+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Amerikai kutyafajták versenyeztek
2019. július 29. hétfő 19:05 - Gyenesdiás
Amerikai kutyafajták versenyeztek
A Mastaff Egyesület, az ABNA és a World Pitbull Club szervezésében rendezték meg a hétvégén Gyenesdiáson az Iron Dog versenyt. A kutya szépség, és az erő megmutatására a Kárpáti korzón került sor öt ország részvételével.

Megnőtt a Magyarországon tenyésztett Amerikai Staffordshire Terrierek iránt a nemzetközi érdeklődés. Évek óta rendeznek bemutatókat, versenyeket is hazánkban. Együttműködve kutyaiskolákkal, kutyás sportegyesületekkel. Gyenesdiásra tenyésztők, kutyatartók hozták el szeretett kutyájukat, hogy szépségüket vagy erejüket szakmai zsűri előtt megmérettessék és a fajtával való előítéleteket eloszlassák.

"Számunkra nagyon fontos, hogy mint a médiában, mint pedig a társadalomban ez a kutya megtalálja a megfelelő helyét és el tudja játszani a megfelelő szerepét. Tudni illik, hogy ennek a kutyának, ennek a kutyafajtának Amerikában a for  ol American Family Dogs a beceneve ha úgy tetszik ez annyit tesz, hogy effektíve egy teljesen normális családi kutya." - mondta Vasszi Zoltán, a Magyarországi Amerikai Staffordshire Terrier Egyesület elnöke.

Bár egyes európai országban veszélyes harci  kutyának számítanak a staffordshire terrierek, Nagy Britanniában gyerekdada kutyának tartják. Ez a kettősség  igazolja, hogy a kutyák agresszivitásának és keménységének oka gyakran a póráz másik oldalán található. A gyenesdiási nemzetközi szépségversenyre különböző korosztályú kutyákkal érkeztek a fajta szerelmesei. A 16 hónapos Deep Blue Den of Overdose Budapestről érkezett gazdájával, hogy junior kategóriában versenyezzen.

"A világ egyik legbarátságosabb kutyafajtája a külseje ellenére, teljesen más személyiség. Imádja az embereket, a gyerekeket csak ajánlani tudom családi kutyának. Nyilván erős kezet igényel hiszen egy terrierről beszélünk és csak ajánlani tudom."-mondta Hernádi Heléna.

A versenyen korosztályi bírálat folyt az 1936 óta felállított standardnak megfelelően ahol kutyák személyiségét  és fizikai állapotát pontozták.  

A nemzetközi versenybíró, a Kaliforniából érkezett Loren Wilson végtelen örömét fejezte ki a verseny feladat felkérésére. Elmondta, hogy ő maga 32 éve tenyészti a kutyafajtát,legeredményesebben  Amerikában. Tenyésztőként a legtöbb shampion kutyával rendelkezik, mint Amerikai Staffordshire Terrier az Egyesült Államokban. Számára a fajta győztes kiválasztása során a legfontosabb szempont, hogy a tenyésztésben milyen módon tud majd az a kutya részt venni később. Egy másik helyszínen Az amerikai Pit Bull Terrierek erejét, kitartását mérték az  Iron Dog elnevezésű versenyen. Volt súlyhúzás, függeszkedés, őrző védő feladat minden ami a fajta erős fizikumát bizonyította. A két napos verseny sorozatban 90 kutya vett részt.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A zalaszántói Baráti Kör negyedik alkalommal szervezte meg a programot a Gersei-Pethő kúria udvarán.
 
Az első és második világháború hősi halottai előtt hajtottak fejet vasárnap Gyenesdiáson.
 
A TRX Keszthely és a Cserszegtomajfutás Egyesület szervezett jótékonysági futást vasárnap.
 
17. alkalommal szervezték meg a sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását.
 
Még egy hétig tart a vizsgaidőszak a Pannon Egyetem Georgikon Karán.
 
Az 1-2 centiméteres hótakaró mindössze néhány órát tartott, a napokban nem várható újabb csapadék.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó