+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A lányokat, hölgyeket ünnepeljük
2020. március 7. szombat 09:17 - Keszthely
A lányokat, hölgyeket ünnepeljük
Március 8-a a lányokról, hölgyekről szól. A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja. A férfiak dolga ilyenkor az, hogy virággal, édességgel, vagy egyéb kis ajándékkal kedveskedjenek a családban, munkahelyen a gyengébbik nem számára.

A Viva virágboltban is készülnek a nőnapi rohamra. Akár egy ilyen szép csokorral is lehet kedveskedni a hölgyek számára. Ezekben a napokban szinte kizárólag férfiakból áll a vásárlók zöme. Leginkább a tavaszi, vágott és cserepes virágokat keresik. Utóbbiakat illetően sláger a tulipán, primula, nárcisz, jácint, boglárka. Hamarics Cintia üzletvezető hozzátette: "A vágott virágok tekintetében inkább szálas virágot visznek, a szálas virágok közül is a tavasziakat jobban szeretik. A tulipánt mondjuk, vagy a boglárkát, de van, aki rózsát, szegfűt, gerberát, fréziát választja, nagyon változó. Van, aki csokrot visz; van, aki csak szálanként viszi. Eltérőek az igények nagyon."

Napjainkban divatos a pasztell szín, valamint keresettek a dobozos kiszerelésű virágok is. A legtöbben virágot ajándékoznak nőnap alkalmából. "Általában tulipánt, hogyha baráti a kapcsolat, vagy rózsát szoktam venni. Illetve van egy ismerősöm, akinek van egy kislánya, és “kishölgy”-nek szoktam szólítani. Őneki meg ilyen pici kis cserepes virágokat szoktam venni neki" - tudtuk meg Kordik Jánostól.

Az utca emberét kérdezve stábunk azt tapasztalta, nem minden hölgy várja el az ajándékot, de jól eső érzés a férfiak figyelmessége. Ezt Szabó-Cserép Krisztina is megerősítette: "Nálunk a családban minden férfi ajándékoz. Mindenki apróságot, meg inkább virágot. De a férjem, apukám, apósom, vejem, mindenki." A családi és baráti kör mellett leginkább a munkahelyeken köszöntik a hölgyeket.

Gyanó Szilvia néprajzkutató elmondta: a nőnap kezdetben munkásmozgalmi jellegű volt, jobbára demonstratív elemekkel. Az első hivatalos nőnapra 1911-ben került sor. Azóta jelentősen átformálódott az ünnep: "Először ugye a nőknek a a jogaiért küzdöttek, aztán a második világháború után itt nálunk Magyarországon az anyáknak a napja került ilyenkor előtérbe, aztán ‘48 után, akkor inkább a kommunista nőideált próbálták népszerűsíteni a traktoros kislányokkal, nagy lányokkal, meg a nukleáris családdal. Ma pedig inkább egy ilyen általános tisztelgés a női nem előtt" - mondja.

Gyanó Szilvia hozzátette: a hagyományos népi kultúrában nincs jelen a nőnap, ám ennek ellenére beépült a kalendáriumba. Mára inkább virágos, kedveskedős megemlékezéssé alakult át.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
 
Több fogásról is kapott már visszajelzést a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.
 
18 éve áldotta meg az azóta már szentté avatott II. János Pál pápa a kézfogás harangját.
 
Az egészségügyi dolgozóknak tett felajánlást egy vállalkozó.
 
Az önkormányzat minden szükséges óvintézkedést megtesz a lakosság védelme érdekében.
 
A GESZ munkatársai megkezdték a kiszállítást, a szolgáltatásra folyamatosan lehet jelentkezni.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó