+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Közepes évet zártak a méhészek tavaly
2020. február 5. szerda 16:47 - Nagykanizsa
Közepes évet zártak a méhészek tavaly
Bár hazánk méznagyhatalom, és a hazai méz kiváló minőségű, az Európai Unió országaiban javítómézként használják – derült ki a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület hétvégi közgyűlésén. Ez nehéz helyzetbe hozza a termelőket, ugyanakkor az időjárás sem kedvez a mézgyűjtésnek. A tavalyi esős tavasz nehezítette a méhek munkáját, az enyhe tél miatt pedig az atkákkal is meg kellett küzdeniük a termelőknek.

Az elmúlt években fokozatosan csökkent a méhek száma világszerte, így hazánkban is. A szakemberek szerint a vadméhek gyakorlatilag kihaltak, a beporzás 99%-át a mézelő méhek végzik. Egy tavaly őszi felmérés szerint a hazai méhcsaládok száma 1 millió 200 ezerre tehető, ez azonban egy mesterségesen fenntartott populáció.

Szombaton a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület tartott közgyűlést, ahol elhangzott, a tavalyi időjárás nem kedvezett az ágazatnak. A tavaszi esők akadályozták a méhek munkáját, emellett pedig az enyhe tél miatt az atkákkal is meg kellett küzdeniük a szakembereknek. Somogyi Gyula, az egyesület elnöke elmondta, a mézpiacon is jelentős problémák vannak.

„Nagy gondok vannak a mézpiacon – ezt biztos mindenki tudja –, főként az Európába beáramló nagy mennyiségű, kínai rizsszirupból készült méz miatt. Teljesen elárasztják vele az országot, a mi mézünk pedig csak javítómézként kell az Európai Unióban. Gyakorlatilag ezzel nagyon ellehetetlenítik a helyzetünket. Már különböző tüntetések is voltak mostanában Európa különböző országaiban és városaiban, mint Franciaországban, Brüsszelben és más nagyvárosokban is.” - tájékoztatott a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület elnöke.

A szakember hozzátette, fontos lenne változtatni a címkézésen is, és feltüntetni a konkrét országot, ahonnan a méz származik. A magyar méz ugyanis világviszonylatban is kiugróan jónak számít, a hazai mennyiség mintegy 2/3-át exportáljuk. Ennek ellenére sok esetben nem világos a vásárló számára, hogy milyen eredetű mézet visz haza a boltok polcairól.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Új webalkalmazást indított el a Zalai Borút Egyesület Zalakaros és Dobronak közreműködésével.
 
A sertés-szakkollégisták is bemutatkoztak a kétnapos konferencián.
 
A Vadonleső Program nem csak a ragadozóra, hanem annak élőhelyére is szeretné felhívni a figyelmet.
 
Szerdán négy karate klubtaggal érkezett Keszthelyre Kőrösi János, aki 15 éve él Skóciában.
 
Az emberi test felépítéséről és működéséről adtak számot a 8. osztályos diákok.
 
Az illegális hulladéklerakó területek felderítése a célja a szervezetnek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó