+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Irodalmi találkozások
2019. november 13. szerda 11:42 - Keszthely
Irodalmi találkozások
Keszthelyi kötődésű költők őszi témájú verseiből állított össze műsort a Balatoni Múzeum. Az irodalmi találkozáson a klasszikusok mellett számos kortárs poéta műveit is hallhatta a közönség. A sikeres szombati rendezvény a Múzeumok Őszi Fesztiváljának zárása volt.

Az ősz örök témája a költőknek. Kinek az elmúlás, másoknál pedig a szüret, a beérés szimbóluma. 28 keszthelyi kötődésű költő őszi műveiből válogattak a múzeum munkatársai. Nagy volt a merítési lehetőség – mondta el Németh István Péter szervező.

„Ez a téma olyannyira meditatív és olyannyira élményszerű, hogy azt hiszem említhetnék verselő embereket, de festőket, zeneszerzőket. Egyszerűen nem lehet kikerülni ezt a témát. Péteri Takáts Józseftől Szálinger Balázsig kínálták magukat az őszi képek és az őszi versek” - fejtette ki az irodalomtörténész. 

Berzsenyi Dániel, Petőfi Sándor, Weöres Sándor és más klasszikusok mellett a város és térség kortárs poétái is felsorakoztak. A szervezők nem tudnak arról, hogy volt-e már ilyen program, amikor a városhoz kötődő irodalmárok tematikus műveiből állítottak össze irodalmi műsort. A meghívott költők nagyon üdvözölték az irodalmi találkozást, köztük dr. Cséby Géza is: „Egy fantasztikus kezdeményezés, én úgy gondolom, hogy az is jó lenne, ha majd a jövőben esetleg a tavasz elején is lenne egy ilyen találkozó, egy versfelolvasás. Azt hiszem, hogy a költészet az korokon keresztül lényeges kérdése az emberiségnek, mert ahogy mondani szokták, lehet irodalom nélkül élni, csak nem érdemes.”

A programot a Múzeumok Őszi Fesztiválja zárásaként szervezte meg a Balatoni Múzeum. Az intézmény rendszeresen csatlakozik az országos programhoz. A cél az, hogy ősszel is behívják a látogatókat a múzeumba. 

Németh Péter igazgatóhelyettes: „Örömmel mondhatom, hogy az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja is nagyon sikeres volt. Egy tematika köré igyekeztünk szervezni a programok egy részét. Hat programból állt ez a sor; volt szakmai, ami kifejezetten pedagógusoknak szólt, volt három olyan program, amely a tavasszal előkerült zsidó gyűjteményhez, a zsidósághoz volt köthető, ezek a rendezvények rendkívül sikeresek voltak.”

A programsor két záró eseménye – a családi nap és az irodalmi találkozások - kifejezetten az őszhöz kapcsolódtak. A Balatoni Múzeum jövőre is csatlakozni kíván az országos programhoz, és továbbra is helyet kíván adni az irodalmi eseményeknek. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
 
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
 
A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája.
 
Az új bérlet- és kedvezményrendszerről tájékoztató weboldalt indított a MÁV-VOLÁN-csoport.
 
A találkozót a Keszthely-Kertvárosért Egyesület szervezte.
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus