Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Dr. Sáringer Gyula szobra került a Georgikon parkjába
2020. jan. 17. péntek | Keszthely
Dr. Sáringer Gyula szobra került a Georgikon parkjába
Dr. Sáringer Gyula mellszobrát avatták fel ma délelőtt a Georgikon Kar szoborparkjában. Az akadémikus többek között a rovarokat kutatva szerzett nemzetközi elismerést, de emellett közéleti tevékenységet is folytatott. A szoborparkban olyan jelentős személyiségekről készült alkotások találhatók, akik példaértékű tevékenységet folytattak a mezőgazdaságban.

A Dr. Sáringer Gyulát ábrázoló mellszobrot az akadémikus családtagjai és a Georgikon Alapítvány kuratóriumának elnöke leplezték le. Dr. Pálmai Ottó elmondta, két évvel ezelőtt fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy újabb szobrot avassanak. A kuratórium egyhangúlag döntötte el, hogy a park legújabb mellszobra Dr. Sáringer Gyulát ábrázolja. 

„Az alapítványunknak alapfeladata a régi hagyományok ápolása, emlékek őrzése, fiatal oktató-kutatók támogatása, a hallgatók támogatása. És hát akkor én kezdeményeztem az alapítványnál, hogy gondoljuk már végig, hogy ki lenne az az érdemes személy, akinek egy újabb szobrot állítanánk. Én megmondom őszintén én már abban a pillanatban arra gondoltam, hogy a Sáringer professzort fogom támogatni ebben az ügyben.”  

Mint az ünnepségen elhangzott, Dr. Sáringer Gyula a burgonyabogár mellett kutatta többek között a csípőszúnyogokat, a kabóca taxonómiáját és vizsgálta a rovarok nyugalmi állapotát is. Munkáját nemzetközileg is elismerték. A Georgikon Kar számára is sokat jelent tevékenységének hagyatéka, erről Polgár J. Péter dékán beszélt.

„Sáringer professzor úr a Georgikon egyik legjelentősebb intézetének, a Növényvédelmi Intézetnek volt kiemelkedő jelentőségű professzora. Tudományos munkásságát levelező akadémiai, amit akadémiai tagsággal is elismerték. Emellett a szakmai közösségi terekben is nagyon komoly szerepet vállalt.”

A dékán hozzátette, Orr Lajos szobrászművész alkotása jól tükrözi, hogy milyen is volt az akadémikus. Az avatóünnepségen részt vettek Dr. Sáringer Gyula testvérei, fia és unokája is, akik megtiszteltetésként vették, hogy családtagjukról a Georgikon Kar így fejezi ki tiszteletét.

„A szakmai elismerés édesapámnak, ugyanakkor pedig emberi elismerés is. És én édesapámnak az életútját végigkövethettem, ott lehettem minden nagyobb eseménynél és ami talán nekem, mint mottó marad zárómondatként, az az, hogy ő mindig úgy értékelte az életét, hogy soha nem lehetett volna ilyen sikeres, ha édesanyám nem biztosította volna a családi hátteret.” - mondta el Sáringer-Kenyeres Tamás az akadémikus fia.

Az ünnepségen Nagy Bálint polgármester is méltatta az akadémikust. Mint elhangzott, Dr. Sáringer Gyula munkássága Keszthelyre is nagy hatással volt, többek között a Balaton Színház megépítésében is jelentős szerepet játszott. Tevékenységéért korábban a város díszpolgára kitüntetésben is részesült.

„Azt gondolom, hogy ami miatt a város számára ez kifejezetten örvendetes, azaz, hogy  mindemellett a munka mellett, munkássága mellett egy olyan példát mutatott a jövő generációja számára, ami túlmutat az ő szakmai tevékenységén, szakmai munkáján, hiszen az egyetem mellett a város közösségi életében is nagyon aktívan részt vett.”

Az ünnepség végén a jelenlévők elhelyezték koszorúikat, virágaikat és mécseseiket is az alkotásnál. A Georgikon Kar szoborparkjában így már 9 jelentős személy mellszobra áll.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. okt. 10. kedd 16:21 | Keszthely
A “Művészek Szabad Alkotóközössége” táborában született alkotásokat állították ki a Balatoni Műzeumban.
| 2023. ápr. 27. csütörtök 18:50 | Balatongyörök, Vonyarcvashegy
Lady Hamilton Emlékhelyet avattak a balatongyöröki Szépkilátónál.
| 2022. júl. 29. péntek 15:40 | Cserszegtomaj
Kárpátaljai és ukrán festőművészek és szobrászok vettek részt a 12. MŰSZAK alkotótáboron.
| 2022. júl. 19. kedd 17:08 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: dr. Iglódi Endre. Dr. György Endrére emlékezünk.
| 2021. szep. 16. csütörtök 16:46 | Keszthely
A keszthelyi fehér ember szobrát idéző alkotás széleskörű társadalmasítás után kapta meg új helyét.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
18:00
Szignatúra
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:15
19:45
Természetvédelem határok nélkül
20:08
Göcsej Filmfesztivál
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Hittel,lélekkel
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.