+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Önkéntesek szedtek szemetet a Szépkilátónál
2020. március 20. péntek 18:49 - Balatongyörök
Önkéntesek szedtek szemetet a Szépkilátónál
Cigarettacsikkek, kiürült ásványvizes és üdítős palackok, papírzsebkendők – csak néhány a balatongyöröki Szépkilátónál eldobált szemetek közül. A település lakói évek óta fontosnak tartják, hogy tavasz elején megtisztítsák a község ikonikus helyeit. Az elmúlt hétvégén az önkéntesek nem csak a szemetet, de a lehullott faleveleket, fenyőtüskéket is összegyűjtötték.

A Szépkilátó Balatongyörök egyik legnépszerűbb pontja, nem csak a helyiek, hanem a turisták is szívesen látogatják. A település lakói hagyományosan minden évben vállalják, hogy összegyűjtik az itt felhalmozódott szemetet. A györökiek szemeteszsákokkal, gumikesztyűkkel felszerelkezve indultak útnak. Többen a szétszórt cigarettacsikkeket söpörték össze, egy házaspár pedig vállalta, hogy a római forrást tisztítja meg.

„Györöki lakos vagyok, nem messze lakunk innen a Szépkilátótól. Sokat sétálunk erre és szomorúan tapasztaljuk, hogy a természet is besegít itt a római forrásnak például a feltöltődésében, eliszaposodásában. Sajnos sok gally, levél is hull ide a vízbe, szemetet is lehet találni. Úgy gondoljuk, hogy, mivel ez egy nagyon szép látványossága a környéknek, kultúrtörténeti emléke, nagyon szívesen segítünk abba, hogy ez rendben legyen.” - mondta egy önkéntes, Turi Zoltán.

Az önkénteseknek akadt munkájuk bőven, főként az eldobált cigarettacsikkek összegyűjtése nehezítette meg a dolgukat. A szemét mellett figyelmet fordítottak az avar, és az elszáradt fenyőtüskék összegyűjtésére is. A Szépkilátónál egy maroknyi csapat szedte a szemetet, ők azonban évek óta lelkesen segítenek. Többen azt mondják, ez egy nagyon jó közösségépítő program is egyben.

„Györökiek vagyunk, mi sokat járunk ide, a Szépkilátóra. Szerintem ez a világ egyik legszebb helye és nagyon fontosnak tartom, hogy ezt tisztán tartsuk. Azon kívül nagyon fontos ez a kis közössége nekünk, hogy itt együtt dolgozzunk és együtt tegyünk valamit a lakóhelyünkért.” - tette hozzá egy másik önkéntes, Simon Szilvia.

Balatongyörökön már hagyomány, hogy minden évben csatlakoznak az országos TeSzedd akcióhoz. Ez a tervek szerint idén április végén lesz, de a település lakói úgy döntöttek, hogy már a tavasz közeledtével megtisztítják a község ikonikus helyeit. A Szépkilátó mellett figyelmet fordítottak az út túloldalán lévő erdőre is, de a Balaton-parton is lesz akció.

„Most már sokkal gyorsabban beindult a zöld növényzet és ilyenkor sokkal nehezebb megtalálni a szemetet. Úgyhogy úgy döntöttünk, hogy március közepére úgyis jó időt mondtak, ilyenkor még össze tudjuk szedni azt, amit látunk. Amikor meghirdettük, hogy mikor lesz, másnap néztük az internetet, akkor láttuk, hogy a hivatalos TeSzedd időpontja, az április végére esik, de úgy gondoltuk, hogy nem változtatunk rajta, mert addigra már mindenki szanaszét megy, dolgozik, beindul az idegenforgalom – hogyha beindul idén az idegenforgalom. A kizöldülő növényzet eltakarja a szemetet, tehát sokkal nehezebb összeszedni.” - tájékoztatott a program szervezője, Villányi Éva.

Az önkéntesek azt mondják, a csikkek mellett főként kiürült ásványvizes vagy üdítős palackok, papírzsebkendők, sörös dobozok rontják az összképet. A györökiek a Szépkilátó mellett a Balaton-partot is megtisztítják, erre szombaton kerül sor. 

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Nem értik a méhészek, hogy hová tűnnek el a méhek télen.
 
Új alapokra helyezik az oktatást Reziben.
 
Elindult az iskola bővítése, idén pedig megújul az egészségház és kivágják a beteg tujákat is.
 
A két elkövetőt a keszthelyi rendőrök elfogták.
 
A gyenesdiási iskola felújítása miatt ideiglenesen három helyszínen helyezték el a diákokat.
 
Vince napjához kapcsolódva, ötödik alkalommal várták az érdeklődőket a várvölgyi borosgazdák.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár