+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A lakosság véleményét is figyelembe veszik a kikötő megépítésében
2020. január 23. csütörtök 19:03 - Balatongyörök
A lakosság véleményét is figyelembe veszik a kikötő megépítésében
Nagy érdeklődés kísérte Balatongyörökön a Szent Mihály domb alá tervezett szolgálati célú kikötő megépítésével kapcsolatos lakossági tájékoztatást. A vízügyi igazgatóság és a tervező cég részvétele mellett zajlott fórumon nagy felháborodást váltott ki a lakosságból a,hogy az előzetes koncepciótervek alapján nem csak uszálykikötőt akarnak megépíteni , hanem egy kőberakót és ahhoz vezető utat is.

Csonki István a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője  és a Viziterv Environ Kft. mérnöke Alexy Rezső tartotta azt a tájékoztatót Balatongyörökön ahol a 400 és 1300 tonna közötti hajók kikötésére alkalmas un. szolgálati és kereskedelmi célú nagyhajó kikötő megépítésének céljáról az ahhoz kapcsolódó beruházásokról tájékoztatták a lakosságot, a település ingatlantulajdonosait.  A szakemberek elmondták,hogy a létesítmény 10 vontató uszály, három vontató hajó és egy vízvédelmi nagy hajó mellett helyet adna vízvédelemhez szükséges gépek tárolásának is. Elhangzott továbbá, hogy kőlerakót és az ahhoz szükséges útszélesítést is tartalmazzák a tervek. A jelenlévők közül többen elmondták, hogy felháborítónak tartják, hogy egy olyan területre tervezik a beruházást ami a Nemzeti Park határában helyezkedik el és a Natura 2000 besorolású, ráadásul az ország egyetlen halászkápolnája , és a mocsári teknősök élőhelye is a területen van. A lakosság véleménye szerint nem csupán az idegenforgalmat,hanem a természetet is tönkretenné a kikötő megépítése. A két szakember elmondta, hogy az építkezés során kivágott fákat újra telepítenék, az előzetes hatásvizsgálatok szerint pedig a nagy beruházás építése alatt a lakosságot nem érné hátrány,mert határértéken belül lenne a zajszint és a munkálatok a jövőben is csak szezonon kívül folynának.

A Balaton vízminőségének megóvása, az algásodás elleni védelem érdekében tett iszapkotrással mindenki egyetértett.  A lakosság azonban  választ vár még a döntés előtt arra, hogy miként kívánják az iszapkotrást kivitelezni, a több mint 1 millió köbméter kikotort anyagot elszállítani és tárolni,mert jelenleg meglévő zagytározók  rendeltetésszerű használatának kérdése sincs megoldva.

A kikötő,kőlerakó és út megépítésének terve nagy felháborodást váltott ki a lakosságból. Nem csak a természet védelme, hanem a  turizmus   szempontjából is tiltakoznak az érintettek. Abban bíznak,hogy mind a vízügy mind a beruházó átgondolja az elképzeléseket.

"Elkészült ennek a térségnek a kikötője, zagytere az útja a kőberakónak,egy előzetes környezeti hatásvizsgálat. Elméletileg nekünk ezt be kéne adni a hatósághoz,s akkor majd megy a maga útján. De úgy döntöttünk,hogy előzetesen megkérdezzük  a lakosság véleményét. Hiszen a vélemények alapján egy kompromisszumhoz tudunk jutni,akkor ez visszahat a műszaki beavatkozásra. Tehát ez olyan tervekre is visszahathat,hogy mit akarunk egyáltalán csinálni. Mi tudjuk, hogy mit szándékozunk és utána  alakosság mit akar a térségben. Ennek volt egy egyeztetése. Voltak kemény és voltak segítő vélemények. Ki lehet belőle hámozni jót, hiszen van olyan amit egyértelműen elutasít a lakosság, van amit támogat, van amiben kompromisszumra kell törekednünk. A kettő között megállapodni."- mondta Dr. Csonki István.

A beruházásban érintett Vonyarcvashegy településen január 29-én tartanak a szakemberek lakossági tájékoztatót.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A program célja volt, hogy tartalmas kikapcsolódást biztosítsanak a keszthelyi családoknak.
 
Ismét a Helikon Kastélymúzeum volt az egyik helyszíne a rendhagyó közösségi véradásnak.
 
Irak, Szíria, Libanon és Jordánia keresztény közösségeit mutatja be egy nemrég megjelent kiadvány.
 
Belügyminisztériumi támogatásból és az önkormányzat önerejéből korszerűsítették az utcát.
 
A városvezetés szándéka, hogy minél több közösségi teret, játszóteret újítson fel, vagy építsen
 
A Híradó Plusz vendége: Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár