Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Irodalmi találkozások
2019. nov. 13. szerda | Keszthely
Irodalmi találkozások
Keszthelyi kötődésű költők őszi témájú verseiből állított össze műsort a Balatoni Múzeum. Az irodalmi találkozáson a klasszikusok mellett számos kortárs poéta műveit is hallhatta a közönség. A sikeres szombati rendezvény a Múzeumok Őszi Fesztiváljának zárása volt.

Az ősz örök témája a költőknek. Kinek az elmúlás, másoknál pedig a szüret, a beérés szimbóluma. 28 keszthelyi kötődésű költő őszi műveiből válogattak a múzeum munkatársai. Nagy volt a merítési lehetőség – mondta el Németh István Péter szervező.

„Ez a téma olyannyira meditatív és olyannyira élményszerű, hogy azt hiszem említhetnék verselő embereket, de festőket, zeneszerzőket. Egyszerűen nem lehet kikerülni ezt a témát. Péteri Takáts Józseftől Szálinger Balázsig kínálták magukat az őszi képek és az őszi versek” - fejtette ki az irodalomtörténész. 

Berzsenyi Dániel, Petőfi Sándor, Weöres Sándor és más klasszikusok mellett a város és térség kortárs poétái is felsorakoztak. A szervezők nem tudnak arról, hogy volt-e már ilyen program, amikor a városhoz kötődő irodalmárok tematikus műveiből állítottak össze irodalmi műsort. A meghívott költők nagyon üdvözölték az irodalmi találkozást, köztük dr. Cséby Géza is: „Egy fantasztikus kezdeményezés, én úgy gondolom, hogy az is jó lenne, ha majd a jövőben esetleg a tavasz elején is lenne egy ilyen találkozó, egy versfelolvasás. Azt hiszem, hogy a költészet az korokon keresztül lényeges kérdése az emberiségnek, mert ahogy mondani szokták, lehet irodalom nélkül élni, csak nem érdemes.”

A programot a Múzeumok Őszi Fesztiválja zárásaként szervezte meg a Balatoni Múzeum. Az intézmény rendszeresen csatlakozik az országos programhoz. A cél az, hogy ősszel is behívják a látogatókat a múzeumba. 

Németh Péter igazgatóhelyettes: „Örömmel mondhatom, hogy az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja is nagyon sikeres volt. Egy tematika köré igyekeztünk szervezni a programok egy részét. Hat programból állt ez a sor; volt szakmai, ami kifejezetten pedagógusoknak szólt, volt három olyan program, amely a tavasszal előkerült zsidó gyűjteményhez, a zsidósághoz volt köthető, ezek a rendezvények rendkívül sikeresek voltak.”

A programsor két záró eseménye – a családi nap és az irodalmi találkozások - kifejezetten az őszhöz kapcsolódtak. A Balatoni Múzeum jövőre is csatlakozni kíván az országos programhoz, és továbbra is helyet kíván adni az irodalmi eseményeknek. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 17. hétfő 19:15 | Keszthely
Második alkalommal szervezték meg a Keszthelyi Arcéleket.
| 2024. jún. 13. csütörtök 19:15 | Keszthely
Papp Endre József Attila-díjas író, irodalomtörténész volt a vendége annak az író-olvasó találkozónak, mely az Ünnepi Könyvhetet nyitotta Keszthelyen.
| 2024. már. 26. kedd 19:15 | Keszthely
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
| 2023. szep. 8. péntek 17:15 | Keszthely
“Pannon Pantheon 2023” címmel rendeztek irodalomtörténeti konferenciát Keszthelyen.
| 2023. aug. 9. szerda 14:43 | Szentgyörgyvár
Irodalmi programokkal és koncertekkel várják a közönséget Szentgyörgyváron.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.