+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyi szobrász alkotása a püspöki palotában
2019. augusztus 9. péntek 19:10 - Veszprém
Keszthelyi szobrász alkotása a püspöki palotában
A két világháború közti magyar katolikus lelkiség drága virága. Így említik a 24 éves munkáslányt, Bódi Mária Magdolnát. Az egyszerű munkáslányt,aki egy őt megerőszakoló orosz katona elől menekülve halt golyó általi vértanúhalált. A fiatal lány élete példa lehet az utókornak. Alakját sokan ,sokféleképpen felidézték. Turi Török Tibor keszthelyi szobrász elkészítette Bódi Mária Magdolna mellszobrát,melyet a Veszprémi Érsekségnek adományozott. A szobrot tegnap délután szentelte fel Dr. Márfi Gyula.

Veszprémben az érseki palota kiállítóterméhez vezető úton gyűltek össze az emberek,hogy közösen emlékezzenek Bódi Mária Magdolnára aki 1931-ben, augusztus 8-án született Szigligeten és 24 évesen halt meg. Bár családjában soha nem kapott vallásos nevelést,szerzetesi útra akart térni,amit egyházjogilag megakadályozott törvénytelensége mert szüleit iratok hiányában nem köthettek házasságot. A Balatonfűzfőn dolgozó fiatal lány élete, szomorú sorsa sok helyen megíródott  már. Turi Török Tibort is alkotásra késztette. Szobrát a Veszprémi Érsekségnek adományozta.

"Érsek atya befogadta ezt a Bódi Mária Magdolna hősnő ,mártírlánynak a szobrát ide az érseki palotába. Nekem ez nagy – bután hangzik rangot ad- De a munkámat azért koronázza,hogy tényleg a válogatott szépművészeti alkotások közé,itt az első helyre Mindszenty mellé kerülhetett a szobrom."-mondta az alkotó.

Közös imádságot követően  a szobrot Dr. Márfi Gyula szentelte fel. A nyugalmazott főpásztor évekkel ezelőtt folytatta Mindszenty József egykori püspök munkáját,aki már 1945-ben elindította Bódi Mária  Magdolna szentté avatását. Márfi Gyula szerint a szentéletű lányt megformáló szobor méltó helyre került. Márfi Gyula nyugalmazott érsek a hely választásáról a következőket mondta.

"Bódi Magdi szobrát jobb helyre nem is tehetnénk,mint ide. S valóban nagyon szerencsés az,hogy aki az ő boldoggá avatási eljárását elindította,aki pl. engedélyezte azt,hogy a szülei,annak ellenére,hogy az édesapjának nem voltak iratai. Menekültként érkezett Magyarországra,s ezért a korabeli ilyen vaskalapos törvény szerint még polgárilag sem köthettek házasságot,Mindszenti Józsefnek a rendelkezéséből aztán megesküdhettek."

Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásának folyamatában 2018 december 20-n a szentté avatási kongregáció elismerte az elsőfokú eljárásnak a törvényességét. Már csak az elfogadás hiányzik,miszerint a lány az erényeket hősien gyakorolta. Márfi Gyula szerint az a tény,hogy írókat, szobrászokat is megihlet a hős,egyszerű gyári munkás lány alakja ,bizonyítja hogy helye van a boldogok között.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Dr.Károly Róbert előadásai segítik megérteni a komolyzenét.
 
Nagy tömeg fogadta a lipicai fogattal érkező Mikulást a keszthelyi Fő téren.
 
A 6. sz. választókörzetben szavazategyenlőség miatt kellett új voksolást kiírni.
 
Az idei évben 6,7 kilogram az egy főre jutó éves halfogyasztás, ez jóval elmarad az uniós átlagtól.
 
Ötödik alkalommal szervezték meg az eseményt a Georgikon Karon.
 
Nagyon jó borokra lehet számítani az idén. Szépen érett, egészséges gyümölcsöket szüreteltek az ősszel.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó