+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Népszerűek a múzeumok a nemzeti ünnepen
2019. október 23. szerda 17:06 - Keszthely
Népszerűek a múzeumok a nemzeti ünnepen
A nemzeti ünnepeken, így október 23-án is országszerte ingyenesen látogathatók az állami fenntartású múzeumok. Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeum és a Balatoni Múzeum állandó tárlatait látogathatták belépő nélkül az érdeklődők, de az intézmények különleges és tematikus programokkal is készültek az ünnepen.

Sokan kihasználták a késő őszi szokatlan meleget, így a munkaszüneti napon családok és csoportok egyaránt sétáltak a Festetics-kastély kertjében. Az intézmény egész évben rendkívül népszerű a látogatók körében, az ingyenes múzeumlátogatási lehetőségek idején azonban még többen kíváncsiak a kiállításokra.

„Gyönyörű. Ez elképesztő, hogy milyen festmények vannak benne, milyen könyvek vannak a könyvtárban. Amik ott vannak, kiállított porcelántárgyak, a világ minden tájáról érkeztek, és gyönyörű, felbecsülhetetlen érték, úgyhogy ezt nagyon jó megnézni.” - mondta egy látógató, Tóth Vencel.

A kastélyparkban készültek a fényképek, egy hagyományőrző csoport pedig visszarepítette a látogatókat a múlt századba. A Balatonfüredről érkezett csapat korhű ruhákban, napernyővel sétált a parkban, ők egy közös keszthelyi kirándulást szerveztek a nemzeti ünnep alkalmából.

„Kedvencünk a reformkor, és korhű ruhákban, korhű anyagokból lépünk fel nagyon sok helyen. Hál’ Istennek szívesen is fogadják a társaság tagjait és a csoportot. Szoktunk táncolni, felvonulni, és most csak egy ilyen kirándulást szerveztünk spontán.” - tette hozzá Szabó Zoltán, a Balatonfüredi Reformkori Egyesület tagja.

A Helikon Kastélymúzeum leglátogatottabb kiállítása a főúri életformát bemutató állandó tárlat. A múzeum azonban ez úttal is készült különlegességgel. Megnyitotta kapuit az északi szárny, ahol az érdeklődők a báltermek mellett a lakosztályokat is megtekinthették.

„Egyre népszerűbb maga ez a lehetőség, hogy ingyenessé válik ilyenkor múzeumunknak a megtekintése. Bízunk benne, hogy egyre többen fognak hozzánk jönni. Ezt bizonyítja a mai nap is, ugyanis két és fél órája vagyunk nyitva, és már meghaladtuk az 1500 látogatót, de bízunk benne, hogy ez a tendencia tovább fog növekedni.” - tájékoztatott Varga Zoltán, a Helikon Kastélymúzeum múzeumi menedzsere.

A Balatoni Múzeum állandó is időszakos kiállításait és ingyenesen látogathatták az érdeklődők szerdán. Délután 2-ig mintegy 100 fő tekintette meg a tárlatokat.      

A keszthelyi fehér ember az 1956-os forradalom jelképévé vált. A gipszből készült szobor volt az egyetlen olyan alkotás, amellyel még a forradalom évében emléket állítottak a felkelők tiszteletére. Az alkotás folyamatáról, valamint a keszthelyi akadémisták visszaemlékezéseiből készült dokumentumfilmet vetítették le a nemzeti ünnepen a Balatoni Múzeumban.      

„Amikor a szobrot 1957 januárjában eltávolítják a helyéről, akkor ez a Festetics-kastélyba került, és onnan a ’60-as években, titokban szállítatta át Sági Károly a Balatoni Múzeumba, és a Balatoni Múzeumnak a pincéjében bújtatta, rejtette el a szobrot és őrizte meg az utókornak.” - emelte ki Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A keszthelyi fehér ember szobra ma a Balatoni Múzeumban látható. Az intézmény 2016-ban egy pályázatnak köszönhetően restauráltatta, így azóta újra láthatja a nagyközönség az ikonikus alkotást.

Regman Karola - Keszthelyi TV            

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus