+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Itt a lecsószezon
2019. augusztus 14. szerda 15:40 - Cserszegtomaj
Itt a lecsószezon
Most van a lecsó szezonja. Sokan vásárolják a hozzávalókat a keszthelyi Városi Piacon is. A népszerű magyar ételt többen teszik el télire a kamra polcaira, de frissen is elfogyasztják ebben az időszakban. A cserszegtomaji Aranykorúak Nyugdíjas Klub minden évben szervez lecsópartyt, melyen szívesen vesz részt minden idős.

Szinte minden zöldségárusnál kaphatók a lecsó összetevői a Városi Piacon. Sok vásárló kosarában megtalálható a paradicsom, a paprika és a hagyma. A piacra látogatók közül többen befőzésre vásárolnak, akik lecsónak, illetve savanyúságnak rakják el a zöldségeket. Többek szerint azért érdemes a termelőktől vásárolni, mivel minőségi termékek között válogathatnak.

„Mivel társasházban lakunk és mi nem tudunk termelni semmit és muszáj jönni vásárolni a piacra. És vannak ismerősök itt és akkor azért szeretek ide jönni, mert friss árut kapok.” - mondta el Németh Lajosné.

A lecsó összetevői nem tartoznak idén az olcsóbb zöldségek közé. 450-500 forint között van a paprika és a hagyma kilója, míg a paradicsomot akár 700 forintért is mérhetik. Ettől függetlenül az árusok szerint keresik ezeket a vásárlók.

„Most már minden magyar termék és azt vettem észre, hogy egyre jobban keresik a magyar terméket, csak mikor meglátják az árakat, azért kicsit elhúzzák a szájukat.” - osztotta meg Ángyán Józsefné.

Itt már szeletelik a paprikát a tálakba, lecsópartyra  készülnek a jelenlévők.  A Cserszegtomaji Aranykorúak Nyugdíjas Klub minden évben ilyenkor szervezi meg hagyományos összejövetelét. Az elkészítésnél mindenki segít, hogy még gyorsabban elkészüljön az étel. Azért választották ezt a menüt, mivel úgy gondolták, a nyári melegben jólesik mindenkinek ez az ennivaló.

„Ezt mindenki szereti, ahány ház, annyiféleképpen készül természetesen, azért is egy kalákába csináljuk, hogy mindenki hozzáadja a kis ötletét, kis tanulmányait és a végén nem lehet reklamálni, hogy milyen ízvilágba ment el." - ismertette Tolvéth Gyula.

Bár mindenki részt vesz az előkészületekben, főszakácsot is neveznek ki. Ebben az évben Máthé Imrét választották, aki több főzőversenyen is eredményesen szerepelt már. 14 éves korától készít lecsót, tudományát a nagymamájától leste el. Mint elmondta, a jó lecsó titka az alapanyagokban rejlik.

„A  hagyma, az kell. Állítólag 20 kg paprikához 5 kg vöröshagymát teszünk, de én tettem volna még többet szívem szerint. Meg szalonna és amikor már majdnem kész, akkor bele a kolbász.” - ismertette Mátés Imre.

Ezt követően a paprika kerül bele és végül a paradicsom. Az elkészített ételt közösen fogyasztották el a klubtagok.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Megkezdőött a keszthelyi Food Truck Show.
 
A sétálóutca legrégebbi, műemlék épületének udvarában valósította meg az attrakciót Pampetrics Milán.
 
Az idei évben a verseny főszervezője is indul, emellett rekordszámú lovast várnak.
 
Az idei évtől zenés színházi produkciókkal, új helyszínen várják az érdeklődőket.
 
A rendőrség felhívja a figyelmet, az ajtókat ablakokat minden esetben zárjuk be, figyeljünk értékeinkre.
 
Elkezdődött a Nemzeti Hét öt napos programja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó