+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / NAV-osok a Balatoni Múzeumban
2019. június 24. hétfő 17:51 - Keszthely
NAV-osok a Balatoni Múzeumban
Ne vedd, védd! – ezzel a címmel nyílt kiállítása a Pénzügyőr és Adózástörténeti Múzeumnak Keszthelyen. A NAV azzal a céllal csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához, hogy felhívja a látogatók figyelmét a CITES egyezmény alá tartozó növény- és állatfajok illegális kereskedelmére. Mindezek mellett a pénzügyőrség két keresőkutyájával is megismerkedhettek a látogatók.

Preparált krokodilok és kajmánok, aligátorfejből készült tál. Ezek azonban nem legális vadásztrófeák, hanem olyan szuvenírek, amelyeket a Nemzeti Adó- és Vámhatóság ellenőrei koboztak el. Reptereken, határátkelőhelyeken rendszeresen lehet találkozni olyan termékekkel, amelyeknek a behozatala illegális és a legtöbb esetben védett állatfajokról van szó. Az így lefoglalt tárgyakat kiállítás keretein mutatta be a NAV a Múzeumok Éjszakáján.

„Nagyon érdekes, tényleg, ahogy mondta, nagyon különleges is. Főként az a furcsa, hogy olyan használati tárgyak vannak itt, amik igazából állatoknak a preparátumai. Nem tudom, hogy ki az, aki ilyet visel, hord, alkalmaz, használ. Ez nagyon szokatlan és meglepő, hogy ez itt van Magyarországon.” - mondta egy látogató, Farkas Szabolcs.

Hazánk 1985-ben csatlakozott a CITES egyezményhez, amelynek célja, hogy a vadon élő állat- és növényfajok kereskedelmét kontroll alá vonja, és ezzel megakadályozza, hogy veszélyeztetett fajok kerüljenek a kihalás szélére. A Pénzügyőr és Adózástörténeti Múzeum tárlata azt a célt szolgálja, hogy felhívja a látogatók figyelmét, a megállapodás ellenére is rendszeresen próbálnak tiltott termékeket áthozni a határokon, sok esetben úgy, hogy a beutazók nem is tudnak arról, hogy az adott tárgy behozatala illegális.

„Talán kevesen tudják, de a drog és az illegális fegyverkereskedelem után a legnépszerűbb csempészáruk a védett növények és fajok. Magyarország helyzete azért speciális, mert az Európai Unió az egyik legnagyobb felvevőpiaca, az országunkon, határainkon keresztül szeretnék becsempészni ezeket az árukat az Európai Unió területére. A mai kiállítás a NAV szerepét mutatja be az illegális állat és növénykereskedelem elleni küzdelemben.” - tájékoztatott Joó Hilda, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem csak kiállítással, hanem kutyás programmal is készült a Múzeumok Éjszakájára. Az érdeklődők megismerhették Chiky-t és Harley-t, a pénzügyőrség két keresőkutyáját. Chiky már a sétálóidejét tölti, ő hamarosan nyugdíjba vonul, helyét a 3 éves belga juhászkutya, Harley veszi át. Őt háromféle tárgyra is kiképezték, drogot, cigarettát és bankjegyet is felkutat, ebből ízelítőt is adtak a múzeum vendégeinek. A két kutya nagy népszerűségnek örvendett, a gyerekek is bátran és szívesen simogatták az ebeket.  

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Halálos baleset történt február 22-n a 76-s főúton.
 
12 csapat több mint százféle fánkkal nevezett az utolsó farsangi vasárnap hagyományos rendezvényére.
 
Zala megye mindhárom választókörzetében jelen van már a párt.
 
Új webalkalmazást indított el a Zalai Borút Egyesület Zalakaros és Dobronak közreműködésével.
 
A sertés-szakkollégisták is bemutatkoztak a kétnapos konferencián.
 
A Vadonleső Program nem csak a ragadozóra, hanem annak élőhelyére is szeretné felhívni a figyelmet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó