+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Itthonról otthonra - a mezőgazdaság és az élelmiszerek kapcsolata
2019. szeptember 19. csütörtök 16:41 - Keszthely
Itthonról otthonra - a mezőgazdaság és az élelmiszerek kapcsolata
Folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Itthonról otthonra elnevezésű iskolai tájékoztató sorozata. A NAK általános és középiskolákban szervez előadásokat a mezőgazdaság sokszínűségéről és a tudatos táplálkozásról. Tavaly júliusig országszerte hatezer diáknak tartottak interaktív előadásokat a kampány keretében. Az idei tanévnyitó programját Keszthelyen a Csány-Szendrey iskolában tartották.

Az egészséges életmódhoz napi 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt ajánlott fogyasztani – javasolják a szakemberek. A kamara és a környékbeli termelők jóvoltából az alma és körte mellett például tojást, lekvárokat, szörpöket és marhahúst is kóstolhattak a diákok. Salamon Bíborka odafigyel a változatos táplálkozásra: „Én minden nap rengeteg gyümölcsöt és zöldséget eszek, azért is fontos, hogy egészségesek legyünk, másrészt meg finom is.”

A gabonafélékkel, azok őrlésével és feldolgozásával testközelből ismerkedhettek meg a gyerekek. Fehér Csaba családi gazdálkodó. Azt mondja, azért termel többféle gabonát a biogazdaságában, hogy visszaadja a becsületét a gabonának, a lisztnek és az abból készülő termékeknek.

„Hiszen a magyar embernek az egyik legfontosabb, alapvető élelmiszere a kenyér. Kenyér nélkül egy család se nagyon élt a régmúltban, a közelmúltban sem és szerintem a jelenben is nagyon fontos minden családnak az életében” - nyilatkozta Fehér Csaba. 

Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke előadásában hangsúlyozta a változatos táplálkozás szükségességét és a kiváló helyi termékeket. 2017 novemberében indította el iskolai tájékoztató kampányát a NAK . Tavaly júliusig országszerte hatezer diáknak tartottak interaktív előadásokat. A sorozat ebben a tanévben is folytatódik.

„Célunk továbbra is az, hogy egy olyan előadásanyagot adjunk át a gyerekeknek, amiben megismerik azokat az összefüggéseket, amiket ők tanulnak az iskolában, de talán a gyakorlati összefüggés, hogy az alapvető élelmiszerek amiket ők fogyasztanak, azok hogyan kerülnek az asztalra, mi a köze a mezőgazdaságnak az élelmiszer-feldolgozáshoz” - fogalmazott Süle Katalin. 

A kampány idei tanévnyitó programján Keszthely alpolgármestere kiemelte, már fiatalon fel kell hívni a figyelmet a tudatos táplálkozásra, ezért üdvözölte az agrárkamara programját. Nagy Bálint elmondta, a városvezetés célja, hogy a helyi termékeket minél közvetlenebbül tudják eljuttatni a fogyasztókhoz. 

Nagy Bálint alpolgármester: „Nyilván erre a piac is egy nagyon jó helyszín, illetve a következő évre elkészülő Területi Operatív Program keretében megvalósuló gazdaságfejlesztéses pályázatunk egyik eleme is, hogy legyen egy olyan újabb helyszín a piac mellett, ahol ezeket az egészséges élelmiszereket közvetlenül a termelőktől tudják a fogyasztók megvásárolni.” 

Az ,,Itthonról Otthonra" kampány eddig főleg a nagyvárosokba jutott el. A nagy érdeklődésre való tekintettel azonban már a kistelepülésekre is ellátogatnak az agrárkamara munkatársai, hogy közelebb vigyék a fiatalokat a mezőgazdasághoz, felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozásra. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus