+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / "Navigare necesse est"
2019. július 16. kedd 15:44 - Keszthely
"Navigare necesse est"
„Navigare necesse est”, azaz hajózni muszáj. Ez volt a témaköre a 2019-es Pelso Országos Kerámia és Gobelin kiállításnak. A kétévente megrendezett esemény célja bemutatni a római korban Keszthely területén élők kultúráját a mai művészek értelmezésében. A tárlaton kerámia és textilművészek alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. A 12. Pelsora 55 alkotó mintegy 70 tárggyal jelentkezett.

Hajó- és vízmotívumokkal díszített tárgyakat mutat be a különleges tárlat. Szőttesek, kerámia és textilből készült alkotások egyaránt helyet kaptak az múzeum egyik legnépszerűbb kiállításán. A kétévente megrendezett tárlatra mindig a római korból választanak jelmondatot a szervezők. A víz korábban már volt téma a Pelson, de kifejezetten a hajózás témakörét most először kellett megvalósítaniuk a művészeknek.

„Pannóniában sokféle külön sokféle téma is volt, most pedig az az ismert mondás, hogy Navigare necesse est. Na most ez olyan izgalmas. Mert mi kell a hajózáshoz? Nagyon sok minden. És az alkotók igen gazdag asszociációs rendszerrel nyúlnak nem csak a hajókhoz, hanem a vízhez, a parthoz, a hullámokhoz és mindenhez, ami a hajózással kapcsolatos.” - mondta el Gopcsa Katalin a kiállítás kurátora.

Bár a rómaiak nem voltak nagy hajósok, sokat tanultak azoktól, akiktől lehetett. Ezért nyílt gazdag lehetőség a művészek számára, több történelmi momentumból is meríthettek ötletet az elmúlt két évben. Az országos jelentőségű kiállításra 55 alkotó jelentkezett, akik mintegy 70 alkotást küldtek be.

„Valahol idézik ezt a kort, valahol idézik ezt a formavilágot, ezt a formarendszert, és hát három olyan jellemző darab van, ami hát egy, tulajdonképpen egy régi gálya, ami hát idézi ezekkel az egyszerű formaelemekkel ezt a hangulatot, ezt a világot.” - osztotta meg Németh János.

A kiállításnak 1997 óta ad otthon a keszthelyi Balatoni Múzeum. Számukra mindig nagy megtiszteltetés megrendezni a nem mindennapi tárlatot. A szervezők vallják, nem csak a szakmának, hanem a közönségnek is nagy elvárása, hogy megvalósuljon.

„A kiállításnak a célja az, hogy felhívjuk a figyelmet a római korra, de egy teljesen más szemüvegen, a művészeknek a szemüvegén és látásmódján keresztül. Tudjuk jól, hogy Keszthely mellett van egy nagyon jelentős római kori lelőhely, Keszthely-Fenékpuszta belső római erődje. És mindig a római korhoz kapcsolódva hirdetünk meg egy-egy mottót, egy-egy témát, amelynek a témakörében a művészek alkotnak.” - ismertette Havasi Bálint.

A 12. Országos Kerámia és Gobelin Biennálé szeptember 14-ig látogatható a keszthelyi Balatoni Múzeum nagy kiállítótermében.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Balaton Színházban tartottak megemlékezést a kommunizmus áldozatainak napján.
 
A zalaegerszegi eseményen mintegy kétszázan vettek részt, a bálnak keszthelyi vendége is volt.
 
A jótékonysági gálaesten a Pusztinai Magyar Ház támogatására gyűjtenek a fellépők.
 
Hévízen tartották a református lelkészek konferenciáját, melyen Trianon volt a fő téma.
 
Fiatal alkotó, Tóth Xénia képeit láthatja a közönség a Balatoni Múzeumban.
 
1200 ember kóstolt egyszerre fánkot a hétvégén Nagykanizsán.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó