+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fejlesztések a klímastratégia és a családbarátiság jegyében
2018. április 4. szerda 15:52 - Gyenesdiás
Fejlesztések a klímastratégia és a családbarátiság jegyében
Közel 50 millió forintból valósított meg két beruházást Gyenesdiás. Az Európai Unió, a Balatoni Fejlesztési Tanács, valamint saját forrásaiknak köszönhetően napelemeket telepítettek három önkormányzati épületre, és a Kárpáti Korzó is új attrakciókkal bővült. A sikeres projektekről sajtótájékoztatón számoltak be kedden.

Gyenesdiás tavaly a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásából és saját forrásból hozott létre egy családbarát területet. A 14,2 millió forintos beruházásnak köszönhetően megújult a talajréteg és játékelemekkel is gazdagodott a helyszín. A terület közepén két gomba és Bala Tóni is helyet kapott, de malomjáték és amőba asztalok is készültek. Az ide érkezők a Kneipp kúrát is kipróbálhatják a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően és lócapadokon is pihenhetnek. Ezen kívül helyet kapott még a korzón több kerékpártároló és szemeteskuka is.

„A családbarátiság jegyében meg kívántuk azt is oldani, hogy a különböző – a Turisztikai Egyesülettel karöltve – kigondolt fejlesztési attrakciókat ide rendeljük erre a térre. Így megjelentek olyan típusú, imázsnövelő, Bala Tónis sakktábla, amőbatábla, különböző lépegetők, Kneipp pontok, lócapadok, ivókút és egyéb alkalmatosságok, amelyek én úgy érzem, hogy minden családnak kivívják majd az örömét.” - tájékoztatott Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

A korzó fejlesztése mellett Gyenesdiás uniós forrásból is nyert támogatást napelemes rendszer kiépítésére. A közel 36 millió forintos pályázatnak köszönhetően a 100%-ban önkormányzati épületek – így a polgármesteri hivatal, az iskola és az óvoda - tetejére kerültek napelemek, közel 300 darab. Ez a beruházás része a település klímastratégiai programjának is. Az új berendezéseknek köszönhetően 6-8 millió forintos megtakarítással számol az önkormányzat. A beruházás fővállalkozója egy Zala megyei cég volt.

„Összesen 80 kW napelem teljesítményt helyeztünk fel erre a három épületre. Ez úgy oszlik meg, hogy az óvoda vonatkozásában, és az iskola épülete vonatkozásában 28-28 kW napelem teljesítmény került fel az épületre, míg a Polgármesteri Hivatal tekintetében 24 kW. Ahhoz, hogy ez teljesüljön, mintegy 300 darab, egyenként 270 kW teljesítményű napelem került az épületre.” - emelte ki Takács Csaba, fővállalkozó cég ügyvezetője.

A két sikeres pályázatról sajtótájékoztató keretein belül számolt be a település polgármestere. A programon részt vett Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője is, aki üdvözölte a beruházásokat.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus