+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Madármegfigyelő Napok
2019. október 9. szerda 10:52 - Fenékpuszta
Madármegfigyelő Napok
Két kontinens őszi madárvonulásáról gyűjtött adatokat a lakosság segítségével az Európai Madármegfigyelő Napok programja. A két napos rendezvénybe a Fenékpusztai Madárgyűrűző Állomás is bekapcsolódott. 19 megyében és Budapesten, valamint 52 helyszínen zajlottak az összehangolt események. A begyűjtött megfigyelési adatokat egy online felületen lehetett beküldeni. Magyarország minden évben jól szerepel az országok közötti játékos versenyben, idén is a rendezvényhelyszínek, a résztvevők száma és a látott madarak száma kategóriában is dobogós lett hazánk.

A Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomás is csatlakozott az Európai Madármegfigyelő Napok programjához. Itt gyűrűzés, valamint madármegfigyelés zajlott. Az egészen kicsi gyerekektől a felnőttekig, több érdeklődő érkezett ide a két nap során. A helyszín kiválasztásnál szempont volt, hogy idősebbek, valamint kisgyerekes családok is könnyen részt tudjanak venni a programon. Szabados Judit férjével és gyermekével érkezett. Így vélekedett: "Fontos számunkra a természetközeliség, és azt gondoljuk, hogy hát egyrészt nagyon szeretjük az állatokat, így a madarakat is, és nagyon érdekel, hogy mi az, ami minket körülvesz. Mi amúgy is egy szőlőhegyen élünk, ahol azért több a madár, mint egy városban. Legszimplábban fogalmazva: nagyon szeretjük a madarakat és ezért is érdekel ez az egész témakör."

Az időjárás ugyan nem a legkedvezőbb arcát mutatta, de ez jobbára csak a madarakat zavarta. Bár alacsonyabb volt a befogások mennyisége, de a madármentő állomásra érkezők számára nem lehetett panasz. A programok látogatásához nem volt szükség előzetes bejelentkezésre. A rendezvényt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület koordinálta.

Benke Szabolcs, a Magyar Madártani Egyesület Zalai Helyi Csoportjának elnöke a rendezvény második napján elmondta: "Vasárnap, tehát ma gyakorlatilag 10 madarat fogtunk összesen. Tegnap olyan 80 madarat. Látogatószám pedig tegnap olyan 65-70, illetve ma is, tehát összesen 150-170 ember látogatott el ide a két nap során."

A Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomáson a személyzettel közösen lehetett ellenőrizni a közelben álló befogóhálót. Az ebbe beleakadt madarakat gyűrűzték; ha pedig már volt a szárnyason gyűrű, akkor regisztrálták a befogását. Elsősorban az a program célja, hogy a résztvevők testközelből ismerjék meg környezetüket, benne a madarak fontos szerepét. "Felhívni a madarak szeretetére, illetve látványára az emberek figyelmét. Gyakorlatilag egy ilyen társadalmi esemény is már. Magyarországon is minden megyében nagyon sok helyszínen fut a program. Igazából egy verseny is már több éven keresztül, az országok között" - tette hozzá Benke Szabolcs.

A versenyzés a látott madarak és fajok, valamint az érdeklődők számát tekintve zajlott. A megyében még Zalaváron történt megfigyelés a hétvégén. Az összesített eredmények alapján az Európai Madármegfigyelő Napok programján 1089 helyszínen, több, mint 4,2 millió madarat figyelt meg a közel 29 ezer résztvevő.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Magyar Falu Program keretében mintegy 22 millió forintból újíthatták meg az épületet.
 
A Libáson és a Városi Strandon is szívesen töltik az idejüket a családok és baráti társaságok.
 
A hétvégi hidegfront beköszöntével népszerű volt a Helikon Kastélymúzeum és a belváros is.
 
A vendégek és a vállalkozók számára is örömet jelentett Keszthely új programja.
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó