+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyi alkotó szobrát avatták Székelykevén
2019. július 12. péntek 19:05 - Keszthely
Keszthelyi alkotó szobrát avatták Székelykevén
A Vajdaság Dél-bánsági körzetében lévő Székelykevén felavatták Petőfi Sándor szobrát. Túri Török Tibor alkotása a helyi Művelődési Egyesület 70. évfordulója alkalmából került ,első köztéri szoborként a többségében magyarok által lakott faluba.

A Székelykevei Petőfi Sándor Hagyományőrző Egyesület műsorával vette kezdetét az egyesület 70. évfordulójára rendezett ünnepség a 3200 lelkes  településen, Székelykevén. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke emlékezett vissza a kezdetekre. 1948-ra amikor a művelődési egyesület felvette a nagy lírikusnak , Petőfi Sándornak a nevét. Az ünnepségen avatták fel a költőóriás szobrát,Turi Török Tibor alkotását,melyet a szobrász ás Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Egyesülete adományozott a székelykeveieknek. Turi Turi Török Tibor szobrászműhelye sok munkaórától,alkotó tevékenységről árulkodik. Ahol évek óta alkot a szobrász. Jelenleg is egy felkérésnek tesz eleget Kapolcsra. Ebben a műhelyben  készült el Petőfi Sándor mellszobra is. Nagyon örült a megbízásnak.

"Elcsatolt dél vidéki faluról van szó és én akkor tudtam meg,hogy ez Belgrádhoz mindössze 40 km-re van. S mondom,Istenem hát magyar cím,magyar település még ott. Hát milyen fantasztikus és akkor nagyobb örömmel fogtam a szobor készítéséhez,a Petőfi szobor készítéséhez mert hát ugye ő a mi nagyságunkat,és a nemzeti mívoltunknak egyik legnagyobb ikonja Petőfi."-emelte ki az alkotó.

A Keszthelyen készül szobor a falu központjába,a templom közelébe  került a kultúrház elé.

"Hat/négyes szobor,azt jelenti,hogy hatot osztjuk néggyel tehát emberi méret másfélszerese. Ez egy spanyol művészkerámia,magastűzű  és kültéri ."-adott tájékoztatást a keszthelyi szobrász.

A szobor az alkotónak is nagy büszkeség Székelykeve egyetlen kültéri alkotása.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Megnyílt a Borutca Balatongyörökön.
 
Szombaton látványos programokkal készülnek a gyenesdiási rendezvényen.
 
60 fő töltött el öt napot nomád körülmények között a Rezi Várbarátok Köre Egyesület jóvoltából.
 
A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. az Agrárminisztérium támogatásával valósította meg a beruházást.
 
Meg tudják vásárolni a két mentőhajót a vízimentők.
 
A 35 éves növény teljes pompájában szezon végéig látható a Pálmaház udvarán.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó