+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyi szobrász alkotása a püspöki palotában
2019. augusztus 9. péntek 19:10 - Veszprém
Keszthelyi szobrász alkotása a püspöki palotában
A két világháború közti magyar katolikus lelkiség drága virága. Így említik a 24 éves munkáslányt, Bódi Mária Magdolnát. Az egyszerű munkáslányt,aki egy őt megerőszakoló orosz katona elől menekülve halt golyó általi vértanúhalált. A fiatal lány élete példa lehet az utókornak. Alakját sokan ,sokféleképpen felidézték. Turi Török Tibor keszthelyi szobrász elkészítette Bódi Mária Magdolna mellszobrát,melyet a Veszprémi Érsekségnek adományozott. A szobrot tegnap délután szentelte fel Dr. Márfi Gyula.

Veszprémben az érseki palota kiállítóterméhez vezető úton gyűltek össze az emberek,hogy közösen emlékezzenek Bódi Mária Magdolnára aki 1931-ben, augusztus 8-án született Szigligeten és 24 évesen halt meg. Bár családjában soha nem kapott vallásos nevelést,szerzetesi útra akart térni,amit egyházjogilag megakadályozott törvénytelensége mert szüleit iratok hiányában nem köthettek házasságot. A Balatonfűzfőn dolgozó fiatal lány élete, szomorú sorsa sok helyen megíródott  már. Turi Török Tibort is alkotásra késztette. Szobrát a Veszprémi Érsekségnek adományozta.

"Érsek atya befogadta ezt a Bódi Mária Magdolna hősnő ,mártírlánynak a szobrát ide az érseki palotába. Nekem ez nagy – bután hangzik rangot ad- De a munkámat azért koronázza,hogy tényleg a válogatott szépművészeti alkotások közé,itt az első helyre Mindszenty mellé kerülhetett a szobrom."-mondta az alkotó.

Közös imádságot követően  a szobrot Dr. Márfi Gyula szentelte fel. A nyugalmazott főpásztor évekkel ezelőtt folytatta Mindszenty József egykori püspök munkáját,aki már 1945-ben elindította Bódi Mária  Magdolna szentté avatását. Márfi Gyula szerint a szentéletű lányt megformáló szobor méltó helyre került. Márfi Gyula nyugalmazott érsek a hely választásáról a következőket mondta.

"Bódi Magdi szobrát jobb helyre nem is tehetnénk,mint ide. S valóban nagyon szerencsés az,hogy aki az ő boldoggá avatási eljárását elindította,aki pl. engedélyezte azt,hogy a szülei,annak ellenére,hogy az édesapjának nem voltak iratai. Menekültként érkezett Magyarországra,s ezért a korabeli ilyen vaskalapos törvény szerint még polgárilag sem köthettek házasságot,Mindszenti Józsefnek a rendelkezéséből aztán megesküdhettek."

Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásának folyamatában 2018 december 20-n a szentté avatási kongregáció elismerte az elsőfokú eljárásnak a törvényességét. Már csak az elfogadás hiányzik,miszerint a lány az erényeket hősien gyakorolta. Márfi Gyula szerint az a tény,hogy írókat, szobrászokat is megihlet a hős,egyszerű gyári munkás lány alakja ,bizonyítja hogy helye van a boldogok között.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus