+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Két napon át szóltak a verklik
2019. szeptember 9. hétfő 17:42 - Keszthely
Két napon át szóltak a verklik
65 verklis zenéjétől volt hangos Keszthely belvárosa a hétvégén. A Verklifesztivált 7. alkalommal szervezték meg a városban. A legtöbb résztvevő idén is a német ajkú területekről érkezett, de Szlovákiából és hazánkból csatlakoztak a programhoz muzsikusok. A kétnapos fesztivált össznépi verklizéssel zárták.

Ismét hallgathatta a közönség a hagyományos verklimuzsikát Keszthely belvárosában. A kétnapos találkozón szép számmal jelentek meg a zenészek a szürkébb időjárás ellenére is. A közönség több típusú zenegéppel, kézi hajtásúakkal, félautomatákkal és automatákkal is megismerkedhetett, melyek a legkülönfélébb dallamokkal örvendeztették meg az érdeklődőket. Idén újdonságként egy 125 éves kézi verklit is megcsodálhattak a szlovákiai Takács Krisztián jóvoltából.

A verklik a 18. századtól kezdve leginkább a német nyelvű területeken terjedtek el, sőt, a mai napig hagyomány náluk. Így a legtöbb muzsikus Németországból, Ausztriából és Svájcból érkezett Keszthelyre, hogy megismertessék hangszerüket a látogatókkal. A zenegépek táncdallamokat és örök klasszikusokat is le tudnak játszani, többeknél volt hallható például Vivaldi vagy Mozart egy-egy műve. Természetesen a plüssállatok, főleg a majmok sem maradhattak el a kidíszített eszközök mellől.

„A majom még azokból az időkből származik, amikor a verkli igazi utcazenei eszköz volt. Akkor igazi majom járkált egy kis fém kávéscsészével a kezében, így járkált az emberek között és ő gyűjtötte össze a verklis apanázsát. De ma már az állatvédelem miatt ilyet nem lehet, így mindenkinek csak plüssmajma van.” – mondta el Gerhard Krems verklis.

A Verklifesztivált a Keszthelyi Turisztikai Egyesület szervezi. Ebben az évben is több mint 60 zenészt tudtak meghívni az eseményre. Többen részt vettek már mind a hét korábbi rendezvényen is, de folyamatosan érkeznek újak is. Hollandiából, Szlovákiából és Szlovéniából is utaztak el hazánkba verklisek.

„Azt állapítottuk meg, hogy talán a legjobb fesztiválunk volt az idei annak ellenére, hogy jöttek az esőfelhők és  igyekeztünk a verklikkel elzavarni őket. Kitartottak akik kitartottak, nagyon jó koncertünk volt este és hát azt hiszem, hogy voltunk annyian, mint tavalyi évben biztosan.” - ismertette Zámbóné Hajdú Andrea.

A fesztivált közös verklimuzsikával zárták a Fő téren, ahol minden zenész bemutathatott egy kiválasztott dallamot az érdeklődők nagy örömére.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Köszönjük Magyarország program keretein belül adott koncertet három fiatal Balatongyörökön.
 
A hévízi piac árusait mutatja be a létesítmény új programja, a hétvégén a tehénfejés volt a téma.
 
A Helikon Tenisz Clubban 48 játékos adogatta a labdát, a versenyzők az ország számos pontjáról érkeztek.
 
Két könnyű, három súlyos és nyolc anyagi kárral végződő balesetnél intézkedtek a zalai rendőrök.
 
A program célja, hogy a mozgáskorlátozottak és az egészségesek együtt töltsenek időt a nyár folyamán.
 
A három napos rendezvényen színes programokkal várták az érdeklődőket a vonyarcvashegyi strandon.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó