+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megkezdődött a Balatoni Múzeum látványtárának berendezése
2020. március 13. péntek 16:16 - Keszthely
Megkezdődött a Balatoni Múzeum látványtárának berendezése
Megkezdődött a Balatoni Múzeum látványtárának berendezése. Az intézmény 65 millió forint EFOP és önkormányzati forrásból építette meg az új közösségi- és kiállítóhelyet. Az egyik belső udvart kupolával fedték be. A munkálatok várhatóan még egy hónapig zajlanak. A tervek szerint áprilisban adják át a beruházást.

A pásztorbotok kihelyezésével kezdte meg a tárlók berendezését a múzeum néprajzkutatója. Gyanó Szilvia elmondta, hogy az épület belső udvarának beépítésével két szinten, több funkcióval bővült a Balatoni Múzeum.

„Egyrészt kiállítótér és raktártér is lesz, a szép tárgyakat fogjuk látványosan kiállítani és raktározni. Másrészt pedig gyerekeket és felnőtteket is várunk múzeumpedagógiai foglalkozásokra, valamint kisebb-nagyobb rendezvényekre, konferenciákra, előadásokra, de vetítési lehetőségünk is lesz” - fogalmazott a néprajzkutató. 

A Balatoni Múzeum jelentős – több mint 11 ezer tárgyat számláló - néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik. 1898-tól folyamatosan kerültek be tárgyak. 18. század végéről származó kerámiák, széktámlák is gazdagítják a gyűjteményt. Jelenleg a kutatási munkák korlátozottan végezhetőek csak, hiszen folyamatosan dolgoznak, pakolnak az intézmény munkatársai. A látványtár befejezésével jelentős mennyiségű hely szabadul majd fel a raktárban. A kutatók elsősorban a pásztorfaragásokat, a fehérhímzéses textíliákat és a mézeskalácssütő fákat keresik.

„Vannak visszajáró kutatóink is, a viseleteket is kutatják. Különösen a egy népzenész, vagy néptánccsoportnak a viseletkutatás az elengedhetetlen és a kerámiák iránt is van érdeklődés. Vagy valaki mondjuk egy szakdolgozathoz, vagy doktori disszertációhoz valami speciális területet ha kutat, akkor a Balatoni Múzeumban szinte minden fontosabb tárgyegyüttes  megtalálható” - fogalmazott Gyanó Szilvia. 

A látványtárba kerülő  darabokat szükség esetén restaurálják is, illetve a kiválogatott tárgyakat le is fotózzák, hogy bekerüljenek azok a múzeum digitális gyűjteményébe is. A látványtár és a múzeumpedagógiai foglalkoztató berendezése várhatóan április közepére készül el.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

  

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó