+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Képzőművészek alkottak egy hétig Reziben
2019. október 18. péntek 14:51 - Rezi
Képzőművészek alkottak egy hétig Reziben
Kilenc képzőművész részvételével zajlott a héten a IV. Szent Lukács Művésztelep Reziben. A településen már hagyomány, hogy a falu és a festők védőszentje tiszteletére alkotótelepet szerveznek. Az idei programon először vett részt egy szegedi művész házaspár, akik számára nagyon sok inspirációt jelentett a közös munka és a környezet.

Egy héten keresztül alkottak a művészek Reziben. A településen 4. alkalommal rendezték meg a Szent Lukács Művésztelepet, ahová nem csak a környékről, hanem Szegedről is érkezett egy házaspár. Barkos Beáta hosszú évek óta foglalkozik a tűzzománc technikájával, most a rezi alkotótelepre is ezzel készült. A képzőművész tanítja is ezt a művészeti formát. Azt vallja, akit érdekel és beleszeret a tűzzománcba, az könnyen elsajátítja a készítés fortélyait. A művésztelep kapcsán hozzátette, ez az egy hét hozzájárult művészetének kiteljesedéséhez.

„Mi egy baráti házaspáron keresztül kerültünk ide. Hoztunk egy katalógust, megmutattuk, és azt mondta a szervező, hogy vár bennünket vissza. Hogy mit adott? Én már több mint 25 éve tűzzománccal foglalkozom, és egy kicsit kiment a téma alólam az utóbbi időben. Most itt ezzel a sok témával, amit látunk, a temetővel, a tájjal nagyon sok minden visszajött, és visszajött a saját hangom.” - mondta a szegedi képzőművész.

Az alkotók számára rendkívül sok inspirációval szolgálnak ezek az alkalmak, és lehetőséget adnak a kísérletezésre is. A művésztelepnek már régi hagyománya van a településen. Immár negyedik éve azonban nem csak a magyar festészet, hanem  Lukács napjához kapcsolódóan szervezik a programot. Szent Lukács, a négy evangélista egyike nem csak Rezi, hanem a művészek védőszentje is, ezért viseli az egy hetes alkotótelep a nevét. A program résztvevőinek többsége évek óta visszatérő vendég, de a szervezők igyekeznek új művészeket is meghívni.

„8-9-en voltunk, és azt gondolom, hogy nagyszerű volt, mint mindig. Minden évben tudunk, tudnak, majdnem ugyanazok a festők jönnek hozzánk vissza, de mindig vannak azért olyanok, akik még eddig nem voltak itt. Ez az év is nagyon jól sikerült, nagyon jól együtt tudtunk működni, együtt tudtak egymással működni, nagyon szép alkotások születtek. Mi meg vagyunk elégedve és köszönjük szépen nekik.” - tájékoztatott Tafotáné Cserép Gabriella, a művésztelep szervezője.

A művészek az egy hét alatt számos munkát elkészítettek és többször mentek terepre is, hogy inspirációt merítsenek. Ma délután 18 órakor kiállítás nyílt az elkészült alkotásokból a rezi Művelődési Házban, így az érdeklődők szemügyre vehetik a művésztelep egy hetes termését. A tervek szerint Reziben jövő októberben is megszervezik a programot.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó