+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Könyvbemutató és kiállításmegnyitó Gyenesdiáson
2020. január 24. péntek 16:21 - Gyenesdiás
Könyvbemutató és kiállításmegnyitó Gyenesdiáson
Gyenesdiás méltán büszke az avar korra visszavezethető történelmére. Most egy olyan könyv születését ünnepelhetik a település lakói, amely ennek történetét dolgozza fel. A kötet bemutatója alkalmából a szokásos, a falu életét bemutató fotókiállítást is megnyitották.

A temető alatt évtizedekkel ezelőtt megtalált leletek a gyenesdiási önkormányzat épülete melletti parasztházban vannak kiállítva. Egy szabad avar férfi csontváza, a különféle szerszámok, edények, fegyverek és egyéb tárgyak némán mesélnek a múltról. A sok-sok évszázaddal ezelőtti történelmet Müller Róbert dolgozta fel egy most megjelent könyvben, amelyet a községháza nagytermében mutattak be az érdeklődőknek. A szerző így beszélt a könyvről: "Szerettem volna az avar korral kapcsolatos elképzeléseimet összegezni. A gyenesdiási temetőről publikáltam, ki is állítottam Ausztriában, Németországban is. A főnöki sírt, a kora avar, a közép avar sírokat külön publikáltam. Külön publikáltam a lovas temetkezéseket, de egy összegzést is kellett volna írni erről a temetőről."

A kiadvány tehát egy összegzés, amely csaknem másfél évezredre próbál visszatekinteni. A kutatások szerint az avar kori parancsnokság Gyenesdiáson lehetett. A község monográfia-sorozatának képekkel, ábrákkal gazdagon illusztrált, nyolcadik kötete Müller Róbert több évtizedes kutatómunkáját dolgozza fel. A település polgármestere, Gál Lajos hiánypótló alkotásként tekint “Az avarok Gyenesdiás környékén” című műre. "Egy olyan anyag került összeszerkesztésre, ami bemutatja azt a leletanyagot, amit a gyenesdiási avar temető biztosított itt a 60-as, 70-es, 80-as évek feltalálásai kapcsán. Valamint egy picit talán visszatekintést nyerünk a könyv által a VI. és IX. század közötti avar történelmi időkre, hogy ez a település stratégiai fontosságú volt abban az időben is - talán ez a környék, lehet azt mondani" - vélekedett.

A könyvbemutatóval egyidőben nyílt meg a “Gyenesdiás az elmúlt évben” című fotókiállítás. Az év elején hagyományosan megnyíló tárlat képanyagának legjelentősebb részét a József Attila Művelődési Ház vezetője készítette. Hársfalvi György így látja: "Arra gondoltunk - és szerintem ez így jól be is jött -, hogy ha valaki bejön a községházára, egy idegen, 10 perc nézelődés után többet tud meg a településről, mintha egy órát beszélnénk neki. A helyiek is szívesen nézegetik, mert felelevenednek az elmúlt év pillanatai, magukat sokan felfedezik különböző közösségi eseményeken."

Több, mint húsz tablón, körülbelül kettőszáz képen láthatja a tavalyi év jelentősebb gyenesdiási eseményeit az érdeklődő.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus