+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Solymászat testközelből
2019. december 17. kedd 13:51 - Karmacs
Solymászat testközelből
Szirti sas, sólyom és héja röptét is megcsodálhatták az érdeklődők a solymász nyílt napot. A programot ezúttal is a Vadászati Kulturális Egyesület Solymász Rendje szervezte a keszthelyi Vadászati Múzeummal karöltve. A rendezvény célja, hogy az érdeklődők bepillantást nyerhessenek ebbe az ősi vadászati módba. A vadászok ezúttal is szerencsével jártak egy fácánkakast és egy dolmányos varjút zsákmányoltak a karmacsi szántóföldeken.

Számos szabályt meg kellett ismerniük azoknak, akik részt kívántak venni a solymász nyílt napon. Ezek a szabályok a madarak, de főként az érdeklődők testi épségét szolgálták. A szirti sas ugyanis akár halálos sérülést is képes okozni, ha zsákmányt sejt. Mindezek mellett azonban a nyílt nap célja bemutatni ezt a több ezer éves vadászati módot. A programra felnőttek és gyerekek egyaránt kíváncsiak voltak.    

„Ezek a sasok, igen, az a sas az nagyon szép volt, jó nagy, termetes. Nagyon jól néz ki, hogy itt a sólymokat reptetik, és a kutyusok nagyon tetszenek.” - mondta egy érdeklődő, Pirbus Bence.

A solymászat ősi vadászati mód, ami magában foglalja a sassal, héjával, karvallyal történő vadászatot is. Fontos pillére a madarak betanítása és idomítása, azt azonban tudni kell, hogy ezek a szárnyasok nem házi kedvencek, hanem igazi ragadozók. A vadászatot követően terítéket készítenek, így adva meg a végtisztességet az elejtett zsákmánynak. A solymászatot a leghumánusabb vadászati módszerként tartják nyilván, hiszen a sebzés minimális és a prédának lehetősége van a menekülésre. A nyílt napot idén is a Vadászati Kulturális Egyesület Solymász Rendje szervezte.

„Én azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy a solymászokon kívül is a solymászat iránt érdeklődők ezt megtapasztalhassák személyesen. A solymászat egy olyan tudomány, amit csak élő formájában lehet átörökíteni, ezért hozzáférést kell biztosítanunk. Van egy olyan felelősségünk solymászként, hogy azok számára, akik ezt a tevékenységet nem tudják folytatni, nem tudják megélni a gyakorlatában, a mindennapjait nem tudják vállalni, számukra is hozzáférhető legyen. Ha egy-egy nap erejéig is, de ezért rendezzük ezeket a napokat.” - tájékoztatott Lóki György, a Vadászati Kulturális Egyesület Solymász Rendjének elnöke.

A sikeres vadászatot követően ebéddel is megvendégelték a résztvevőket. A jurtatábornál hun üstben készült az ősmagyar egytálétel, amely egyedi fűszerezésétől vált különlegessé. A solymász nyílt nap már hagyomány Keszthelyen, így az érdeklődőknek várhatóan jövőre is lesz lehetőségük bepillantani ebbe a vadászati módba. 

Regman Karola - Keszthelyi TV      

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A “Magyar Ápolók Napja” alkalmából főigazgatói elismeréseket adtak át a hévízi kórházban.
 
A fizikai jelenségekkel ismerkedhetnek a fiatalok a Balaton Színház Simándy termében.
 
Az egészségügyi szakdolgozókat köszöntötték Keszthelyen Kossuth Zsuzsanna születésnapján.
 
Természet ihlette képeivel mutatkozik be Gécseg András.
 
A szervezet idei első közgyűlésén az eredményekről és a tervekről is beszámoltak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó