+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Applikációkkal segít a Georgikon Kar a gazdáknak
2020. február 5. szerda 16:27 - Keszthely
Applikációkkal segít a Georgikon Kar a gazdáknak
A mezőgazdasági termelés hatékonyságának növelésével foglalkozó applikációval és egy térinformatikai döntéstámogató rendszer kialakításával foglalkozik jelenleg a Pannon Egyetem Georgikon Kara. Előbbi, a Smart-Gazda szoftver a gazdáknak nyújt majd segítséget, míg a Landsupport a későbbiekben akár az önkormányzatok beépíthetőségi döntéseit is támogathatja. A kezdetleges szoftverek már most is elérhetők, de a végleges formátumra 1-2 évet még várni kell.

Az elmúlt években a magyarországi mezőgazdasági termelés látványosan növekedett. Zala megyében tavaly sok esetben az országos átlagokat is meghaladták az eredmények. A felmérések szerint azonban az agrárvállalkozások többsége a precíziós mezőgazdaság bevezetésére még nem áll készen, ennek segítésére kezdtek el fejleszteni egy applikációt a Georgikonon.

A Smart-gazda elnevezésű applikációt szakmai vezetője Hermann Tamás. A map.smartgazda.hu oldalon keresztül a gazdák regisztrálhatnak, ahol egy innovációs szintfelmérőhöz juthatnak. Az így kapott eredményeket számszerűsítik, hogy megmutassák, jelenleg milyen szinten áll a gazda. Jelenleg ennél a résznél áll a projekt, a folytatásban a szaktanácsadást fejlesztik.

„2021 október végéig tart a projekt. Addigra nekünk egy olyan szaktanácsadó szoftvert kell készíteni, ami alkalmas arra egyébként, hogy akkreditáljuk is. Tehát szabadalmi bejelentés szükséges majd a projekt végeztével. Tehát tényleg egy működőképes rendszert kell készítenünk, amit a gazda felhasználva egyrészt sokféle adathoz hozzájuthat, másrészt pedig segítjük a gazdálkodását.”

A Georgikon Kar Talajtani és Környezetinformatikai Tanszékén jelenleg egy másik projekten is dolgoznak a szakemberek. A Landsupport egy döntéstámogató rendszer lesz, melynek minden fázisában, de elsődlegesen a tesztelésében játszanak nagy szerepet a keszthelyi szakemberek. A projekt célja egy intelligens térinformatikai döntéstámogató rendszer létrehozása, mely a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási területek ésszerű beépíthetőségét segíti elő. Ez a rendszer akár Európai Uniós szinten is hasznos lehet. A Smart-gazdához hasonlóan ennek kezdetleges verziója is látható már. 

„Már látszik az úgynevezett talajlebetonozás, illetve a művelésből való kivonásnak az információbázisán lévő térképsor. Tehát már most használható arra, hogy megnézzük, hogy mi történt az elmúlt években a lebetonozás terén elsősorban, hol betonoztunk le, nem tudok jobban fogalmazni, kivontuk a művelésből és beépítettük a talajokat, illetve természeti értékeinket. És ezekből különböző szcenárió analíziseket is lehet végezni.” - mondta el Tóth Gergely tanszékvezető.

A szakemberek szerint a Landsupport programon várhatóan még két évig fognak dolgozni, majd a tesztelési fázis következik, ahol a finomhangolásokat végzik.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Új webalkalmazást indított el a Zalai Borút Egyesület Zalakaros és Dobronak közreműködésével.
 
A sertés-szakkollégisták is bemutatkoztak a kétnapos konferencián.
 
A Vadonleső Program nem csak a ragadozóra, hanem annak élőhelyére is szeretné felhívni a figyelmet.
 
Szerdán négy karate klubtaggal érkezett Keszthelyre Kőrösi János, aki 15 éve él Skóciában.
 
Az emberi test felépítéséről és működéséről adtak számot a 8. osztályos diákok.
 
Az illegális hulladéklerakó területek felderítése a célja a szervezetnek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó