+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Népszerűek a múzeumok a nemzeti ünnepen
2019. október 23. szerda 17:06 - Keszthely
Népszerűek a múzeumok a nemzeti ünnepen
A nemzeti ünnepeken, így október 23-án is országszerte ingyenesen látogathatók az állami fenntartású múzeumok. Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeum és a Balatoni Múzeum állandó tárlatait látogathatták belépő nélkül az érdeklődők, de az intézmények különleges és tematikus programokkal is készültek az ünnepen.

Sokan kihasználták a késő őszi szokatlan meleget, így a munkaszüneti napon családok és csoportok egyaránt sétáltak a Festetics-kastély kertjében. Az intézmény egész évben rendkívül népszerű a látogatók körében, az ingyenes múzeumlátogatási lehetőségek idején azonban még többen kíváncsiak a kiállításokra.

„Gyönyörű. Ez elképesztő, hogy milyen festmények vannak benne, milyen könyvek vannak a könyvtárban. Amik ott vannak, kiállított porcelántárgyak, a világ minden tájáról érkeztek, és gyönyörű, felbecsülhetetlen érték, úgyhogy ezt nagyon jó megnézni.” - mondta egy látógató, Tóth Vencel.

A kastélyparkban készültek a fényképek, egy hagyományőrző csoport pedig visszarepítette a látogatókat a múlt századba. A Balatonfüredről érkezett csapat korhű ruhákban, napernyővel sétált a parkban, ők egy közös keszthelyi kirándulást szerveztek a nemzeti ünnep alkalmából.

„Kedvencünk a reformkor, és korhű ruhákban, korhű anyagokból lépünk fel nagyon sok helyen. Hál’ Istennek szívesen is fogadják a társaság tagjait és a csoportot. Szoktunk táncolni, felvonulni, és most csak egy ilyen kirándulást szerveztünk spontán.” - tette hozzá Szabó Zoltán, a Balatonfüredi Reformkori Egyesület tagja.

A Helikon Kastélymúzeum leglátogatottabb kiállítása a főúri életformát bemutató állandó tárlat. A múzeum azonban ez úttal is készült különlegességgel. Megnyitotta kapuit az északi szárny, ahol az érdeklődők a báltermek mellett a lakosztályokat is megtekinthették.

„Egyre népszerűbb maga ez a lehetőség, hogy ingyenessé válik ilyenkor múzeumunknak a megtekintése. Bízunk benne, hogy egyre többen fognak hozzánk jönni. Ezt bizonyítja a mai nap is, ugyanis két és fél órája vagyunk nyitva, és már meghaladtuk az 1500 látogatót, de bízunk benne, hogy ez a tendencia tovább fog növekedni.” - tájékoztatott Varga Zoltán, a Helikon Kastélymúzeum múzeumi menedzsere.

A Balatoni Múzeum állandó is időszakos kiállításait és ingyenesen látogathatták az érdeklődők szerdán. Délután 2-ig mintegy 100 fő tekintette meg a tárlatokat.      

A keszthelyi fehér ember az 1956-os forradalom jelképévé vált. A gipszből készült szobor volt az egyetlen olyan alkotás, amellyel még a forradalom évében emléket állítottak a felkelők tiszteletére. Az alkotás folyamatáról, valamint a keszthelyi akadémisták visszaemlékezéseiből készült dokumentumfilmet vetítették le a nemzeti ünnepen a Balatoni Múzeumban.      

„Amikor a szobrot 1957 januárjában eltávolítják a helyéről, akkor ez a Festetics-kastélyba került, és onnan a ’60-as években, titokban szállítatta át Sági Károly a Balatoni Múzeumba, és a Balatoni Múzeumnak a pincéjében bújtatta, rejtette el a szobrot és őrizte meg az utókornak.” - emelte ki Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A keszthelyi fehér ember szobra ma a Balatoni Múzeumban látható. Az intézmény 2016-ban egy pályázatnak köszönhetően restauráltatta, így azóta újra láthatja a nagyközönség az ikonikus alkotást.

Regman Karola - Keszthelyi TV            

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó