+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Játékos tudomány
2020. február 19. szerda 19:38 - Keszthely
Játékos tudomány
Foucault inga, légágyú és plazmalámpa is várja az érdeklődőket a Balaton Színházban. A Játékos tudomány című tárlat nem először vendégeskedik a városban, a program célja a szórakoztatás mellett az ismeretterjesztés és a különböző fizikai jelenségek megismertetése. A kiállítás február 22-e, szombatig látogatható.

A különböző fizikai jelenségekkel ismerkedhettek meg a gyerekek a Balaton Színház Simándy termében. A játékosan felépített kiállítás olyan hétköznapi jelenségeket mutat be, mint a templomi orgonák működése, a mágnesesség vagy a Föld forgásának bizonyítása. Az Életfa iskolából érkezett csapat nagy lelkesedéssel próbálta ki a különböző játékokat, amelyek nem csak szórakoztatnak, hanem a jelenséget is elmagyarázzák. A fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendett a plazmalámpa.      

„Az üveg a fényt adó áram nagy részét felfogja, emiatt, ha két ujjal érünk hozzá, akkor sem ráz meg minket életveszélyesen az áram, de azért érezzük, hogy melegszik a kezünkön, és néha érezni ilyen bizsergést is az áram miatt. Ami nagyon-nagyon érdekes, hogy ha hozzáérintünk egy ilyen csövet, és nincs rajta a kezünk, akkor azt hogyha megfelelően tesszük rá, akkor nagyon jól fénylik, mint egy benti lámpa.” - mondta Hári Zalán, az Életfa Általános Iskola és AMI tanulója.

A Simándy teremben több tucat játékot próbálhatnak ki a gyerekek. Nagyon népszerű volt a levegőágyú, de a különböző ingákat is szívesen szemügyre vették a fiatalok. A kiállításon malomjátékot is lehetett játszani, de többféle golyós feladat is megoldásra várt. A gyerekek mindegyike talált magának kedvencet.    

„Kipróbáltam még azt a golyósat. Abban voltak ilyen kicsi, hogy is mondjam, olyan, amiben meg tud állni a golyó. Abba kellett úgy, hogy középen volt a tíz, kettő oldalon a négy és a kettő, és azokba kellett így valahogy belegurítani. Nekem az tetszett a legjobban.” - tette hozzá Jakabovics Eszter, az Életfa Általános Iskola és AMI diákja.

A tárlat a szórakoztatás mellett jó alkalom arra, hogy megismertesse a fiatalokkal a fizikai jelenségeket. Az alsó évfolyamosok ugyan még nem foglalkoznak széles körűen a fizikával, de a pedagógusok tapasztalata szerint a későbbi tanórák során jól hasznosíthatják az itt megszerzett ismereteket.  

„Szerintem nagyon érdekes, nagyon sok rétű. Azt mondom, hogy ha egy osztály eljön, akkor minden gyerekre jut valamilyen feladat. mi nagyon örülünk, hogy van ilyen is, hiszen legközelebb kicsit távolabb, Budapesten vagy akár nagyobb városokban juthatunk ilyenhez.” - tájékoztatott Lakatos Tamás, az Életfa Általános Iskola és AMI pedagógusa.

A tudományos kiállítás szombatig várja az érdeklődőket. Az iskolai csoportok mellett egyéni látogatásra is van lehetőség, a tárlat pedig nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is számos érdekességet kínál.  

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Keszthelyi Televízió közleménye
 
A buszmegállókban és a forgalmasabb közterületeken lehet találkozni a GESZ munkatársaival.
 
Zalaszántó önkormányzata a járvány megfékezésének érdekében döntött a lezárás mellett.
 
A gyógytavat lezárták, a szakrendelések többsége továbbra is működik az intézményben.
 
A koronavírus-járvány továbbterjedésének megelőzősére hozták meg a döntést a városvezetők.
 
A kijárási korlátozás nem akadályozza az önkénteseket abban, hogy adjanak vért.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó