Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Keszthelyi szobrász alkotása a püspöki palotában
2019. aug. 9. péntek | Veszprém
Keszthelyi szobrász alkotása a püspöki palotában
A két világháború közti magyar katolikus lelkiség drága virága. Így említik a 24 éves munkáslányt, Bódi Mária Magdolnát. Az egyszerű munkáslányt,aki egy őt megerőszakoló orosz katona elől menekülve halt golyó általi vértanúhalált. A fiatal lány élete példa lehet az utókornak. Alakját sokan ,sokféleképpen felidézték. Turi Török Tibor keszthelyi szobrász elkészítette Bódi Mária Magdolna mellszobrát,melyet a Veszprémi Érsekségnek adományozott. A szobrot tegnap délután szentelte fel Dr. Márfi Gyula.

Veszprémben az érseki palota kiállítóterméhez vezető úton gyűltek össze az emberek,hogy közösen emlékezzenek Bódi Mária Magdolnára aki 1931-ben, augusztus 8-án született Szigligeten és 24 évesen halt meg. Bár családjában soha nem kapott vallásos nevelést,szerzetesi útra akart térni,amit egyházjogilag megakadályozott törvénytelensége mert szüleit iratok hiányában nem köthettek házasságot. A Balatonfűzfőn dolgozó fiatal lány élete, szomorú sorsa sok helyen megíródott  már. Turi Török Tibort is alkotásra késztette. Szobrát a Veszprémi Érsekségnek adományozta.

"Érsek atya befogadta ezt a Bódi Mária Magdolna hősnő ,mártírlánynak a szobrát ide az érseki palotába. Nekem ez nagy – bután hangzik rangot ad- De a munkámat azért koronázza,hogy tényleg a válogatott szépművészeti alkotások közé,itt az első helyre Mindszenty mellé kerülhetett a szobrom."-mondta az alkotó.

Közös imádságot követően  a szobrot Dr. Márfi Gyula szentelte fel. A nyugalmazott főpásztor évekkel ezelőtt folytatta Mindszenty József egykori püspök munkáját,aki már 1945-ben elindította Bódi Mária  Magdolna szentté avatását. Márfi Gyula szerint a szentéletű lányt megformáló szobor méltó helyre került. Márfi Gyula nyugalmazott érsek a hely választásáról a következőket mondta.

"Bódi Magdi szobrát jobb helyre nem is tehetnénk,mint ide. S valóban nagyon szerencsés az,hogy aki az ő boldoggá avatási eljárását elindította,aki pl. engedélyezte azt,hogy a szülei,annak ellenére,hogy az édesapjának nem voltak iratai. Menekültként érkezett Magyarországra,s ezért a korabeli ilyen vaskalapos törvény szerint még polgárilag sem köthettek házasságot,Mindszenti Józsefnek a rendelkezéséből aztán megesküdhettek."

Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásának folyamatában 2018 december 20-n a szentté avatási kongregáció elismerte az elsőfokú eljárásnak a törvényességét. Már csak az elfogadás hiányzik,miszerint a lány az erényeket hősien gyakorolta. Márfi Gyula szerint az a tény,hogy írókat, szobrászokat is megihlet a hős,egyszerű gyári munkás lány alakja ,bizonyítja hogy helye van a boldogok között.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2023. okt. 10. kedd 16:21 | Keszthely
A “Művészek Szabad Alkotóközössége” táborában született alkotásokat állították ki a Balatoni Műzeumban.
| 2023. ápr. 27. csütörtök 18:50 | Balatongyörök, Vonyarcvashegy
Lady Hamilton Emlékhelyet avattak a balatongyöröki Szépkilátónál.
| 2022. júl. 29. péntek 15:40 | Cserszegtomaj
Kárpátaljai és ukrán festőművészek és szobrászok vettek részt a 12. MŰSZAK alkotótáboron.
| 2022. júl. 19. kedd 17:08 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: dr. Iglódi Endre. Dr. György Endrére emlékezünk.
| 2021. szep. 16. csütörtök 16:46 | Keszthely
A keszthelyi fehér ember szobrát idéző alkotás széleskörű társadalmasítás után kapta meg új helyét.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
07:00
Kukkantó
07:24
Savaria Filmfesztivál
08:00
Ludovika TV
09:00
09:30
10:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.