Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Népszerűek a múzeumok a nemzeti ünnepen
2019. okt. 23. szerda | Keszthely
Népszerűek a múzeumok a nemzeti ünnepen
A nemzeti ünnepeken, így október 23-án is országszerte ingyenesen látogathatók az állami fenntartású múzeumok. Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeum és a Balatoni Múzeum állandó tárlatait látogathatták belépő nélkül az érdeklődők, de az intézmények különleges és tematikus programokkal is készültek az ünnepen.

Sokan kihasználták a késő őszi szokatlan meleget, így a munkaszüneti napon családok és csoportok egyaránt sétáltak a Festetics-kastély kertjében. Az intézmény egész évben rendkívül népszerű a látogatók körében, az ingyenes múzeumlátogatási lehetőségek idején azonban még többen kíváncsiak a kiállításokra.

„Gyönyörű. Ez elképesztő, hogy milyen festmények vannak benne, milyen könyvek vannak a könyvtárban. Amik ott vannak, kiállított porcelántárgyak, a világ minden tájáról érkeztek, és gyönyörű, felbecsülhetetlen érték, úgyhogy ezt nagyon jó megnézni.” - mondta egy látógató, Tóth Vencel.

A kastélyparkban készültek a fényképek, egy hagyományőrző csoport pedig visszarepítette a látogatókat a múlt századba. A Balatonfüredről érkezett csapat korhű ruhákban, napernyővel sétált a parkban, ők egy közös keszthelyi kirándulást szerveztek a nemzeti ünnep alkalmából.

„Kedvencünk a reformkor, és korhű ruhákban, korhű anyagokból lépünk fel nagyon sok helyen. Hál’ Istennek szívesen is fogadják a társaság tagjait és a csoportot. Szoktunk táncolni, felvonulni, és most csak egy ilyen kirándulást szerveztünk spontán.” - tette hozzá Szabó Zoltán, a Balatonfüredi Reformkori Egyesület tagja.

A Helikon Kastélymúzeum leglátogatottabb kiállítása a főúri életformát bemutató állandó tárlat. A múzeum azonban ez úttal is készült különlegességgel. Megnyitotta kapuit az északi szárny, ahol az érdeklődők a báltermek mellett a lakosztályokat is megtekinthették.

„Egyre népszerűbb maga ez a lehetőség, hogy ingyenessé válik ilyenkor múzeumunknak a megtekintése. Bízunk benne, hogy egyre többen fognak hozzánk jönni. Ezt bizonyítja a mai nap is, ugyanis két és fél órája vagyunk nyitva, és már meghaladtuk az 1500 látogatót, de bízunk benne, hogy ez a tendencia tovább fog növekedni.” - tájékoztatott Varga Zoltán, a Helikon Kastélymúzeum múzeumi menedzsere.

A Balatoni Múzeum állandó is időszakos kiállításait és ingyenesen látogathatták az érdeklődők szerdán. Délután 2-ig mintegy 100 fő tekintette meg a tárlatokat.      

A keszthelyi fehér ember az 1956-os forradalom jelképévé vált. A gipszből készült szobor volt az egyetlen olyan alkotás, amellyel még a forradalom évében emléket állítottak a felkelők tiszteletére. Az alkotás folyamatáról, valamint a keszthelyi akadémisták visszaemlékezéseiből készült dokumentumfilmet vetítették le a nemzeti ünnepen a Balatoni Múzeumban.      

„Amikor a szobrot 1957 januárjában eltávolítják a helyéről, akkor ez a Festetics-kastélyba került, és onnan a ’60-as években, titokban szállítatta át Sági Károly a Balatoni Múzeumba, és a Balatoni Múzeumnak a pincéjében bújtatta, rejtette el a szobrot és őrizte meg az utókornak.” - emelte ki Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A keszthelyi fehér ember szobra ma a Balatoni Múzeumban látható. Az intézmény 2016-ban egy pályázatnak köszönhetően restauráltatta, így azóta újra láthatja a nagyközönség az ikonikus alkotást.

Regman Karola - Keszthelyi TV            

 

| 2023. okt. 23. hétfő 13:04 | Keszthely
AZ október 23-i eseményekre emlékeztek és a hősök előtt hajtottak fejet Keszthelyen.
| 2023. okt. 23. hétfő 12:28 | Keszthely
Fáklyás felvonulást rendeztek Keszthelyen a nemzeti ünnep előestéjén.
| 2022. okt. 24. hétfő 14:54 | Keszthely
Az október 23-i hősökre emlékeztek Keszthelyen, az ünnepség szónoka Takaró Mihály volt.
| 2021. okt. 21. csütörtök 17:34 | Keszthely
A program ökumenikus istentisztelettel kezdődik, az ünnepi köszöntők után fáklyás felvonulás lesz.
| 2020. okt. 23. péntek 14:54 | Keszthely
Az eredeti tervekhez képest rövidített programmal tartották meg az '56-os megemlékezést Keszthelyen.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
21:00
Szignatúra
21:30
Hittel,lélekkel
21:40
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:15
22:45
Természetvédelem határok nélkül
23:08
Göcsej Filmfesztivál
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.