+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kihívások a növényvédelemben
2020. január 16. csütörtök 16:37 - Keszthely
Kihívások a növényvédelemben
Harminc éve szolgálja a szakma fejlődését a Keszthelyi Növényvédelmi Fórum. A jubileumi tanácskozásra az egész országból érkeztek szakemberek. A szervező Növényvédelmi Intézet az ágazat meghatározó szereplőit kérte fel előadásra. A fórumon a vírusok elleni védekezés, a zárlati károsítók és a növényvédelem számos aktuális kérdése is napirenden van.

A mezőgazdaság minden kertészeti ágazatnak célja, hogy egészséges, jól értékesíthető terményt állítson elő. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő növényvédelem. Az ágazatnak számos kihívásra kell reagálnia napjainkban; ilyen például az éghajlatváltozás, a népességrobbanás, vagy a globalizáció.

Harmincadik alkalommal hívta össze a szakma szereplőit a Keszthelyi Növényvédelmi Fórum. Takács András intézetigazgató elmondta, a szervező Növényvédelmi Intézet kezdeti és jelenlegi célja is az, hogy a gyakorlat, a növényvédelmi elméleti szakma és szakigazgatásnak az egysége összekötésre kerüljön.

„Erre kiváló lehetőséget teremt a növényvédelmi fórum, ahol a gyakorlati szakemberek találkozhatnak az alapkutatást végző egyetemi, kutatóintézeti kollégákkal és természetesen a fórumon képviseltetik magukat az országos szakigazgatásnak vezetői. Így a növényvédelmi problémák minden aspektusát tudjuk tárgyalni és ennek köszönhetően ezen a rendezvényen kiválóan tud fejlődni a szakma” - nyilatkozta Takács András intézetigazgató, a szervezőbizottság elnöke. 

Az idei fórum a növénykórtantól kezdve a gyomirtáson keresztül a szakigazgatásig bezárólag a növényvédelem minden területével foglalkozik. Szó esett a nem honos károsítók elleni védekezésről. A NÉBIH adatai szerint jelenleg hazánkban a burgonyát két baktériumbetegség és két fonálféreg támadja, míg a szőlőnek van egy fitoplazmás betegsége. A jelenlévő öt zárlati károsító nincsen nagyon elterjedve a NÉBIH szerint.

Jordán László, a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője: „Azt gondolom, hogy az a növényegészségügyi zárszolgálat, ami valamikor 60-70 évvel ezelőtt elkezdett működni, azért valamit mégiscsak és egy olyan védelmet ad a növénytermesztésnek, a gazdáknak és általában a magyarországi honos természetnek,a mi fontos. Ebben a globalizált világban nagyon fontos, hogy ne jöjjenek be új károsítók, mert nem tudunk ellenük védekezni, vagy nagyon hosszú az az idő, amíg kialakulnak a megfelelő védekezési módszerek.”

A fórum résztvevőit Vonderviszt  Ferenc rektorhelyettes köszöntötte és kiemelte a rendezvény meghatározó szerepét a Pannon Egyetem életében.A Georgikon Kar dékánja, Polgár J. Péter úgy fogalmazott, a mai modernkori növényvédelem leghatékonyabb influencerei vesznek részt a programon: „Köszönöm a szervezőknek, hogy olyan plenáris előadókat és nyilván a szekcióülések keretében is olyan előadásokkal jelentkező kollégákat hoztak ide Keszthelyre, akiknek a hatása formálta, formálja a jelenlegi tudományos közéletünket és kijelöli ennek a szakterületnek a perspektíváit.”

A jubileumi programra 250 fő regisztrált, akik mintegy 50 előadást hallgathatnak meg a három nap alatt. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A “Magyar Ápolók Napja” alkalmából főigazgatói elismeréseket adtak át a hévízi kórházban.
 
A fizikai jelenségekkel ismerkedhetnek a fiatalok a Balaton Színház Simándy termében.
 
Az egészségügyi szakdolgozókat köszöntötték Keszthelyen Kossuth Zsuzsanna születésnapján.
 
Természet ihlette képeivel mutatkozik be Gécseg András.
 
A szervezet idei első közgyűlésén az eredményekről és a tervekről is beszámoltak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó