+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vigyázat szarvasveszély!
2019. október 10. csütörtök 15:10 - Zalaegerszeg
Vigyázat szarvasveszély!
Vészfékezzen, de ne rántsa el a kormányt - hívja fel a rendőrség a gépjárművezetők figyelmét. A hatóságok "Vigyázat szarvasveszély!" címmel kampányt indítottak a vadbalesetek megelőzése céljából. A nagy erdőterületek és a gazdag állomány miatt Zalában magas a vaddal történő ütközések száma.

A rendőrség kampányt indított a vadbalesetek megelőzése céljából. Az autósoknak vadsípokat és szórólapokat osztanak a szarvasbőgés idején. A hatóságok azt tanácsolják, hogy a baleset elkerülése érdekében vészfékezzenek a sofőrök, de ne rántsák el a kormányt.

Soós Szabolcs, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője: „A járművezetők figyelmét arra szeretnénk felhívni, hogy ebben az időszakban a vadbalesetek száma jelentősen megnövekedett, hiszen a szarvasoknak ilyenkor van a bőgési ideje, a párzási szezon. Ebben az esetben a vadbalesetek száma is megnő és erre szeretnénk a járművezetők figyelmét felhívni, hogy adott útszakaszokon, főleg erdővel szegélyezett területeken mérsékeljék a sebességüket és nagyobb figyelmet fordítsanak a vadakra.”

Zala hazánk legerdősültebb területe, így vadban is nagyon gazdag, különösen gímszarvasban. A rendőrség tájékoztatóján a Zala Megyei Vadászkamara titkára elmondta, a vadkárok és balesetek magas számának az is oka, hogy sok az elhanyagolt zártkerti ingatlan. A vadászatra jogosultaknak kötelezettségük van az állományok csökkentésére. 

Győrvári Attila, a Zala Megyei Vadászkamara titkára: „Gímszarvas állományunk vonatkozásában több mint 6 ezer egyedet kéne kihoznunk a vadászati évben. vaddisznó állományukból több mint 11 ezer példányt. Ugye nagyon nagy számokról beszélünk. Hogy ez miért ekkora, hogy miért tudunk ennyit lehozni a vadászterületeinkről? Nagyon megváltozott az elmúlt 30 évben a mezőgazdasági szerkezet, az ember kijött a természetből, a zártkerti ingatlanokat nem úgy használjuk, ahogy a földkönyvekbe van, elhanyagoltuk, illetve hagytuk, hogy beerdősüljön.”

A szakember hozzátette, az elhanyagolt zártkertek miatt a vadak egyre gyakrabban jennek meg a belterületeken, így a közlekedőknek itt is figyelmesen kell haladniuk. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Jótékonysági teremlabdarúgó tornát szerveztek Keszthelyen 13 csapat részvételével
 
A várvölgyi rendezvény évről évre népszerűbb, melyre a környékbeliek is szívesen ellátogatnak.
 
Sok területen készítettek feltáró dokumentálásokat a Balatoni Múzeum munkatársai.
 
A lakosság száma azonban 2015 óta csökken, ennek megállítására pályázatok segíthetnek.
 
Hetedik alkalommal szervezték meg Sármelléken az Ólból üstbe elnevezésű kolbásztöltő versenyt.
 
Ezen a héten érdemes a papírokat kitölteni, hogy már a januári béreknél jelentkezzen a kedvezmény.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó