+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Dr. Sáringer Gyula szobra került a Georgikon parkjába
2020. január 17. péntek 13:46 - Keszthely
Dr. Sáringer Gyula szobra került a Georgikon parkjába
Dr. Sáringer Gyula mellszobrát avatták fel ma délelőtt a Georgikon Kar szoborparkjában. Az akadémikus többek között a rovarokat kutatva szerzett nemzetközi elismerést, de emellett közéleti tevékenységet is folytatott. A szoborparkban olyan jelentős személyiségekről készült alkotások találhatók, akik példaértékű tevékenységet folytattak a mezőgazdaságban.

A Dr. Sáringer Gyulát ábrázoló mellszobrot az akadémikus családtagjai és a Georgikon Alapítvány kuratóriumának elnöke leplezték le. Dr. Pálmai Ottó elmondta, két évvel ezelőtt fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy újabb szobrot avassanak. A kuratórium egyhangúlag döntötte el, hogy a park legújabb mellszobra Dr. Sáringer Gyulát ábrázolja. 

„Az alapítványunknak alapfeladata a régi hagyományok ápolása, emlékek őrzése, fiatal oktató-kutatók támogatása, a hallgatók támogatása. És hát akkor én kezdeményeztem az alapítványnál, hogy gondoljuk már végig, hogy ki lenne az az érdemes személy, akinek egy újabb szobrot állítanánk. Én megmondom őszintén én már abban a pillanatban arra gondoltam, hogy a Sáringer professzort fogom támogatni ebben az ügyben.”  

Mint az ünnepségen elhangzott, Dr. Sáringer Gyula a burgonyabogár mellett kutatta többek között a csípőszúnyogokat, a kabóca taxonómiáját és vizsgálta a rovarok nyugalmi állapotát is. Munkáját nemzetközileg is elismerték. A Georgikon Kar számára is sokat jelent tevékenységének hagyatéka, erről Polgár J. Péter dékán beszélt.

„Sáringer professzor úr a Georgikon egyik legjelentősebb intézetének, a Növényvédelmi Intézetnek volt kiemelkedő jelentőségű professzora. Tudományos munkásságát levelező akadémiai, amit akadémiai tagsággal is elismerték. Emellett a szakmai közösségi terekben is nagyon komoly szerepet vállalt.”

A dékán hozzátette, Orr Lajos szobrászművész alkotása jól tükrözi, hogy milyen is volt az akadémikus. Az avatóünnepségen részt vettek Dr. Sáringer Gyula testvérei, fia és unokája is, akik megtiszteltetésként vették, hogy családtagjukról a Georgikon Kar így fejezi ki tiszteletét.

„A szakmai elismerés édesapámnak, ugyanakkor pedig emberi elismerés is. És én édesapámnak az életútját végigkövethettem, ott lehettem minden nagyobb eseménynél és ami talán nekem, mint mottó marad zárómondatként, az az, hogy ő mindig úgy értékelte az életét, hogy soha nem lehetett volna ilyen sikeres, ha édesanyám nem biztosította volna a családi hátteret.” - mondta el Sáringer-Kenyeres Tamás az akadémikus fia.

Az ünnepségen Nagy Bálint polgármester is méltatta az akadémikust. Mint elhangzott, Dr. Sáringer Gyula munkássága Keszthelyre is nagy hatással volt, többek között a Balaton Színház megépítésében is jelentős szerepet játszott. Tevékenységéért korábban a város díszpolgára kitüntetésben is részesült.

„Azt gondolom, hogy ami miatt a város számára ez kifejezetten örvendetes, azaz, hogy  mindemellett a munka mellett, munkássága mellett egy olyan példát mutatott a jövő generációja számára, ami túlmutat az ő szakmai tevékenységén, szakmai munkáján, hiszen az egyetem mellett a város közösségi életében is nagyon aktívan részt vett.”

Az ünnepség végén a jelenlévők elhelyezték koszorúikat, virágaikat és mécseseiket is az alkotásnál. A Georgikon Kar szoborparkjában így már 9 jelentős személy mellszobra áll.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Műjégpályával és minőségi szabadtéri programokkal várják a vendégeket az adventi hétvégéken.
 
Hetente akár 850 gyermek is iskolarendszerű úszásoktatáson vehet részt a Csik Ferenc Tanuszodában.
 
November 25. a Szovjetunióba elhurcolt politikai rabok és kényszermunkások emléknapja.
 
A Zala megyei nagy beruházásokat mutatta be a vállalkozóknak Keszthelyen Lengl Zoltán.
 
Az idén az új lakások ára jelentősen, a használtaké mérsékelten emelkedett országszerte.
 
A programsorozaton ikonikus együttesek koncertfelvételeit láthatja és hallhatja a közönség.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár