+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Amerikai kutyafajták versenyeztek
2019. július 29. hétfő 19:05 - Gyenesdiás
Amerikai kutyafajták versenyeztek
A Mastaff Egyesület, az ABNA és a World Pitbull Club szervezésében rendezték meg a hétvégén Gyenesdiáson az Iron Dog versenyt. A kutya szépség, és az erő megmutatására a Kárpáti korzón került sor öt ország részvételével.

Megnőtt a Magyarországon tenyésztett Amerikai Staffordshire Terrierek iránt a nemzetközi érdeklődés. Évek óta rendeznek bemutatókat, versenyeket is hazánkban. Együttműködve kutyaiskolákkal, kutyás sportegyesületekkel. Gyenesdiásra tenyésztők, kutyatartók hozták el szeretett kutyájukat, hogy szépségüket vagy erejüket szakmai zsűri előtt megmérettessék és a fajtával való előítéleteket eloszlassák.

"Számunkra nagyon fontos, hogy mint a médiában, mint pedig a társadalomban ez a kutya megtalálja a megfelelő helyét és el tudja játszani a megfelelő szerepét. Tudni illik, hogy ennek a kutyának, ennek a kutyafajtának Amerikában a for  ol American Family Dogs a beceneve ha úgy tetszik ez annyit tesz, hogy effektíve egy teljesen normális családi kutya." - mondta Vasszi Zoltán, a Magyarországi Amerikai Staffordshire Terrier Egyesület elnöke.

Bár egyes európai országban veszélyes harci  kutyának számítanak a staffordshire terrierek, Nagy Britanniában gyerekdada kutyának tartják. Ez a kettősség  igazolja, hogy a kutyák agresszivitásának és keménységének oka gyakran a póráz másik oldalán található. A gyenesdiási nemzetközi szépségversenyre különböző korosztályú kutyákkal érkeztek a fajta szerelmesei. A 16 hónapos Deep Blue Den of Overdose Budapestről érkezett gazdájával, hogy junior kategóriában versenyezzen.

"A világ egyik legbarátságosabb kutyafajtája a külseje ellenére, teljesen más személyiség. Imádja az embereket, a gyerekeket csak ajánlani tudom családi kutyának. Nyilván erős kezet igényel hiszen egy terrierről beszélünk és csak ajánlani tudom."-mondta Hernádi Heléna.

A versenyen korosztályi bírálat folyt az 1936 óta felállított standardnak megfelelően ahol kutyák személyiségét  és fizikai állapotát pontozták.  

A nemzetközi versenybíró, a Kaliforniából érkezett Loren Wilson végtelen örömét fejezte ki a verseny feladat felkérésére. Elmondta, hogy ő maga 32 éve tenyészti a kutyafajtát,legeredményesebben  Amerikában. Tenyésztőként a legtöbb shampion kutyával rendelkezik, mint Amerikai Staffordshire Terrier az Egyesült Államokban. Számára a fajta győztes kiválasztása során a legfontosabb szempont, hogy a tenyésztésben milyen módon tud majd az a kutya részt venni később. Egy másik helyszínen Az amerikai Pit Bull Terrierek erejét, kitartását mérték az  Iron Dog elnevezésű versenyen. Volt súlyhúzás, függeszkedés, őrző védő feladat minden ami a fajta erős fizikumát bizonyította. A két napos verseny sorozatban 90 kutya vett részt.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A római kori fenékpusztai erőd elevenedik meg a Balatoni Múzeum legújabb kiállításán.
 
Több mint 1 millió forint gyűlt össze a hétvégén a Fuss, hogy mások is túlélhessék! versenyen.
 
8. alkalommal nyitották meg a Trófeaszemlét a Vadászati Múzeum parkjában.
 
Idén is zarándokolnak Sümegre.
 
Rezisztens és új szőlőfajtákat is szemügyre vehettek az érdeklődők Cserszegtomajon.
 
Régészek és építészek tárgyalják, hogy milyen lehetőségei vannak egy régészeti park kialakításának.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó