+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Minden a bivalyról szólt
2019. július 10. szerda 16:07 - Kápolnapuszta
Minden a bivalyról szólt
Dagonyázó állatok, kézműves kirakodóvásár és kulturális műsorok is várták az érdeklődőket a tizenharmadik Bivalyfesztiválon. A Balatonmagyaród és Zalakomár közt lévő Kápolnapusztán a 150 darabos törzsállomány hazánk legnagyobb látogatható bivalycsordája. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága az állatok megismertetését tűzték ki célul a programmal. Az eseményen szó esett a nemzeti parkokat érintő támogatásokról is.

A dagonyában hűsöltek a kánikulában a bivalyok. Ezek az állatok nyáron naponta 4-5 órát tartózkodnak vízben. Feljegyzések szerint munkára sem lehet bírni a hőségben őket, mivel otthagyják az összes szerszámot, ha megérzik a víz közelségét. A kápolnapusztai kirándulóhelyen sokan figyelték érdeklődve az állatokat, fényképeken is megörökítették őket. A népszerű rezervátum a hazánkban őshonos bivalyok génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik. A hagyományos Bivalyfesztivállal a fajt szeretnék megismertetni az érdeklődőkkel.

„Nekünk a magyar természetvédelemnek egy óriási feladata, hogy megőrizzük. És itt a kápolnapusztai rezervátumban, mikor létrehoztuk, akkor ez volt a célunk. Először csak legeltek a bivalyok és volt egy istálló, a későbbiekben készítettünk egy látogatóközpontot, ahol a Kis-Balatonnak az élővilágát is bemutatjuk és úgy gondoltuk, hogy egy fesztivál még jobban vonzza az érdeklődőket és a fesztivál keretein belül a környezeti nevelésre szeretnénk a nagyobb hangsúlyt fektetni.” - mondta Dr. Kopek Annamária.

Ehhez járulnak hozzá a helyszínen található természethez kapcsolódó játékok is. A programra a térség termelői is meghívást kaptak, akik színes portékákkal készültek az eseményre.

A fesztiválhoz kapcsolódva az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, Cseresnyés Péter tartott sajtótájékoztatót, melyen a magyar nemzeti parkok támogatott projektjeiről számolt be. Mint elmondta, az ökoturizmus egyre jelentősebb Magyarországon, ezért is tartja fontosnak a kormány a természeti értékek védelmét.

„Negyvenmilliárd forintnyi összeget biztosított a nemzeti parkoknak arra, hogy pályázhassanak különböző projektek keretén belül a rájuk bízott értéknek a kezelésére és megújítására. Ez körülbelül azt jelenti, hogy 1-1 nemzeti park 10 körüli pályázaton tudott indulni. És egy ilyen pályázati helyszínen is vagyunk, hisz Kápolnapuszta egyik helyszíne a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik pályázatának. Itt egy nagyon komoly fejlesztést, több mint 300 millió forintos fejlesztés történt.”

A program szervezői a hagyományőrzésre is nagy hangsúlyt fektetnek, így a délután folyamán a környékbeli folklór együttesek műsorát is láthatta a közönség.

Lendvai Bianka -Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A keszthelyiekkel, Keszthelyért kíván dolgozni képviselőtársaival az újdonsült polgármester.
 
A településen negyedik alkalommal szervezték meg a Szent Lukács Művésztelepet 9 alkotó részvételével.
 
Az ágazatról tartottak konferenciát Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karán.
 
Az év első nyolc hónapjában 220 esetben jártak el a halőrök.
 
Megkezdődött a kikötőkben a hajók téliesítése.
 
Négy csapat versenyzett a KÖZGÁZ vándor kupáért.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó