+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Egy restaurátor titkai
2019. október 28. hétfő 15:45 - Keszthely
Egy restaurátor titkai
Az érmerestaurálás rejtelmeibe pillanthattak be az érdeklődők a Balatoni Múzeumban. Jordán György, az intézmény restaurátora a Pollák gyűjteményen keresztül beszélt a szakma rejtelmeiről és a műhelyben folyó munkáról. A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül valósult meg.

Februárban, egy keszthelyi család pincéjéből került elő a Pollák gyűjtemény. A felbecsülhetetlen értékű kincsleletet a Balatoni Múzeumban mutatták be tavasszal. A kutatások szerint a kincseket két zsidó család rejthette el az 1944-es deportálást megelőzően. A 2776 darab pénzérme több korszakból származik. Az érméket és ékszereket szakemberek vizsgálták és megkezdődött a restaurálásuk is.

Jordán György az érmékhez és ékszerekhez kapcsolódó munkafolyamatokról tartott előadást az érdeklődőknek szombaton. A kincslelethez kapcsolódó feladatok mellett szó esett a restaurátori munka múltjáról és jelenéről is.

„Amikor a Pollák család elrejtette a kincseit, a lehető legalaposabb és a legjobb munkát végezte, mivel befőttes üvegekbe rejtette el ezeket a kincseket. Így kizárta teljesen a vizet és lehetőleg az oxigént is, azokat az anyagokat, amik leginkább előidézik azokat a korróziókat, amik ezeket az anyagokat lebontják és korrodálják. Úgyhogy viszonylag jó állapotban kerültek elő ezek az érmék, túl sok munkám nem volt vele.” - tájékoztatott a Balatoni Múzeum restaurátora.

Az előadáson anyagfajtánként vette végig a kincsleletet a szakember. Az érdeklődők hallhattak elsőként az arany, az ezüst és a bronzérmékről. Jordán György szerint ezek voltak azok, amelyekkel kevesebb feladata volt. A cinkből és vasból készült érmék jobban korrodálódtak, így ezzel több munkája volt a szakembernek. A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül valósult meg.

„A Múzeumok Őszi Fesztiválján már három programelemen túl vagyunk. Mindegyik népszerű volt, talán a keszthelyi zsidó örökség megtekintése, a séta volt a legnépszerűbb eddig. A következő három közül az éremrestaurálás is a témához kapcsolódik, és a kulisszák mögé betekintés szokta érdekelni az embereket. Ezért is gondoltuk, hogy mutassuk meg ezt a témakört.” - emelte ki Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatóhelyettese.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül a gyerekeknek és a felnőtteknek is kínálnak programot a következő hetekben. A fiatalokat szünidei családi nappal várják ezen a héten, a felnőtteknek pedig egy érdekes irodalmi programmal készülnek november 9-én a múzeum dolgozói.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az elnyomott cigarettát formáló gyűjtőedények frekventált helyeken találhatók meg.
 
Az MMA-s pályázatok és a lakossági ötletek alapján dolgozzák ki a végleges tervet.
 
A pályázatokra korosztálytól függetlenül bárki jelentkezhet, a beadási határidő április 6.
 
269 nyertes pályázattal, 3,8 milliárd forintot nyertek a térségi települések.
 
Április közepén lesznek az általános iskolai beíratások.
 
Gulyás Gergely szerint csak a találkozások radikális csökkentése vezethet eredményre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár