulékfizetés ideiglenes felfüggesztésére és az uniós pénzek kifizetésének meggyorsítására is – vélekedik az agrárkamara.       

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az ősbemutató pénteken délután a Balaton Színházban zajlott.
 
Az ünnepelt elmondta, egész életében számos feladata volt, így nem volt ideje törődni az évek múlásával.
 
Az eredeti tervekhez képest rövidített programmal tartották meg az '56-os megemlékezést Keszthelyen.
 
Az iskola is döbbenten áll a tény előtt, hogy ilyen tragédia történt. Pszichológus segít a diáktársaknak.
 
Gyöngyösfalu kalandparkjában dőlt ki egy fatörzs, egy diák elhunyt, egy pedig súlyosan megsérült.
 
Átadták át a forgalomnak az M76-os gyorsforgalmi út első ütemének egy 4,1 km-es szakaszát.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár