+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szabadságkoncert a sármelléki laktanyánál
2019. szeptember 24. kedd 17:30 - Sármellék
Szabadságkoncert a sármelléki laktanyánál
A Karthago és a P. Mobil lépett fel a sármelléki laktanya területén. A két jubiláló zenekar vasárnap lépett fel a hangárok között. A koncerteket más programok is kísérték. A rendezvényt a 30 éve szabadon pályázati kiírásán nyert támogatásból szervezte meg a Sármellék Önkormányzata. A település terve, hogy további, hasonló eseményekkel használják ki a felhagyott szovjet laktanyát.

Az egykori laktanya területén, a négyes hangárnál dübörgött a rockzene. A szabadságkoncerten a Karthago és a P. Mobil lépett fel. Előbbi 40, utóbbi pedig 50 éves fennállását ünnepli idén. A Karthago billentyűse, Gidófalvy Attila szerint ez egymás felé tanusított zenei tisztelet a titka az elmúlt négy évtizedüknek: „79-ben kialakult ez a végeleges formáció. Most gondolj bele, 40 éve ez az öt ember együtt, ötfajta gondolkodás, ötfajta stílusból, zenei világból jöttünk és nézd meg, a 40 év alatt hála istennek összecsiszolódtunk úgy, hogy nem csak zeneileg, hanem barátilag is együtt vagyunk.”

A koncert mellett például közéleti sajtóklub is kísérte a programot. Egy hangárban pedig 30 éve szabadon címmel tablótárlatot rendeztek be. A kiállítás azt mutatja be, hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltoztatásig.A repülőgépek egykori helyén egy terepasztalt is felállítottak, mely a repteret és az egykori laktanyát ábrázolja. Sokakat vezérelt a kíváncsiság, hogyan néz ki most az egykori szovjet laktanya.

„81-ben jártam itt, egy éven keresztül. Én voltam az építésvezetője a sármelléki reptér építésének. Bejártam akkor a repteret, de csak a repteret lehetett járni, a laktanya ismeretlen volt számomra és mondom, most megnézem” - mondta Szántai Lajos.   

A programot egy támogatás segítségével valósította meg Sármellék. A rendszerváltoztatás harmincadik évfordulójára meghirdetett Emlékév keretében az Emlékbizottság pályázatokat ír ki szabadságkoncertek megvalósítására, ezen kiíráson szerepelt sikerrel az önkormányzat. A településvezetés szándéka, hogy kihasználja az egykori laktanya területét.

Horváth Tibor polgármetser: „Meg szeretnénk újra szervezni a hangár fesztivált, aminek nagyon jó visszhangja volt és ezen dolgozunk most már. Ilyen koncerteket, ilyen rendezvényeket szeretnénk ide hozni Sármellékre, amihez adja a terület magát.”

A laktanyát és Sármelléket 29 éve hagyták el az oroszok. Ennek 30 éves évfordulóját is szeretnék méltó módon megünnepelni a településen.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Közleményt adott ki a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.
 
Az ingatlanközvetítők élénkülést tapasztalnak, de a hazai érdeklődők ár-visszarendeződésre spekulálnak.
 
A turisztikai ágazatot nem hagyja cserben a szálláshelyek iránt egyre inkább erőre kapó kereslet.
 
A gépjárművek abroncsainak cseréjét végző szakemberek szerint eltolódott az idei gumiszezon.
 
Indulhatnak a táborok. A Georgikon Kiállítóhely táborai már megteltek.
 
Az életkor szerinti vásárlási idősáv eltörlését a vásárlók és az árusok is örömmel fogadták.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó