+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Így látta a Balatont 26 ezer méterről az űrbatyu
2019. július 23. kedd 18:26 - Ajka
Így látta a Balatont 26 ezer méterről az űrbatyu
26 ezer méteres magasságból készített különleges felvételeket a Balatonról az űrbatyu. Az eszközt a Holdra szállás 50. évfordulója alkalmából engedtek fel Ajkán. A Bakonyi Csillagászati Egyesület tagjai maguk építették a mintegy 2 kilogrammos dobozt, amelyben 3 akciókamera és GPS is helyet kapott.

A szakemberek a helyszínen végezték el az utolsó simításokat az űrbatyun, mielőtt útjára bocsátották azt. 1969. július 20-án az Apollo 11 legénysége leszállt a Hold felszínén és Neil Armstrong az emberiség történetében először sétált kísérő égitestünkön. Erre a jeles eseményre emlékeztek a Bakonyi Csillagászati Egyesület tagjai a hétvégén Ajkán.

„Szerintem minden olyan ember, aki egy kicsit is érdeklődik az űrkutatás, csillagászat témája iránt, ez az emberiségnek a legfontosabb tette, amit véghezvitt azóta, hogy elhagyta Afrikát és úgymond benépesítette bolygónkat. Ugyanis ezzel a lépéssel, azzal, hogy Holdra léptünk ’69-ben, úgymond megkezdtük azt a fejlődést, amely ahhoz vezet majd, hogy úgymond kozmikus fajjá, kozmikus kultúrává, civilizációvá váljunk, ha nem pusztulunk ki a 21. században.” - tájékoztatott Ivanics Ferenc, a Bakonyi Csillagászati Egyesület elnöke.

A magas-légköri ballon felengedésébe az egész országot bevonták az egyesület tagjai. Hirdettek ugyanis egy rajzpályázatot, amelyre mintegy 130 pályamű érkezett. Ezek közül a legjobbat egy szakmai zsűri választotta ki, ez felkerült a batyu oldalára, képviselve ezzel a küldetést. A legjobb 5 rajz az űrbatyu belsejében utazott a világűr peremére. A doboz hungarocellből készült, a szerkezetet egy héliummal töltött latex ballon emelte a magasba. A ballon átmérője a földön 2 méter, a magas-légkörben azonban akár 15 méteresre is kitágul.

„Elég nagy kihívás volt, gyakorlatilag a 0-ról, semmi tapasztalat nélkül kezdtem bele, és különböző fórumokat, felbocsátásoknak a videóit néztem meg, olvasgattam utána. Illetve föl tudtam venni egy bajai illetőségű emberrel a kapcsolatot, akik küldtek már föl, és neki van egy cége, aki konkrétan ezeknek a ballonoknak a forgalmazásával foglalkozik. Tőle rengeteg információt kaptam.” - emelte ki Veisz András, a Bakonyi Csillagászati Egyesület alelnöke, az űrbatyu építője.

Az űrbatyu pillanatok alatt a levegőbe emelkedett. Útja során folyamatosan rögzítette az eseményeket. A batyu által készített felvételeken jól látható a Balaton és a Balaton-felvidék, de a 26 kilométeres magasságban készült videókon már a Föld görbületét is meg lehet csodálni. A batyu a Balatonban landolt, a szakemberek a dobozban elhelyezett GPS segítségével találták meg a szerkezetet.

Regman Karola - Keszthelyi TV          

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
 
Több fogásról is kapott már visszajelzést a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.
 
18 éve áldotta meg az azóta már szentté avatott II. János Pál pápa a kézfogás harangját.
 
Az egészségügyi dolgozóknak tett felajánlást egy vállalkozó.
 
Az önkormányzat minden szükséges óvintézkedést megtesz a lakosság védelme érdekében.
 
A GESZ munkatársai megkezdték a kiszállítást, a szolgáltatásra folyamatosan lehet jelentkezni.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó