+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Felelevenítették a szüreti hagyományokat
2019. szeptember 17. kedd 17:39 - Alsópáhok
Felelevenítették a szüreti hagyományokat
Mintegy 250-en vonultak fel vasárnap az Aranykorúak Szüreti Fesztiválján. A jó hangulatú programon számos település népdal- és néptánccsoportja vett részt, hogy felelevenítse a szüreti felvonulások hagyományát. A település sportpályája mellett felállított színpadon a résztvevők látványos műsorral készültek.

Nótaszóval vonult végig a szüreti menet Alsópáhokon. Az Aranykorúak immár ötödik éve tartják meg hagyományos felvonulásukat a településen. A rendezvényre érkeztek hagyományőrző csoportok a környékről, de Zalaegerszegről és Egervárról is. A többség már visszatérő vendég a rendezvényen, és minden évben nagy örömmel vonulnak fel a község utcáin.

A rendezvényről ezúttal sem hiányozhatott a kisbíró, aki humoros szövegével fokozta a résztvevők és a nézők hangulatát is. A menet egész Alsópáhokon végigvonult, a hintókon, traktorokon, dottókon pedig garantált volt a jó hangulat. Ez a fiatal társaság idén először csatlakozott a felvonulókhoz.   

„A felvonulásba úgy csöppentünk, hogy szóltunk a lányoknak, hogy ugorjanak be a kocsiba, induljunk el. Nagyon jól érezzük magunkat, sokan vagyunk, jók az emberek.” - mondta egy résztvevő, Husz Gergely.

A szüreti felvonulás célja a hagyományok ápolása, de fontos az is, hogy jól érezzék magukat a résztvevők. A menet Alsópáhok több pontján is megállt, ahol a felvonulók népdallal és néptánccal szórakoztatták a közönséget. A felvonulásra sok helybéli is kíváncsi volt.    

„Régen is volt ilyen, de most már ezek korszerűbbek. Sok ember volt itt, örülök neki, hogy sok fiatal volt itt, akik nem is ismerik, de azért eljöttek. Örülök neki, hogy eljöttek.” - tette hozzá az egyik néző, Illés István.

A felvonulást követően a programok sora a sportpályánál folytatódott. A zalaapáti Harmonika Zenekar húzta a talpalávalót, amelyre sokan táncra is perdültek. Az Aranykorúak Szüretén idén is részt vettek az iskola diákjai, így ez a program a generációk találkozása is volt.

„Az alsópáhoki Szántó Imre Általános Iskola diákjai is mintegy 30 fővel képviseltették magukat, hiszen ez egyúttal azt is jelenti, hogy ők lesznek azok az utánunk jövő nemzedék tagjai, akik remélhetőleg – talán éppen az itt szerzett tapasztalatok alapján – tovább viszik majd ezt a szép régi népi hagyományt, szokást.” - tájékoztatott Balázsy Mária Éva, az Aranykorúak Társaságának alelnöke.

Alsópáhok önkormányzata immár 5. alkalommal fogadta be az Aranykorúak Társaságának rendezvényét. A településen fontosnak tartják a hagyományok ápolását és továbbörökítését.

„Mi azt szeretnénk, hogyha az idősebbek is, de a fiatalabbak is továbbra is ezt a hagyományt megőriznék, hiszen minden településen külön ünnep volt régen a szüreti felvonulás. Így Alsópáhokon most 5. alkalommal jöttünk össze, és öröm, hogy ilyen sokan voltunk, mint a mai nap is a Fő utcán. Visszanéztem az első kocsiról a sort, és örömmel láttam, hogy sokan vagyunk.” - emelte ki Czigány Sándor, Alsópáhok polgármestere.

A hagyományoknak megfelelően az idén is bemutatkoztak a színpadon a résztvevő népdal- és néptánccsoportok. Az Aranykorúak Szüretén idén mintegy 250-en vettek részt.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Közleményt adott ki a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.
 
Az ingatlanközvetítők élénkülést tapasztalnak, de a hazai érdeklődők ár-visszarendeződésre spekulálnak.
 
A turisztikai ágazatot nem hagyja cserben a szálláshelyek iránt egyre inkább erőre kapó kereslet.
 
A gépjárművek abroncsainak cseréjét végző szakemberek szerint eltolódott az idei gumiszezon.
 
Indulhatnak a táborok. A Georgikon Kiállítóhely táborai már megteltek.
 
Az életkor szerinti vásárlási idősáv eltörlését a vásárlók és az árusok is örömmel fogadták.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó