+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Matematika Világnapja
2020. március 11. szerda 19:07 - Keszthely
Matematika Világnapja
Még tavaly novemberben jelentette be a Nemzetközi Matematikai Unió és az UNESCO,hogy hivatalosan is a 2020. évtől március 14. a matematika világnapja. A matematika az oktatás és tudomány egyik legfontosabb alapja s jelen van a mindennapjainkban is. Ünnepléséhez egy játékos matematika versennyel kapcsolódott a keszthelyi Premontrei Szakgimnázium.

A Premontrei Szakgimnázium tanára magyarázta a feladatot a tanulóknak azon a több állomásból álló versenyen amit a matematika ünneplésének első évében rendeztek az iskolában. A különböző feladatok megoldásában nem az osztály azonos tanulók, hanem vegyes csoportok dolgoztak. Így a 9-es diákok is jobban megismerhették felsős társaikat. Az iskola tanulói nagyon örültek a különös matematika versenynek.

"A logikát és a matematikát a hétköznapi életben,napjainkban mindig kell használni szerintem. Nagyon fontos a logika. Már alapvetően bármiben amit megteszünk naponta nagyon jól jön és nagyon hasznos és ez a nap is előre segít minket ennek a fejlesztésében,gyakorlásában és a logikus gondolkodásnak a használatában."- mondta Csoszár Bendegúz 10. osztályos tanuló.

A tantermekben körforgásban dolgoztak a csoportok. Hol könnyebb számtani totót töltöttek, társasjátékot rajzoltak és játszottak, de gondolkodás sportja a gyalog sakk is jelen volt. A számokkal való játék a gyakorlatban is okozott fejtörést. A dobozok egymásra rakása, a magasság és a súly aránya vagy az egykezes harisnya felhúzás a gondolkodást fejlesztő feladat. Nem csak a feladatokat szerették a tanulók. 

"Az egész iskola együtt van,csapatépítő jellegű és igazából a matematika az fontos,hogy jelen legyen az életünkben hiszen minden nap használjuk és igazából a logikai jellegű feladatokat is."- mondta Pati Dorina.

Március 14. nem véletlenül lett a matematika világnapja. Az ún. PÍ kerekített értéke.3,14. Ami kör kerületének és átmérőjének a hányadosa. Az első ünnepelt nap szombatra esik. Így az iskolában korábbi időpontra szervezték a versenyt.

"Mindenképpen  úgy gondolom,hogy egy matematika az  informatikának az egyik alapja. Szakmai gondolkodást nagyon jól segíti, A matematika sajnos nagyon sok embernek,diáknak egy nehéz tantárgy. Mi meg szeretnénk mutatni,hogy ez a tantárgy játékosan is tanulható és lehet szeretni is. "- adott tájékoztatást az iskola igazgatója Balogh Csaba.

A Premontrei Szakgimnázium a jövő évben már szeretné a térség középiskoláit is bevonni a Matematika világnapi rendezvényébe.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
 
Több fogásról is kapott már visszajelzést a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.
 
18 éve áldotta meg az azóta már szentté avatott II. János Pál pápa a kézfogás harangját.
 
Az egészségügyi dolgozóknak tett felajánlást egy vállalkozó.
 
Az önkormányzat minden szükséges óvintézkedést megtesz a lakosság védelme érdekében.
 
A GESZ munkatársai megkezdték a kiszállítást, a szolgáltatásra folyamatosan lehet jelentkezni.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó