+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megkezdődött a csemegekukorica szezonja
2019. augusztus 8. csütörtök 12:21 - Keszthely, Várvölgy
Megkezdődött a csemegekukorica szezonja
A zöldségeseknél és a strandokon kapható a kiváló minőségű magyar zöldség. Az időjárás nem kedvezett a termésnek, körülbelül két hét csúszással kezdhették meg a gazdák a betakarítást. Egy cső nyers csemegekukorica átlagosan 120 forintért kapható a piacokon és zöldségeseknél.

A KSH adatai szerint tavaly csaknem 36 ezer hektáron termeltek csemegekukoricát a magyar gazdák. Ezzel a mennyiséggel évek óta piacvezetők vagyunk Európában. Az időjárás nem kedvezett, a hűvös tavasz miatt idén későn érett be a csemegekukorica – mondja Barcza Balázs mezőgazdasági vállalkozó.  „Július közepére vártam volna, de csak július végén tudtunk elindulni. Amúgy ez egy holland fajta, Royalty a neve, szuperédes és korai kategóriába tartozik. A csúszás ellenére nagyon jól beérett és egészséges és nagy csöveket hoz.”

A várvölgyi gazda két hektáron termeszti ezt a növényt. Azt mondja, hogy kereskedőknek és vállalkozóknak is értékesít csemegekukoricát, de strandokon és termelői piacon maga is árusítja a nyers és főtt kukoricát. Barcza Balázs úgy látja, érdemes építeni a turizmusra és a helyi termékekre: "A termelők próbálkoznak is egy nagyobb feldolgozottságot elérni és úgy értékesíteni és erre az igény is egyre nagyobb. A vásárlók keresik a közvetlen kapcsolatot a termelővel.”

Keszthely térségében több gazda foglalkozik a csemegekukoricával, de a nagyobb termőterületek és feldolgozó üzemek is az Alföldön vannak. A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke, Sebesta Péter kifejtette, második évben van rossz hatással a szélsőséges időjárás a terméshozamokra: „Azt kell mondjam, hogy az elmúlt két év szélsőséges időjárása ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a klímaváltozásra technológiával és msok minden mással fel kell készülni, mert ezek az évek most rendkívül aggasztóan alakulnak. Én úgy gondolom, hogy ezekben az ágazatokban megfelelő a színvonal ahhoz, hogy kellő odafigyeléssel ezeket a természet okozta problémákat korrigálni tudjuk. Én úgy vélem, hogy a magyar kukorica nem csak mennyiségben, minőségben is piacvezető az európai piacokon.” 

A KSH adatai szerint tavaly 503 ezer tonna csemegekukorica termett hazánkban. Évente körülbelül 400-450 ezer tonna nyersanyagot vásárol fel a hazai hűtő és konzervipar – tette hozzá a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
 
Új programmal várják Gyenesdiáson a vendégeket.
 
A 80-90-es évek kedvelt játékából, a Schenk figurákból nyílt kiállítás.
 
Egész nyáron a Balaton-parton és a Sétáló utcán is várják az érdeklődőket.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó