+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Edith Stein életéről nyílt kiállítás a Kármel templomban
2019. november 4. hétfő 15:11 - Keszthely
Edith Stein életéről nyílt kiállítás a Kármel templomban
Az árvák és a mártírok, valamint Európa társvédőszentjéről, azaz Edith Steinről nyílt kiállítás vasárnap a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában. A filozófus-apáca rengeteget tett a katolikus egyházért, viszont nevét kevesen ismerik. Ezért tartották fontosnak, hogy Magyarországon is bemutassák a róla szóló tárlatot. A megnyitót megelőzően kétnyelvű szentmisét tartottak, melyen a szentről is megemlékeztek.

A zsidó származású német filozófus-apáca 1922-ben keresztelkedett meg, miután elolvasta Ávilai Szent Teréz önéletrajzát. Ez segített ugyanis neki rátalálni önmagára és Istenre. 1933-ban lépett be a kölni karmelita rendházba, ahol a Terézia Benedicta nevet kapta. Itt írta meg a Véges és örök lét című könyvét, amelyben Aquinói Szent Tamás és Husserl filozófiáját próbálta összeegyeztetni. Edith Stein életét a Linzből érkezett 28 plakát mutatja be a Kármel Templom folyosóján kiállított tárlaton.

„A tanításaiból az egyik számomra legfontosabb, hogy a nő szerepe a családban és egyáltalán a társadalomban, erről rengeteget írt. És az ő tanítását és az ő igazsággal kapcsolatos nézeteit később a zsinati dokumentumok is elkezdik feldolgozni, annyira fontos az ő filozófiai meglátása.” - mondta el dr. Fodor János.

A kiállítás január végéig látható lesz azzal a vággyal, hogy a látogató hívek imádkozzanak közösen Európáért és a hazáért. Edith Stein önfeláldozó személyiség volt, ezt mutatja egyik mottója is, mely szerint „nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint aki életét adja barátaiért.” A koncentrációs tábortól is megmenekülhetett volna, de úgy vélte, szüksége van arra, hogy vállalja a sorsközösséget. 1998-ban II. János Pál pápa avatta szentté.

„Nagyon nagy szükségünk van önfeláldozó magyar honfitársakra. Olyanokra, akik önzentlenül önmagukat, saját életüket oda merik ajándékozni másokért. Nagyon remélem, hogy akik eljönnek, ezzel a vággyal fognak haza térni, hogy akár mindenüket is odaadják azért, hogy másoknak élete lehessen.” - tette hozzá a karmelita plébános.

A plakátokat az Edith Stein Osztrák Társaság ajándékozta a plébániának azzal a kéréssel, hogy legyen egy szentmise, amit német és magyar nyelven imádkoznak el. Ezért tartottak a megnyitót megelőzően kétnyelvű szentmisét, melyen Edith Steinre és az ő tanításaira hívták fel a hívek figyelmét.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó