+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elkezdődött a nagyböjt időszaka
2020. február 27. csütörtök 18:16 - Keszthely
Elkezdődött a nagyböjt időszaka
Február 26-án volt hamvazószerda, vagy más néven hamvas szerda, amely böjtölés, a megtartóztatás kezdő napja a latin egyházi szertartásban. Kezdetét vette tehát a nagyböjt, amely a húsvét vasárnaptól visszaszámolt 40. hétköznap napja. A böjtölés nem csak a húsételek megvonását jelenti.

A keszthelyi Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban zajlik a szerda esti szentmise, természetesen hamvazószerda jegyében. Ezen a napon veszi kezdetét a nagyböjt időszaka. Németh Áron Csaba már húsz éve tartja magát a böjtöléshez: "Ez egy lehetőség végül is, hogy az ember a fölösleges dolgokat elengedje és az igazán fontosra, a feltámadásra, Jézus személyére koncentrálhasson. Hát ez a böjtnek a lényege. Nem annyira az, hogy szívességet teszünk az Istennek, lemondunk valamiről, hanem helyet készítünk a szívünkben az igazán fontos dolgok befogadására" - véli.

A hamvazószerdai szentmisét Merva Péter káplán tartotta. Elmondta: az alamizsna, az imádság és a böjt az a három olyan dolog, ami stabillá teheti a nagyböjti időszakot, amely fokozott önmegtartóztatást jelent a hívő számára. "Főként az érzéki élvezetektől való tartózkodás, szorosabb értelemben pedig az önfenntartási ösztön megfékezése az evésben és az ivásban. Mi lehet a célja, mi a célja a böjtnek? Célja a lelkek felemelése a testi vágyak megfékezésével, és a bűnbánat helyes kifejezése" - tette hozzá.

A húsvétot megelőző nagyböjt hossza Jézus negyven napos böjtjét követi. Hamvazószerda neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre. Napjainkban az egyházi szertartás során szentelt hamuból keresztet rajzolnak a hívők homlokára. Fontos tudni, hogy böjtölni nem csak a húsételek mellőzésével lehet. "A lelki megtisztulás az a húsvétra való felkészülés a keresztény világ legnagyobb ünnepére, Krisztus feltámadására. Így fontos, hogy a belső lelki megtisztulásunk ajándéka legyőzni önmagunkat, böjtölni, ételt megvonni magunktól. A szem, vagy a fülek böjtje, vagy éppen a csend, hogy nem beszélünk annyit, nem hallgatunk annyi tévét, rádiót, nem ülünk annyit a net előtt" - mondta el Tál Zoltán plébános.

Mivel vasárnapi napon, az Úr napján nincsen böjt, a húsvét előtti negyven hétköznapra terjed ki az önmegtartóztatás időszaka.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus