+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Madármegfigyelő Napok
2019. október 9. szerda 10:52 - Fenékpuszta
Madármegfigyelő Napok
Két kontinens őszi madárvonulásáról gyűjtött adatokat a lakosság segítségével az Európai Madármegfigyelő Napok programja. A két napos rendezvénybe a Fenékpusztai Madárgyűrűző Állomás is bekapcsolódott. 19 megyében és Budapesten, valamint 52 helyszínen zajlottak az összehangolt események. A begyűjtött megfigyelési adatokat egy online felületen lehetett beküldeni. Magyarország minden évben jól szerepel az országok közötti játékos versenyben, idén is a rendezvényhelyszínek, a résztvevők száma és a látott madarak száma kategóriában is dobogós lett hazánk.

A Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomás is csatlakozott az Európai Madármegfigyelő Napok programjához. Itt gyűrűzés, valamint madármegfigyelés zajlott. Az egészen kicsi gyerekektől a felnőttekig, több érdeklődő érkezett ide a két nap során. A helyszín kiválasztásnál szempont volt, hogy idősebbek, valamint kisgyerekes családok is könnyen részt tudjanak venni a programon. Szabados Judit férjével és gyermekével érkezett. Így vélekedett: "Fontos számunkra a természetközeliség, és azt gondoljuk, hogy hát egyrészt nagyon szeretjük az állatokat, így a madarakat is, és nagyon érdekel, hogy mi az, ami minket körülvesz. Mi amúgy is egy szőlőhegyen élünk, ahol azért több a madár, mint egy városban. Legszimplábban fogalmazva: nagyon szeretjük a madarakat és ezért is érdekel ez az egész témakör."

Az időjárás ugyan nem a legkedvezőbb arcát mutatta, de ez jobbára csak a madarakat zavarta. Bár alacsonyabb volt a befogások mennyisége, de a madármentő állomásra érkezők számára nem lehetett panasz. A programok látogatásához nem volt szükség előzetes bejelentkezésre. A rendezvényt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület koordinálta.

Benke Szabolcs, a Magyar Madártani Egyesület Zalai Helyi Csoportjának elnöke a rendezvény második napján elmondta: "Vasárnap, tehát ma gyakorlatilag 10 madarat fogtunk összesen. Tegnap olyan 80 madarat. Látogatószám pedig tegnap olyan 65-70, illetve ma is, tehát összesen 150-170 ember látogatott el ide a két nap során."

A Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomáson a személyzettel közösen lehetett ellenőrizni a közelben álló befogóhálót. Az ebbe beleakadt madarakat gyűrűzték; ha pedig már volt a szárnyason gyűrű, akkor regisztrálták a befogását. Elsősorban az a program célja, hogy a résztvevők testközelből ismerjék meg környezetüket, benne a madarak fontos szerepét. "Felhívni a madarak szeretetére, illetve látványára az emberek figyelmét. Gyakorlatilag egy ilyen társadalmi esemény is már. Magyarországon is minden megyében nagyon sok helyszínen fut a program. Igazából egy verseny is már több éven keresztül, az országok között" - tette hozzá Benke Szabolcs.

A versenyzés a látott madarak és fajok, valamint az érdeklődők számát tekintve zajlott. A megyében még Zalaváron történt megfigyelés a hétvégén. Az összesített eredmények alapján az Európai Madármegfigyelő Napok programján 1089 helyszínen, több, mint 4,2 millió madarat figyelt meg a közel 29 ezer résztvevő.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár