+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A rovarok károkozása a legnagyobb veszély a mezőgazdaságban
2020. január 30. csütörtök 15:29 - Keszthely
A rovarok károkozása a legnagyobb veszély a mezőgazdaságban
Intenzív rovarinvázióval kell számolniuk a mezőgazdaságban dolgozóknak idén tavasszal. A meleg ősz és az enyhe tél ugyanis kedvez a kártevők túlélésének, így a gazdáknak fel kell készülniük a fokozott növényvédelemre. A szakemberek azt mondják, számos olyan rovar is megjelent hazánkban, amely még egy évtizeddel ezelőtt nem volt jellemző.

Az idei tél egyelőre nem hozott havat és jelentősebb fagyokkal sem kellett számolni az elmúlt hetekben. A Georgikon Kar földterületein már zöldül a repce és a búza is. Az enyhe időjárást és a hóhiányt ugyan jól tolerálják a növények, a gazdáknak azonban jelentős problémát okoz a különböző kártevőkkel, kórozókkal való megküzdés. A fagy hiánya miatt ugyanis a rovarok áttelelnek, emellett pedig olyanok is megtelepednek hazánkban – például a ázsiai márványpoloska, illetve a zöld vándorpoloska - amelyek eddig csak a délebbi országokban okoztak károkat.

„A növényeknek volna szükségük a hidegre, de ők igazából jól tolerálják ezt a meleg időszakot. Nem is erről van szó igazán, hogyha azt mondjuk, hogy meleg az ősz, illetve melegnek hívjuk most már a telet is, hanem arról, hogy a kórokozók, kártevők felszaporodása, illetve ezeknek az állományszabályozása sok esetben a téli időszakban történik meg. Rendkívül sok olyan kártevővel találkozunk, amik egyébként 10 évvel ezelőtt nem voltak jellemzőek a szántóföldeken.” - tájékoztatott Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. igazgatója.

Zsittnyán Tamás hozzátette, az elmúlt évtizedhez képest egyre szélesebb spektrumot kell lefedniük a gazdáknak a kártevőirtás terén. Ehhez a piac is igazodik, hiszen évről évre többféle szer jelenik meg, amelyekkel felvehetik a harcot a rovarok ellen. A tanüzem igazgatója azonban hozzátette, egyre nagyobb az igény a vegyszermentes termesztésre, ez azonban a nagyszámú rovarinvázió miatt nehezen vagy egyáltalán nem megvalósítható. A szakember elmondta, több kutatás is folyik a növények védelme érdekében.

„Alapvetően a különböző nemesítő házak inkább a stressztűrésre, szárazságtűrésre vonatkozó kutatásokat végeznek. A télállóságra valóban voltak korábban nemesítési gyakorlatok, de a télállóság az enyhe időben most nem releváns. Igazából a kutatások ezekben az irányokban folynak.” - emelte ki a szakember.

Az enyhe ősz és tél következményei a tavasz folyamán lesznek igazán érezhetők – vélik a szakemberek. A bozótosokban, sok esetben lakásokban áttelelő rovarok ugyanis ilyenkor rajzanak ki a földekre és okoznak jelentős károkat a zsenge növényekben. Éppen ezért a gazdák már most számolnak a tavaszi, intenzív növényvédelem szükségességével.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Magyar Falu Program keretében mintegy 22 millió forintból újíthatták meg az épületet.
 
A Libáson és a Városi Strandon is szívesen töltik az idejüket a családok és baráti társaságok.
 
A hétvégi hidegfront beköszöntével népszerű volt a Helikon Kastélymúzeum és a belváros is.
 
A vendégek és a vállalkozók számára is örömet jelentett Keszthely új programja.
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó