+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Faültetéssel a környezetünkért
2019. november 18. hétfő 19:10 - Balatongyörök
Faültetéssel a környezetünkért
Még júliusban indult az a civil kezdeményezés amihez mára nagyon sok település csatlakozott. A 10 millió fát Magyarországra, faültetési programhoz csatlakozott Balatongyörök is. Szombaton a rossz idő ellenére is, sokan megmozdultak a jó cél érdekébe és egy település végi úton közel 80 fát ültettek.

Nem csak a munkagép hangja hallatszott Balatongyörök határában szombaton. Szorgos kezek lapátolták a földet, mérték ki a fák  és vadvédő háló cölöpjeinek a  helyét. Mindannyian a csatlakoztak ahhoz a civil kezdeményezéshez ami megcélozta a környezetvédelem  és az élhető ország jövőjét. A 10 millió fát Magyarországra! felhíváshoz számos település csatlakozott. Balatongyörökön is civil összefogással ültettek el 80 db fát.

"Úgy gondoltuk, hogy mindannyiunknak fontos a Föld légkörének és a minőségének javítása, megtartása ha más nem. Mindannyiunknak élet kérdés,hogy van-e elegendő oxigénünk, tiszta-e a levegő és a környezetünk hogyan néz ki. Így gondoltuk mi is, hogy megpróbáljuk a faültetést, bár el kell mondjam, hogy hála istennek a helyi vezetés és a lakosok részéről mindig is támogatott cél volt és feladat."- mondta el a szervező, Ábrahám Tamásné Tudesze Mónika.

Az ültetéshez a szakértelemre is szükség volt. Erdészeti szakemberek segítettek a munkálatokban. Visszavágták a csemetéket, megmutatták a az elültetéshez szükséges mélységet. Nők férfiak és diákok egyaránt kivették a részüket a munkából. Az ültető gödröknél nem merült fel a kérdés ki és miért van ott még akkor is ha esik az eső.

"Anyukámmal érkeztem és főleg a környezetvédelem és a környezet szépítése a fő cél a fák ültetésében. S fontos, hogy ez a falu így összefogott, hogy ennyi fát tudott ültetni."- mondta Keserű Anna.

A nemzetközi viszonylatban egyre sokasodó pozitív példákhoz való csatlakozást a település önkormányzata 1 millió forinttal támogatta. A faültetés egy önkormányzati külterületi úton valósult meg.

"A  külterületi részeken nagyon sok olyan út van amit az elmúlt harminc évben kapott vissza kárpótlásban az önkormányzat, Ezeknek az utaknak a rendberakását kezdtük el az elmúlt években. Szeretnénk ha ezeket az utakat fasorok kereteznék, s így esett erre a külterületi részre a választásunk. 80 db hársfát szeretnénk elültetni a civilek segítségével. Az önkormányzat vásárolta meg a fákat és az összes olyan dolgot ami az elültetéshez szükséges. Karókat, vadhálót, dréncsöveket."- adott tájékoztatást Biró Róbert polgármester.

Több szempontot figyelembe vett a 10 millió fa ültető közösség – mint a tájba illő növényzet, mézelő fa, a környék méhészeinek segítése, végül a hársfára esett a választás. Így Balatongyörökön utcái tavasszal  nem csak a mandulafák színes sokaságával, hanem a hársfák illatával  is felhívja a figyelmet arra, hogy Földünk érdekében ideje cselekednünk.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó