+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Helyére került a látványtár kupolája
2019. július 5. péntek 18:17 - Keszthely
Helyére került a látványtár kupolája
65 millió forintból épül új közösségi- és kiállítóhely a Balatoni Múzeumban. Az intézmény egyik belső udvarát alakították át, ahol a jövőben eddig még nem látott népművészeti tárgyak, valamint múzeumpedagógiai foglalkozásra alkalmas terek lesznek kialakítva. Az épület tetejét díszítő kupolát szerda délelőtt emelték a helyére a szakemberek.

Nagy szakértelemmel és körültekintéssel emelték fel a kupolát a Balatoni Múzeum udvaráról szerdán délelőtt. A fémszerkezetet egy hatalmas daru emelte be a helyére, az épület egyik belső udvara fölé. A kupola a most készülő látványtár tetőszerkezetének része lesz, és a projekt egyik leglátványosabb eleme. Az építkezés ezzel célegyenesbe ért, a jövőben ugyanis már nem lesz szükség a daru segítségére.        

Üst László építésvezető: „Itt a logisztikával volt a legtöbb problémánk, amíg a nagy, 55 tonnás darut ide tudtuk hozni, amíg nem volt lekötve a kapacitás. Minden anyagot, ahogy látszik is, az épületen keresztül kellett bedaruznunk. Ezen kívül istenigazából olyan problémánk nem volt, mert szerkezetileg építettünk már hasonlót, egyedül ezzel a logisztikával küzdöttünk.”          

A daru már egyszer vendégeskedett a Balatoni Múzeumnál. Néhány héttel ezelőtt a kupolát, illetve a teljes emeletet tartó acélgerendákat emelték a helyükre a szakemberek. A Balatoni Múzeum egy EFOP pályázaton nyert 60 millió forintot, a beruházást Keszthely Város Önkormányzata is támogatja 5 millió forinttal. Az új kiállító és közösségi helyszínen számos, eddig még nem látott tárgyat vehetnek szemügyre a látogatók.

Gyanó Szilvia néprajzkutató: „Látványtárat fogunk készíteni. Balatoni kincsestár lesz az elnevezése, elsősorban néprajzi, népművészeti tárgyakat fogunk kirakni, illetve úgy fogjuk az egész teret kialakítani, hogy legalább 15 főt is el tudjunk helyezni múzeumpedagógiai foglalkozásokra. Hogyha valamilyen kisebb rendezvényünk lesz, akkor ezek a terek úgy lesznek kialakítva, hogy részben egybe lehet nyitni, de hogyha szeretnénk, akkor el is lehet szeparálni az épület többi részétől.”    

A kivitelező várhatóan augusztus végére fejezi be a munkálatokat, ez után kezdődik az új épületrész berendezése. A vitrinekbe kerülő tárgyakat először restaurálják és tisztítják, ezek után tárják majd a nagyközönség elé. A Balatoni Múzeum az építkezés teljes ideje alatt korlátlanul látogatható.       

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV    

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus