+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 18 tonna búzaadomány gyűlt össze Zalában
2019. október 9. szerda 12:42 - Zalaegerszeg
18 tonna búzaadomány gyűlt össze Zalában
Kilenc éve töretlen sikerű a Magyarok Kenyere program Zalában. Az idei adományokat hétfőn adták át Zalaegerszegen. Az ünnepségen köszönetet mondtak a gazdáknak, akik felajánlásaik révén zalai intézményeket is segítettek. Idén megyénkben összesen 18 tonna búzát szállítottak be a gazdálkodók.

Zalaegerszegi óvodások és a családok átmeneti otthonának lakói adtak műsort az adományozó napon. Valamennyien fogyaszthatnak abból a lisztből, ami a zalai gazdák által megtermelt búzából készült. Az idei évben 95 termelő csatlakozott a jótékonysági programhoz, köztük a Muramenti Gazdakörök tagjai, akik 14 mázsa búzát tudtak összegyűjteni.

Vida László, a Muramenti Gazdakörök elnöke: „A Magyarok Kenyere Programhoz azért csatlakozott a gazdakörünk, mert úgy látta, hogy nem csak a határokon belül, hanem a határokon túl is szükség van arra, hogy megmutassuk milyen egy összefogás és milyen az, amikor egy lendületes csapat összefog, és olyan adományokat tud gyűjteni, amiből a határon túli magyarok is részesülhetnek.”

Zala megyében folyamatosan emelkedik az adományozó gazdák száma – mondta el Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke. Az idei évben 18 tonna búzát szállítottak be a megye területén kijelölt négy gyűjtőpontra, ez 5 tonnával több a tavalyi eredménynél. A közel 11 tonna lisztből 2250 kiló határon túli gyermekek élelmezését segíti. 

„A többi pedig itt marad Zala megyében és 25 civil szervezetet tudunk támogatni, részben olyan szervezeteket, ahol rászoruló gyermekek élnek, valamint olyan szervezeteket is, akik ugyan nem rászorulók, de egy kis többlettel hozzá tudunk járulni a gyerekek mindennapjaihoz” - fogalmazott a NAK Zala megyei elnöke.   

Az adományozók és a lisztből részesülő szervezetek képviselői emléklapot vehettek át, illetve jelképesen egy-egy kiló lisztet. A helyi nagycsaládosok 1000 kilogramm lisztet oszthatnak szét tagjaik között. 

Ruisz Cecília, a Nagycsaládosok Zalaegerszegi Egyesületének elnöke: „A nagycsaládos egyesületben tudvalevő, hogy minden családunk minimum három gyerekes, de van ahol több gyerek is van a családban. Nagyon fontos, hogy egy-egy ilyen adományt kapunk. Nálunk sokkal több mindenből több fogy; több kenyér, több sütemény, ebből kifolyólag több liszt is, többet sütnek, főznek a szülők, az anyukák és ez ilyenkor nekünk nagyon jól jön.”

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem nevű program kilenc éve tart. A felajánlott adományokat nem csak liszt, hanem kenyér formájában is eljuttatják a rászorulókhoz. A búzán kívül két magánszemély összesen 40 ezer forinttal járult hozzá a programhoz. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
A Magyar Falu Program keretében mintegy 22 millió forintból újíthatták meg az épületet.
 
A Libáson és a Városi Strandon is szívesen töltik az idejüket a családok és baráti társaságok.
 
A hétvégi hidegfront beköszöntével népszerű volt a Helikon Kastélymúzeum és a belváros is.
 
A vendégek és a vállalkozók számára is örömet jelentett Keszthely új programja.
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó