+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Itthonról otthonra - a mezőgazdaság és az élelmiszerek kapcsolata
2019. szeptember 19. csütörtök 16:41 - Keszthely
Itthonról otthonra - a mezőgazdaság és az élelmiszerek kapcsolata
Folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Itthonról otthonra elnevezésű iskolai tájékoztató sorozata. A NAK általános és középiskolákban szervez előadásokat a mezőgazdaság sokszínűségéről és a tudatos táplálkozásról. Tavaly júliusig országszerte hatezer diáknak tartottak interaktív előadásokat a kampány keretében. Az idei tanévnyitó programját Keszthelyen a Csány-Szendrey iskolában tartották.

Az egészséges életmódhoz napi 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt ajánlott fogyasztani – javasolják a szakemberek. A kamara és a környékbeli termelők jóvoltából az alma és körte mellett például tojást, lekvárokat, szörpöket és marhahúst is kóstolhattak a diákok. Salamon Bíborka odafigyel a változatos táplálkozásra: „Én minden nap rengeteg gyümölcsöt és zöldséget eszek, azért is fontos, hogy egészségesek legyünk, másrészt meg finom is.”

A gabonafélékkel, azok őrlésével és feldolgozásával testközelből ismerkedhettek meg a gyerekek. Fehér Csaba családi gazdálkodó. Azt mondja, azért termel többféle gabonát a biogazdaságában, hogy visszaadja a becsületét a gabonának, a lisztnek és az abból készülő termékeknek.

„Hiszen a magyar embernek az egyik legfontosabb, alapvető élelmiszere a kenyér. Kenyér nélkül egy család se nagyon élt a régmúltban, a közelmúltban sem és szerintem a jelenben is nagyon fontos minden családnak az életében” - nyilatkozta Fehér Csaba. 

Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke előadásában hangsúlyozta a változatos táplálkozás szükségességét és a kiváló helyi termékeket. 2017 novemberében indította el iskolai tájékoztató kampányát a NAK . Tavaly júliusig országszerte hatezer diáknak tartottak interaktív előadásokat. A sorozat ebben a tanévben is folytatódik.

„Célunk továbbra is az, hogy egy olyan előadásanyagot adjunk át a gyerekeknek, amiben megismerik azokat az összefüggéseket, amiket ők tanulnak az iskolában, de talán a gyakorlati összefüggés, hogy az alapvető élelmiszerek amiket ők fogyasztanak, azok hogyan kerülnek az asztalra, mi a köze a mezőgazdaságnak az élelmiszer-feldolgozáshoz” - fogalmazott Süle Katalin. 

A kampány idei tanévnyitó programján Keszthely alpolgármestere kiemelte, már fiatalon fel kell hívni a figyelmet a tudatos táplálkozásra, ezért üdvözölte az agrárkamara programját. Nagy Bálint elmondta, a városvezetés célja, hogy a helyi termékeket minél közvetlenebbül tudják eljuttatni a fogyasztókhoz. 

Nagy Bálint alpolgármester: „Nyilván erre a piac is egy nagyon jó helyszín, illetve a következő évre elkészülő Területi Operatív Program keretében megvalósuló gazdaságfejlesztéses pályázatunk egyik eleme is, hogy legyen egy olyan újabb helyszín a piac mellett, ahol ezeket az egészséges élelmiszereket közvetlenül a termelőktől tudják a fogyasztók megvásárolni.” 

Az ,,Itthonról Otthonra" kampány eddig főleg a nagyvárosokba jutott el. A nagy érdeklődésre való tekintettel azonban már a kistelepülésekre is ellátogatnak az agrárkamara munkatársai, hogy közelebb vigyék a fiatalokat a mezőgazdasághoz, felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozásra. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó